Uudiskohteen ostaminen

Mies miettimässä uudiskohteen ostamista.

Uudiskohteen ostaminen eroaa monella tavalla käytetyn asunnon ostamisesta. Kokosimme tähän uudiskohteen ostamisen vaiheet.

Uudiskohteen varaaminen

Uudiskohteen voi ostaa joko valmiina tai rakentamisvaiheessa. Usein uudiskohteen ennakkomarkkinointi alkaakin jo ennen asunnon valmistumista. Jos isket silmäsi uudiskohteeseen, voit tehdä siitä ennakkovarauksen ennen ostopäätöstä. Tässä vaiheessa allekirjoitat varauspaperit ja maksat varausmaksun. Varauksen tekeminen ei kuitenkaan velvoita sinua ostamaan uudisasuntoa. Jos peruutat varauksen tai rakennusprojekti peruuntuu, rakennuttaja palauttaa maksamasi varausmaksun.

Uudiskohteen kaupat

Uudiskohteen ostaminen eroaa käytetyn kohteen ostamisesta siinä, että et maksa koko kauppahintaa kerralla. Sen sijaan maksat uudiskohteesta sitä mukaa kun rakennushanke etenee. Uudiskohteen viimeiset erät maksat vasta kun olet päässyt tarkastamaan asunnon.

Uudiskohteen ostajaa suojaa niin sanottu RS-järjestelmä, joka perustuu asuntokauppalakiin. RS-järjestelmä tuo sinulle kuluttajansuojaa esimerkiksi silloin, jos rakennuttaja menee konkurssiin kesken projektin.

Kiinnitä uudiskohteen ostamisessa huomiota asuntoon kohdistuvaan velkaosuuteen ja sen maksamiseen. Voit maksaa velkaosuutta pois kuukausittain rahoitusvastikkeella, mutta yhtiön ottama laina voi olla kalliimpaa kuin oman pankkisi sinulle myöntämä laina, joten saattaa tulla edullisemmaksi maksaa velkaosuus pois kerralla omalla pankkilainalla.

Ota huomioon myös, että toisinaan uudiskohteita rakennetaan vuokratonteille. Silloin maksat tontista vuokraa tonttirahastolle, tai jos kyseessä on valinnainen vuokratontti, voit lunastaa osuutesi tontista maksamalla. Laske siis ennen kauppakirjan allekirjoittamista, paljonko uudiskohteen ostaminen todellisuudessa tulee maksamaan.

Jos päätät ostaa uudiskohteen, tee kaupat kirjallisesti kuluttaja-asiamiehen hyväksymälle lomakkeelle.

Uudiskohteen pintamateriaalien ja muutostöiden suunnittelu

Uudiskohteen ostajana pääset vaikuttamaan asunnon pintamateriaaleihin. Toisinaan kauppahinta sisältää mahdollisuuden valita omaan asuntoon materiaalit rakennuttajan tarjoamien pintamateriaalien joukosta.

Monesti uudiskohteeseen on kuitenkin mahdollista tehdä myös isompia lisä- tai muutostöitä. Pyydä näistä töistä kirjallinen tarjous ja tee kaikesta myös kirjallinen sopimus. Monelle tämä oma suunnittelutyö onkin herkullisinta antia uudiskohteen ostamisessa.

Jos olet tarkka materiaalivalinnoista tai suunnittelet isompia muutoksia asuntoon, selvitä jo varauksen tekemisen jälkeen rakennuttajalta, millaisia muutoksia asuntoon on mahdollista tehdä. Muista myös pysyä rakennuttajan antamassa aikataulussa muutospyyntöjä ja materiaalivalintoja tehdessäsi.

Uudiskohteen ostajien kokous

Kun osa uudiskohteen asunnoista on myyty, myyjä kutsuu ostajat kokoukseen. Kokouksessa uudiskohteen ostajat voivat halutessaan valita myyjästä ja urakoitsijasta riippumattoman rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan, jotka edustavat projektissa ostajia.

Uudiskohteen muuttotarkastus

Yksi uudiskohteen ostamisen tärkeistä etapeista on muuttotarkastus, jossa tarkastat asunnon ja kirjaat ylös mahdolliset puutteet. Uudiskohteen puutteet pyritään korjaamaan ennen kuin muutat uuteen asuntoon.

Uudiskohteeseen muuttaminen

Uudiskohteen valmistumisajankohta on kirjattu kohteen kauppakirjaan. Kuukautta ennen muuttoa myyjä ilmoittaa sinulle muuttopäivän. Jotta saat omistusoikeuden osakkeisiin – ja avaimet uuteen asuntoosi – maksa muuttoon mennessä koko kauppahinta ja mahdolliset tilaamasi lisä- ja muutostyöt sikäli kun ne ovat valmistuneet.

Uudiskohteen hallinnonluovutuskokous

Rakennusten valmistuttua ja rakennusviranomaisten hyväksyttyä ne saat myyjältä kutsun hallinnonluovutuskokoukseen. Se on ylimääräinen yhtiökokous, jossa taloyhtiön hallinto siirtyy rakennuttajalta uudiskohteen osakkeenostajille.

Uudiskohteen vuositarkastus

Uudiskohteen ostamisen prosessi päättyy vuositarkastukseen, joka pidetään 12–15 kuukauden kuluessa siitä kun rakennusvalvonta on hyväksynyt rakennuksen. Merkitse kaikki mahdolliset virheet myyjältä saamaasi kaavakkeeseen, jotta ne voidaan korjata vuositarkastuksen jälkeen. Tämä on tärkeää, koska myöhemmin myyjä ei enää vastaa virheistä, jotka olisit voinut ilmoittaa vuositarkastuksen yhteydessä. Virheitä kannattaa kirjata ylös asuntoon muuttamisesta lähtien, jottei vuositarkastuksen alla tarvitse muistella ja miettiä, onko silmä jo ehtinyt tottua johonkin, mikä vaatisi korjausta.

Normaaleja asumisen jälkiä ei voida pitää virheinä, joten niitä ei ole velvollisuus korjata vuositarkastuksen jälkeen. Myöskään virheitä, jotka unohdit ilmoittaa muuttotarkastuksen yhteydessä, ei pidä enää vuositarkastuksessa ilmoittaa.

Mietitkö, olisiko uudiskohde sopiva asumismuoto sinulle? Kokosimme yhteen uudiskohteen ostamisen plussat ja miinukset.