HS: Muistilista asunnonostajalle

Yksityisiä asuntosijoittajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva antaa neuvoja ensiasunnon ostajalle.

Asunnon hinta

Katso sekä asunnon myyntihintaa että neliöhintaa ja vertaa niitä Asuntojen hintatiedot -palvelun tietoihin.

Muista, että neliöhintahaarukka voi olla suuri riippuen muun muassa taloyhtiön iästä ja remonteista. Jos asunnon neliöhinta on alakanttiin – tai yläkanttiin – sille on joku syy.

Lue myynti-ilmoituksia kriittisesti. Ilmoituksissa korostetaan usein asioita, jotka on makeita, mutta eivät vaikuta hintaan, kuten merkkijääkaappi. Vau-efekti saattaa saada sinut unohtamaan sen, onko asunnon hinta oikeasti kohdallaan.

Muista myös, että asunnon kunto on kuin pieru saharassa verrattuna taloyhtiön kuntoon. Ei sillä ole väliä, jos lattia on vähän naarmuilla. Sitä vastoin sillä on väliä, minkälaisia remontteja taloon on tulossa.

Remontit

Selvitä talon tulevat remontit. Muutaman kymmenen tuhannen euron remontti, kuten roskakatoksen maalaaminen, ei vaikuta asunnon myyntihintaan. Enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, että tällaisia pieniä remontteja ylipäänsä tehdään. Se kertoo siitä, että taloa hoidetaan aktiivisesti.

Jos putkiremontti on tehty, selvitä tarkemmin, onko tehty vesi- ja viemäriremontti ja onko se tehty perinteisellä tavalla. Muista, että taloyhtiöissä on muitakin kalliita remontteja, esimerkiksi julkisivuremontti.

Asunnon sijainti

Missä asunto sijaitsee? Missä on lähin pysäkki? Onko autopaikkaa? Missä palvelut ovat?

Jos saat asunnon halvalla mutta syrjästä, harkitse ostoa huolella. Vaikka sijainti kävisi sinulle itsellesi, pitää miettiä myös asunnon arvonnousua.

Asuntosijoittaminenkin saa tyypillisesti alkunsa siitä, että ensimmäinen asunto jätetään vuokralle. Jos se sijaitsee jossain Pohjois-Helsingin metsässä, sitä voi olla myöhemmin vaikea vuokrata.

Asunnon koko

Koko on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on, toimiiko asunnon pohja.

Parveketta arvostetaan sekä omistus- että vuokra-asunnoissa, joten siitä kannattaa maksaa vähän enemmän.

Vastikkeet

Kerrostaloasuntojen keskimääräinen hoitovastike on 3–4 euroa. Yli 6 euron hoitovastikkeet herättävät kysymyksiä.

Helsingin kantakaupungissa on välillä myynnissä asuntoja, jotka on alunperin olleet liikehuoneistoja. Yhtiöjärjestys kannattaa aina tarkistaa, koska liikehuoneistojen hoitovastike on yleensä korkeampi kuin asuntojen.

Rahoitusvastikkeen syyt näkyvät isännöitsijäntodistuksessa ja taloyhtiön taseessa. Taloyhtiö voi kerätä rahaa sekä tehtyihin remontteihin tai tuleviin tai molempiin.

Käytännössä ensiasunnon ostajaa kiinnostaa eniten se, kuinka paljon vastikkeita yhteensä joutuu maksamaan.

Maksut

Todellinen vesimaksu on yhtiölle keskimäärin 30 euroa asukasta kohden. Jos vesilasku ei ole lähelläkään 30:tä euroa, se maksetaan hoitovastikkeessa ja silloin sitä maksetaan asunnon koon mukaan.

Lunastuspykälä

Helsingin vanhoissa taloissa on yhä lunastuspykäliä ja niitä myös käytetään – etenkin, jos olet saanut tingittyä asunnon hyvään hintaan.

Tontti

Sijaitseeko talo omalla vai vuokratontilla? Asian pitäisi vaikuttaa asunnon myyntihintaan, mutta usein sitä ei osata kysyä eikä hinnoitella.

Asunnon kunto

Jos olet ostamassa remontoitavaa asuntoa, pyydä netistä remonttitarjouksia niin näet, mitä remontointi maksaa ja miten se pitäisi ottaa huomioon asunnon myyntihinnassa.

Asuntosijoittaja

Pääkaupunkiseudulla on paljon asuntosijoittajia, jotka ovat kytänneet kohteita pitkään. Sijoittajat tuntevat talot etukäteen.

Siksi ensiasunnon ostajan olisi hyvä tietää alueet, joista on kiinnostunut, käydä katselemassa taloja valmiiksi ja perehtyä niiden korjaushistoriaan. Näin asioiden selvittäminen ei vie kauaa, kun oikea koti sattuu kohdalle.

 

Myytäviä asuntoja löydät Oikotie Asunnot -palvelusta