Asuntokauppa ei hyydy kesälläkään

Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) julkaiseman tiedotteen mukaan asuntomarkkinoiden vire on nyt positiivinen.

SKVL kokoaa neljännesvuosittain yli 1200 välittäjän joukosta asuntomarkkinaa luotsaavan ennusteen.  ”Jo vuoden 2016 kesä osoitti, että lomaa käytetään nykyään asunnon etsintään ja kauppamäärät eivät laske merkittävästi kesän aikana”, Suomen kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo tiedotteessa.

Talousennusteiden mukaan kohoava luottamus tukee nyt asuntokauppaa. Kerrostaloasuntojen kauppa on normalisoitunut. Niiden kysynnän ennustetaan jatkuvan kasvukeskuksissa ja erityisesti Turussa suurempana kuin muualla Suomessa ja kasvu voi jopa lievästi nostaa kysytyimpien asuntojen hintoja. Samoin omakotitalokaupan kysynnän parantuminen on selvää koko maassa. Myös rivitalokaupan kysynnän ennusteet osoittavat selvää kasvua erityisesti Oulun, Tampereen ja Turun seudulla.

SKVL:n mukaan loma-asuntojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan tai piristyvän hiukan. Kiinnostavimmat mökit ovat noin 50 000 euron luokassa ja sijaitsevat enintään tunnin mökkimatkan päässä.   Trendikohteita ovat ns. mummonmökit eli hirsirakenteiset mökit, joilla on siisti piha ja ympäristö. Suomalaiset unelmoivat silti edelleen eniten mökistä ison veden äärellä, mutta koska siihen sijoitettava rahamäärä ei saisi olla paljoa yli 100 000 euron, odotetaan loma-asuntojen kauppahintojen jopa laskevan. Ostaja arvioi mökissä ennen kaikkea mukavuuksia, sijaintia sekä rakennusten ja ympäristön kuntoa. Rannikolla sijaitsevista hyväkuntoisista ja mukavuuksin varustetusta loma-asunnoista tunnin tai kahden päässä Helsingistä länteen ollaan valmiita maksamaan eniten, mutta myös Itä-Suomen mökkikauppaan odotetaan selvää vilkastumista.

Tarkemmat kysyntä- ja hintaennusteet täältä.

Teksti: toimitus