Asuntokaupat korona-aikana

Korona-aika on saattanut muuttaa – tai ainakin mutkistaa monen asunnon ostajan suunnitelmia. Johanna löysi unelma-asunnon ja teki kaupat poikkeustilanteesta huolimatta.

Johanna etsi pitkään pientä kaksiota Vantaan Kivistön alueelta. Kaupat asunnosta tehtiin huhtikuun lopussa.

– Etsin pääsääntöisesti pientä kaksiota Kivistöstä. Olin jo luovuttamassa alueen suhteen, koska sopivaa ei tuntunut löytyvän. Kivistössä joko asunnon sijainti tai autopaikka olivat ongelmallisia. Sitten näin ilmoituksen asunnosta jota omistaja myi itse. Se oli täydellinen ja juuri sitä mitä hain; ei taloja vastapäätä, sopiva autopaikka, luontonäkymä ikkunoista ja juna-asema lähellä, Johanna kertoo.

Johanna oli aiemmin hieman ”arkaillut” omistajien itsensä myymiä asuntoja, koska hänestä on tuntunut kiusalliselta selvittää ja kysellä asioita myynnissä olevasta asunnosta ihmiseltä jonka koti se on. Myös asuntokauppaan liittyvät paperityöt askarruttivat.

– Asuntokaupat sujuivat kuitenkin paremmin kuin hyvin ja tämän kokemuksen jälkeen voin sanoa, että arkailin turhaan. Mielestäni sain parhaan tiedon ja kokemuksen asunnon sijainnista, naapureista, taloyhtiöstä, ruokapaikoista, aktiviteeteista ja kaikesta minkä tarvitsin, Johanna kiittelee.

Kiitosta myyntimateriaaleista ja sujuvista kaupoista

Johannan mukaan asunnon esittely, kirjallinen materiaali ja tiedon saanti oli erittäin hyvin hoidettu.

– Jätin muutaman käynnin jälkeen vapaamuotoisen tarjouksen kahdella eri tarjoushinnalla ja ehdoilla. Keskustelu hinnasta, ehdoista ja muista asuntokauppaan liittyvistä asioista oli helppoa ja nopeaa, koska pystyimme tekemään kaiken ilman välikäsiä. Tuntui, että olin asunnon ainoa, tosimielellä liikkeellä oleva ostaja eli kilpailua ei mielestäni ollut ja se oli minulle ostajana eduksi.

Asunnon myyjä teki kauppakirjan alustavan pohjan ja sitä täydennettiin sitä mukaa, kun uusia asioita tuli kirjattavaksi.

– Kauppakirjan teossa myös ostajan tulee olla tarkka ja hakea tietoa, jotta kauppakirjaan kirjautuu kaikki tarvittava – myös ostajan kannalta, Johanna muistuttaa.

Apua asuntokauppojen kiemuroihin

Johanna sai myös paljon apua omasta rahoituslaitoksestaan.

– He lukivat alustavat kauppakirjahahmotelmat ja ehdottivat korjauksia sekä lisäyksiä. Ilman näitä ammattilaisia en olisi osannut huomioida kaikkea (eikä varmaan myyjäkään). Kauppakirjan lopulliseen muotoon ja liitteisiin meillä meni noin kaksi viikkoa. Allekirjoitustilaisuus sujui nopeasti ja helposti myyjän luona, kun tekstit oli hiottu hyvässä yhteisymmärryksessä, Johanna kiittelee.

Asunnon ennakkomaksun Johanna maksoi myyjän läsnä ollessa. Hän on tyytyväinen lopputulokseen vaikka hänen ostajana pitikin osallistua aika paljon kauppakirjan muotoiluun.

Mutta mitkä asiat mietityttivät ennen ostopäätöksen tekemistä?

– Ennen ostopäätöstä harkitsin moniakin asioita; työllisyystilannetta, viihdynkö Kivistössä, mikä on alueen kehitys palvelujen suhteen, onko kerrostalo sittenkään minun juttuni, naapurit, taloyhtiön henki, hallitustyöskentely, pidetäänkö yhtiöstä hyvää huolta ja paljon muuta. Ja lisäksi vielä tämä korona ja sen tuomat uhkakuvat jotka hieman pelottivat, ja piti ajatella asioita vielä tarkemmin, Johanna listaa.

Oman talouden stressitesti

Kun tuleva asunnon ostaja kuunteli ja katseli koronauutisia, epävarmuus kasvoi.

– Mietin tarkasti tilannettani. Koska en ole ensiasunnon ostaja, en tarvitse huomattavaa lainasummaa. Mietin myös työnäkymiäni korona-ajassa. Päädyin ajatukseen, että tilanteeni on hyvällä pohjalla. Pärjään vallitsevissa olosuhteissa ja vaikka mutkia matkaan tulisikin, niin pysyn ”pinnalla” – ja minulla on vaihtoehtoja mitä voin tehdä, Johanna järkeilee.

Korona-aika toi uudenlaista mietittävää ostajalle, mutta tärkein ajatus on se, että on löytänyt vihdoin asunnon johon astuessaan tuntee tulleensa kotiin.

– Elämässä on aina uhkakuvia koronalla tai ilman. On vain uskallettava tehdä isojakin päätöksiä. Tietysti vallitsevassa tilanteessa on hyvä tehdä oman taloutensa stressitesti, ja jos se näyttää vihreää valoa niin rohkeasti kohti kotiunelmaa. Nyt fiilikseni on hyvä, mieli rauhallinen ja odottelen, että pääsen muuttamaan uuteen kotiini, Johanna hymyilee.

 

Oikotieltä löydät monipuolisen asuntovalikoiman myös poikkeustilanteessa. Etsitpä sitten myytävää-vuokrattavaa- tai loma-asuntoa. Tavoitamme asunnonvaihtajia myös mobiilissa ja appin kautta.