Vuoden välittäjän vinkit kiinteistönvälittäjän valintaan

Suurin osa asunnoista ja kiinteistöistä myydään kiinteistönvälittäjän avulla. Vuoden välittäjä Pekka Tähtinen listasi asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota välittäjää valitessa.

Asuntokaupassa on monenlaisia kiemuroita ja kaupan osapuolten on voitava luottaa kiinteistönvälittäjän ammattitaitoon. Luotettavan ja ammattitaitoisen välittäjän valintaan kannattaa näin ollen käyttää hieman aikaa.

Asuntokaupassa välittäjän palveluihin kuuluvat: asunnon hinnan arviointi, välityssopimuksen tekeminen kirjallisesti, myyjän neuvonta ja opastaminen asuntokauppaan liittyvissä asioissa, lehti- ja internet-ilmoittelu sekä muu markkinointi, asunnon esittely, tiedonanto ostajaehdokkaalle asunnosta ja asuntokaupasta, tarjousten ja mahdollisen käsirahan vastaanottaminen sekä kauppakirjan laatiminen.

On hyvä muistaa, että vaikka kiinteistönvälittäjällä on yleinen selonottovelvollisuus ja laaja tiedonantovelvollisuus, se ei poista myyjän vastuuta asunnon mahdollisista virheistä.

– Ennen välittäjän valintaa on hyvä miettiä itsekin asunnon realistista myyntihintaa. Tämä kannattaa, sillä jotkut välittäjät saattavat ehdottaa asunnon hinnaksi epärealistisen suurta summaa. Kotiin arviokäynnille on hyvä pyytää 2-3 eri välittäjää, niin saa mahdollisimman laajan näkemyksen asunnon hinnasta. Kun kemiat ja välittäjän ammattitaitoon liittyvät vaatimukset kohtaavat, on aika tehdä valinta, kiinteistönvälittäjä Pekka Tähtinen Turun Talokulmasta sanoo.

Tunnista erilaiset toimintamallit

Kiinteistönvälitysyrityksissä on käytössä monenlaisia toimintatapoja. Tärkeintä on, että välitysyrityksessä toimitaan hyvän välitystavan mukaan – ja paras on, jos välitysalan yritys kuuluu Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:hyn (SKVL).

Muista, että….

  • kiinteistönvälitysalan toimijoilla voi olla erilaisia toimintamalleja, joten kannattaa selvittää hoitaako sama välittäjä esittelyn, tarjousten vastaanottamisen ja kaupanteon
  • halvin välitysliike ei välttämättä ole paras
  • se, joka ”lupaa” asunnostasi suurimman myyntihinnan, ei ole aina paras valinta.

– Kun välittäjä tulee arviokäynnille, asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota asunnon hinta-arvion järkevyyteen. Asunnon myyntihinta kun riippuu aina viime kädessä markkinoista eikä välittäjän myyntipuheista. Välittäjän paikallistuntemuksella, työkokemuksella ja ammattitaidolla on merkitystä. Tässä työssä 5-6 vuoden työkokemus ei ole vielä mitään – 10-15 vuotta alalla on jo konkari, Tähtinen valottaa.

Laaja-alainen asiantuntemus olennaista

Kiinteistönvälittäjältä vaaditaan laaja-alaista asiantuntemusta ja osaamista.

Välittäjän tulee tietää asunnon lisäksi myös esimerkiksi alueen kaavoitustilanteesta. Pelkät korulauseet ja hienot kuvat eivät riitä.

– Aina ei kannata tuijottaa pelkkää välityspalkkion suuruutta tai luvattua myyntihintaa, sillä välitystyö on paljon muutakin. Hyvä välittäjä toimii lakien ja säädösten mukaan, niin myyjän kuin ostajankin parhaaksi.

Varauksella sen sijaan kannattaa suhtautua välittäjään, joka soittelee useita kertoja saadakseen välityssopimuksen tai lupaa epärealistisen korkean myyntihinnan. Myös jo puhelimessa esitetyt ”varmat ostajat” ovat merkki siitä, että kaikki ei ole niin hyvin kuin miltä kuulostaa.

– Välittäjän tehtävänä on hankkia asuntoon tai kiinteistöön liittyvät asiakirjat, kuten isännöitsijäntodistus ja yhtiöjärjestys. Omakotitalosta välittäjä kokoaa myös kaikki paperit myyntiä varten, kuten kiinteistörekisteriotteen, johtokartan ja rasitustodistuksen. Työ vaatii tarkkuutta ja jatkuvaa lakien ja säännösten seuraamista, Tähtinen sanoo.