HS: Näin myyt kotisi itse ja säästät jopa tuhansia euroja – Mitä kaikkea asunnon myynnissä kannattaa huomioida?

Richard Westerlund remontoi kaksionsa Espoossa ja myi sen viikossa. Saman verran aikaa kului Matilda ja Henrik Kailalla kolmion myyntiin Helsingin Pikku-Huopalahdesta.

Espoolainen Richard Westerlund on juuri hyväksynyt ostotarjouksen Matinkylässä sijaitsevasta kaksiostaan.

Ostaja löytyi nopeasti. Vain runsas viikko aikaisemmin Westerlund oli viettänyt neljä tuntia tietokoneen ääressä tekemässä Oikotielle myynti-ilmoitusta ensiasunnostaan.

Westerlund on yksi niistä sadoista asunnon myyjistä pääkaupunki­seudulla, jotka myyvät asuntoaan ilman kiinteistönvälittäjää.

Tällä hetkellä Oikotien tilastojen mukaan noin kuudessa prosentissa pääkaupunkiseudulla myytävistä asunnoista myyjä on yksityinen, useimmiten asunnon omistaja itse.

Tietoa siitä, kuinka moni yksityinen myyjä myös tekee kaupat, ei ole. Moni saattaa alkaa myydä asuntoaan ensin itse, mutta päätyy myöhemmin antamaan sen välittäjälle.

Siihen Westerlundkin oli varautunut. Tuttavat olivat varoitelleet ostajista, jotka eivät osta suoraan myyjältä. ”Olin aluksi huolissani siitä, tuleeko näytölle ketään, kun paikalla ei ole välittäjää. Mutta ovella olikin jonoa.”

Asunnon myyminen ilman välittäjää on pääkaupunki­seutulainen ilmiö. Muualla Suomessa se on paljon harvinaisempaa.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla oli Oikotien mukaan viime maanantaina myynnissä 434 asuntoa, jossa myyjä on yksityinen. Se on enemmän kuin monilla kiinteistönvälitysliikkeillä.

Esimerkiksi Huom!-ketjulla oli samaan aikaan pääkaupunkiseudulla myynnissä yhteensä 216 kohdetta, Habitalla 155 ja Myyntiturvalla 36.

Jos katsotaan vain vanhojen asuntojen kauppaa, Helsingissä viime vuonna myynnissä olevista kohteista oli Oikotien mukaan 12 prosenttia eli joka 7:s asunto yksityisten myyjien.

Se ei ole pieni määrä. Koko Suomessa vain OPKK:lla ja Kiinteistömaailmalla on enemmän asuntoja myynnissä kuin yksityisillä. He voisivat siis muodostaa maan kolmanneksi suurimman kiinteistönvälitysketjun.

Helsingin Pikku-Huopalahdessa kolmekuinen Aston Kaila on menossa päiväunille. Aston ei tiedä mitään vanhempien suunnitelmista myydä perheen hitas-kolmio ja muuttaa lähistölle isompaan asuntoon.

Eivät tosin tienneet Matilda ja Henrik Kailakaan vielä vähän aikaa sitten, mutta sitten he törmäsivät kiinnostavaan asunnonmyynti-ilmoitukseen.

Kailat ovat myyneet kaksi aiempaa kotiaan itse, joten heille oli alusta asti selvää, että he myyvät myös nykyisen asuntonsa ilman välittäjää.

”Ymmärrän välittäjän käytön silloin, kun myynnissä on iso asunto tai omakotitalo, mutta meidän asuntomme ovat olleet sellaisia, joille on paljon kysyntää. Ne on käytännössä myyty ensimmäisellä näytöllä”, kertoo Henrik Kaila.

Vaikka Kailat eivät itse tarvitse välittäjän palveluita, he suhtautuvat välittäjiin myönteisesti.

”Emme ole kieltäneet välittäjiä ottamasta yhteyttä. Olemme kuitenkin vastanneet, että ei tarvitse tulla käymään tässä vaiheessa”, kertoo Matilda Kaila.

Itse asuntonsa myyvä välttyy välityspalkkion maksulta ja säästää parhaimmillaan useita tuhansia euroja. Raha ei kuitenkaan ole ainoa syy, miksi ihminen ei halua palkata kiinteistönvälittäjää. Jotkut vain haluavat myydä oman kotinsa itse.

 

Matinkylässä Richard Westerlundin asunto lähes kiiltelee uutuuttaan. Westerlund osti alkuperäisessä kunnossa olleen kaksion kaksi vuotta sitten ja teki täyden remontin. Asunto sijaitsee kivenheiton päästä Ison Omenan palveluista.

”Sanoin jo silloin, että pystyn myymään tämän itse.”

Westerlund hankki kaikki tarvittavat paperit, ja siskon mies otti asunnosta kuvat. Westerlundilla ei ole kiinteistöalan koulutusta eikä aiempaa kokemusta asunnon myymisestä, joten hän hankki kaikki tiedot netistä.

”Ensin pitää selvittää, mitä asunnon myynti vaatii ja mitä papereita tarvitaan. Sitten otetaan yhteyttä isännöitsijään, tilataan ja haetaan paperit, istutaan tunteja lukemaan niitä papereita, kirjoitetaan myynti-ilmoitus ja sitten vielä monta kertaa tarkistetaan, että asiat ovat oikein”, Westerlund kertoo.

Ensimmäisellä viikolla hän ei juuri muuta tehnytkään vapaa-aikanaan kuin myi asuntoaan. ”Ei tässä ainakaan aikaa säästä.”

Hän uskoo kuitenkin, että kun on kerran tehnyt asuntokaupat, seuraavalla kerralla se on jo helpompaa.

Lähes kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kotinsa myyneet Matilda ja Henrik Kaila muistuttavat, että nykyään kaikki tarvittava tieto ja asiakirjapohjat löytyvät helposti netistä.

Markkinointi on aiempaa helpompaa Facebookin ja muun sosiaalisen median ansiosta. Henrik Kaila visioi, että myyjä voisi järjestää reaaliaikaisen virtuaalisen asuntonäytön Facebookin feedissä.

Vaikka Westerlund ja Kailat eivät tarvinneet kiinteistönvälittäjää myymään asuntojaan, olisivatko he olleet kiinnostuneita ostamaan välittäjän palveluita?

Jos Matilda Kailan sisko ei olisi lakimies, voi olla, että Kailat olisivat valmiit maksamaan ammattilaiselle ostotarjousten ja kauppakirjojen läpikäymisestä. ”Varsinkin silloin, jos niissä on erityisehtoja”, Matilda Kaila sanoo.

Kaila uskoo, että myös valokuvaamisesta ja asunnon stailaamisesta myyntikuntoon moni olisi halukas maksamaan.

Selvästi eniten itse kotinsa myyvät miettivät asunnon myyntihintaa. Realistinen hintapyyntö nopeuttaa kauppaa mutta kukaan ei tietenkään halua myydä kotiaan liian halvalla. Mistä tietää, mikä on oikea hintapyyntö?

Osin tästä syystä Westerlund pyysi kolmea kiinteistönvälittäjää käymään ennen kuin päätti, että alkaa myydä asuntoaan itse.

Westerlund olisi valmis maksamaan välittäjälle hinta-arviosta. ”Välittäjä voisi antaa muitakin vinkkejä myyntiprosessiin.”

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen tietää, että osa itse kotiaan myyvistä tarvitsee apua jossain vaiheessa.

Siksi Kiinteistömaailma on alkanut testata uusia täsmäpalveluita. Pilotti käynnistyi marraskuussa Helsingissä.

Olisivatko kuluttajat valmiit maksamaan esimerkiksi siitä, että ammattilainen arvioi asunnon myyntihinnan tai auttaa tarkistamaan, että kauppakirjassa on kaikki oikein? Tätä Kiinteistömaailma nyt selvittää.

Haluaisivatko kuluttajat maksaa siitä, että välittäjä neuvoo asunnon markkinoinnissa?

Entä olisiko ostaja kiinnostunut maksamaan välittäjälle siitä, että tämä auttaa hieromaan kauppaa itse kotiaan myyvän kanssa tai antaa oman arvionsa ostettavan kohteen hinnasta?

Toimitusjohtaja Heikkinen ei vielä tiedä. Kiinteistömaailma on lähtenyt aivan uusille vesille.

Heikkisen näkemys on, että suurin osa suomalaisista tekee tulevaisuudessakin asuntokauppaa perinteisellä tavalla eli palkkaa kiinteistönvälittäjän hoitamaan koko prosessin alusta loppuun.

Heikkinen kuitenkin uskoo, että on kuluttajia, jotka haluavat myydä asuntonsa itse, mutta ovat valmiit ostamaan jotain välittäjän palveluita.

Sen sijaan hän ei usko, että itse asuntonsa myyvät ovat uhka kiinteistönvälitysalalle. Ilmiön suosio on Oikotien tilastojen mukaan pikemmin laskussa kuin nousussa.

Jos pilotointi osoittaa, että kuluttajat ovat kiinnostuneita uusista palveluista, Kiinteistömaailma alkaa tarjota niitä ensi vuonna.

Toistaiseksi muut eivät ole alkaneet kehittää erikoispalveluita. Digitaalisuus voi muuttaa tilanteen nopeasti.

OP:n pankkitoiminnasta vastaava johtaja Jouko Pölönen muistuttaa, että jo lähitulevaisuudessa asuntokaupat voidaan tehdä alusta loppuun saakka sähköisesti. Se helpottaa asunnon myymistä myös ilman välittäjää.

Espoossa asuntonsa myyneet Matilda ja Henrik Kaila eivät enää palveluita kaipaa. He saivat oman asuntonsa kaupaksi viikossa ja muuttavat pian uuteen kotiin.

”Tämä oli kolmas kotimme, jonka myimme itse. Koskaan ei ole ollut ongelmia. Jos käyttäisimme joskus ­välittäjää, se ei johtuisi siitä, ettemme itse osaa”, Matilda Kaila kertoo.

Asunnon myynti vaatii aikaa ja taitoa

Asuntonsa itse myyneet Richard Westerlund sekä Matilda ja Henrik Kaila antavat neuvoja myyntiä harkitseville:

Aika. Onko minulla aikaa? Asunnon myynti edellyttää vähintään tarvittavien papereiden hankkimista, myynti-ilmoituksen laatimista, yhteydenottoihin vastaamista sekä esittelyiden sopimista ja järjestämistä.

Hinta. Osaanko hinnoitella asuntoni puolueettomasti? Oma koti pitää pystyä näkemään myytävänä kohteena. Tunnetta ei voi hinnoitella. Katso Asuntojen hintatiedot -palvelusta, kuinka paljon alueen vastaavista kodeista on maksettu.

Kuvat. Löytyykö lähipiiristäni joku, joka osaa ottaa hyvät myyntikuvat? Laadukkaat kuvat ovat tärkeä osa asunnon myynti-ilmoitusta, koska ne herättävät ostajan kiinnostuksen.

Teksti. Osaanko kirjoittaa esittelytekstin? Mieti, kenelle olet asuntoa myymässä. Muistele asioita, joihin itse aikoinaan asunnossa ihastuit. Myynti-ilmoitus on markkinointia ja sen tehtävänä on houkutella ostajat paikalle. Älä kuitenkaan sorru kehumaan liikaa. Vältä kliseitä, kuten ”harvoin tarjolla”.

Taloyhtiö. Onko taloyhtiösi hyvin hoidettu? Ostajat ovat kiinnostuneita tietämään asunnon ja taloyhtiön kunnosta sekä tehdyistä ja suunnitelluista remonteista. Jos remontteja on tehty, sitä kannattaa erikseen korostaa.

Pohjapiirros. Älä unohda ilmoituksesta asunnon pohjapiirrosta.

Esittely. Pystynkö luontevasti esittelemään omaa kotiani vieraille ihmisille? Kestänkö sen, että tuntemattomat ihmiset saapastelevat kodissani arvostelemassa sisustustyyliäni ja availevat kaappien ovia? Kestänkö myös sen, että ostaja voi olla eri mieltä hinnasta?

Ei välittäjille. Jos päädyt siihen, että et halua kiinteistönvälittäjää, pane ilmoitukseen tieto ”ei välittäjille”. On hyvän välitystavan mukaista, että välittäjä ei ota silloin yhteyttä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta saa tietoa asuntokaupasta, tärkeistä papereista ja sopimuksista.

Teksti: HS Koti-liite Taru Taipale
Kuvat: Rio Gandara HS, grafiikka Meidi Poikonen

 

Myynnissä olevia Espoon Matinkylän kaksioita löydät Oikotie Asunnot -palvelusta.

Myynnissä olevia Helsingin Pikku-Huopalahden kolmioita löydät Oikotie Asunnot -palvelusta.

Tutustu myös Asunnon osto-oppaaseemme.