Myyjän velvollisuudet asuntokaupassa

Asuntokaupoilla on otettava huomioon monia asioita. Kun jätät juridiset asiat asiantuntijalle, voit keskittyä olennaiseen.

Asuntoa myydessä voi tulla eteen monia tilanteita, joissa ammattilaisen apu on tarpeen. Kiinteistönvälittäjät auttavat mielellään, mutta toisinaan tarvitaan myös juristin apua.

Myyjällä on tiedonantovelvollisuus asuntokaupassa. Asuntokauppalain 6 luvun 11-12 § mukaan myyjän tulee kertoa ostajalle kaikki tiedossaan olevat seikat, jotka voivat vaikuttaa kaupasta päättämiseen. Käytännössä näitä asioita voivat olla esim. hyönteiset, melu, huoneistossa sattuneet vahingot ja muut mahdolliset ostopäätökseen vaikuttavat seikat.

– Myyjän on ilmoitettava tiedossa olevista merkittävistä vioista ja puutteista, joita ostaja ei voi havaita tavanomaisessa tarkastuksessa. Myyjän tulee kertoa myös poikkeamista, jotka ovat yli ns. normaalitason. Asuntokauppalain 6 luvun 20 § mukaan tulee kertoa asunnon taloudellisista seikoista, kuten vastikkeet ja tulevat remontit, CEO Sari Leppikangas Lawelysta sanoo.

Myyjän tulee kertoa ostajalle myös sellaisista seikoista, joilla ei välttämättä ole normaalisti merkitystä asunnonostajalle, mutta oma-aloitteinen tiedonantovelvollisuus tällaisista seikoista on olemassa, jos myyjä on tietoinen kyseisen ostajan erityistarpeista.

Velvollisuus kertoa taloyhtiön veloista kuuluu myös myyjän vastuisiin

– Kaikki tiedot tulee antaa ostajalle ennen ostopäätöksen tekoa, muuten katsotaan, että virhe on ollut olemassa ennen kaupantekohetkeä, Leppikangas muistuttaa.

Oikotie Asunnot tekee yhteistyötä Lawelyn kanssa. Lue lisää palvelusta.

www.lawely.fi

Mikä Lawely?

  • Oikotien asiakkaana voit tilata turvaa koko asunnonvaihdon ajaksi, olitpa sitten ostamassa, myymässä tai vuokraamassa.
  • Lakiasiaintoimisto Lawely on täysin uudenlainen lakitoimisto, joka palvelee asiakkaitaan 24/7, vuoden jokaisena päivänä.
  • Oikotien asiakkaana saat Lawelyn kokeneet asianajajat käyttöösi 99 eurolla 4 kuukauden ajaksi.
  • Asunnonvaihdon yhteydessä juristi tarkistaa kaikki haluamasi paperit ja kulkee kanssasi kaikki asuntokaupan vaiheet alusta loppuun.
  • Palvelussa saat käyttöösi oman asiakasportaalin, jonne talletetaan omat juridiset asiakirjat ja jaetaan tarpeisiisi liittyvät mahdolliset lakimuutokset.
  • Voit helposti jatkaa oman juristin käyttöä asunnonvaihdon jälkeen 29.90 euron kuukausiveloituksella.
  • Lakiasioiden hoitaminen on jatkossa helppoa ja vaivatonta, löydät kaikki juridiikan eri osa-alueiden ammattilaiset saman katon alta ja tavoitat lakimiehen juuri silloin kun sinulle itsellesi sopii; chatin, puhelimen ja sähköpostin välityksellä paikkakunnasta ja maasta riippumatta.