5 tyypillistä syytä, joiden takia asuntojen myyntiajat venyvät

Asuntojen myyntiajat vaihtelevat parista viikosta useaan kuukauteen ja jopa vuosiin. Mikäli asunto ei tunnu millään menevän kaupaksi, syy voi löytyä esimerkiksi liian korkeasta hintapyynnöstä tai epäselvästä myynti-ilmoituksesta. Tutustu yleisimpiin asuntokaupoilla tehtäviin harha-askeliin ja nopeuta kotisi myyntiä näillä vinkeillä. 

1. Pitäisikö hintapyyntö tarkistaa?

Liian korkea hintapyyntö on yksi yleisimmistä syistä asunnon myyntiajan pidentymiseen. Se saattaa rajata kiinnostuneita ostajaehdokkaita ulkopuolelle heti myynti-ilmoituksen ilmestyttyä, eikä kiinnostuksen herättäminen ajan kuluessa onnistu enää helposti uutuusarvon kadottua. Jos myyt asuntoasi itse, älä anna tunnearvon hämätä, vaan pyri arvioimaan asunnon hinta mahdollisimman todenmukaisesti.

Hintaan vaikuttavat muun muassa asunnon kunto, alueen yleinen hintataso sekä asuntomarkkinoiden tilanne. Apua asunnon arvon määritykseen saat Asuntojen hintatiedot -palvelusta, jossa voit tarkastella alueesi toteutuneita kauppahintoja viimeisen 12 kuukauden ajalta. Lisäksi hinta-arvioita kannattaa pyytää ammattilaisilta. Vaikkei välitysfirmaa palkkaisikaan hoitamaan asunnon myyntiä, välittäjät tarjoavat usein suullisia hinta-arvioita ilmaiseksi.

 

2. Huolella laadittu myynti-ilmoitus houkuttelee

Myynti-ilmoituksen tarkoituksena on innostaa potentiaalisia ostajia tutustumaan myytävään asuntoon tarkemmin. Huonolaatuiset kuvat, kirjoitusvirheet sekä niukkasanainen teksti saavat ostajan innostuksen laantumaan jo alkumetreillä, eikä asuntonäyttöön vaivauduta lisätietojen toivossa. Myös ilmoituksen iällä on merkitystä, sillä kuukaudesta toiseen myynnissä ollut asunto herättää helposti epäilyksiä ongelmista.

Laadi houkutteleva myynti-ilmoitus huolella, asunnon hyviä ominaisuuksia korostaen. Ilmoituksesta tulee löytyä kaikki oleelliset perustiedot niin asunnosta, remonteista kuin taloyhtiöstäkin. Asuntoilmoituksen laittaminen ”lepäämään” tietyn ajan kuluttua saattaa olla paikallaan, mikäli asunto ei tunnu menevän kaupaksi. Asuntoilmoitus kannattaa tauon jälkeen palauttaa uusien, laadukkaampien kuvien ja paremman tekstin kera.

 

3. Auta asuntosi erottumaan asuntoviidakossa

Hyväkin myynti-ilmoitus voi hukkua helposti massaan, mikäli tarjontaa on paljon. Jotta useampi ostajaehdokas löytäisi asuntosi, kannattaa ilmoitukselle ostaa lisänäkyvyyttä. Oikotiellä saat kertamaksulla ilmoituksesi näkymään korostettuna hakutuloksissa ja vahtiviesteissä kolmen vuorokauden ajaksi. Ostaessasi jo julkaistulle ilmoitukselle korostuksen, nousee kohteesi toistaiseksi hakutuloslistan kärkeen ja siitä lähetetään uudet ilmoitusvahtiviestit asunnon etsijöille.

Lisäksi voit tehostaa asuntosi markkinointia Helsingin Sanomien ja Oikotien yhdistelmäilmoituksella – muutamalla napin painalluksella voit luoda myynti-ilmoituksestasi lehti-ilmoituksen. Yhdistelmäilmoitus on tutkitusti tehokas: sillä tavoitat jopa 71% asuntoilmoittelua seuraavista.

 

4. Ensivaikutelma ratkaisee

Ensivaikutelma on ratkaiseva myös asuntoa myytäessä. Mikäli ostaja kiinnittää asuntonäytössä huomiota vain ahtaaseen eteiseen, sotkuiseen keittiöön tai epämiellyttävään hajuun, jäävät asunnon parhaat puolet huomaamatta. Ostotarjousta ei haluta tehdä asunnosta, joka on hankala kuvitella omaksi kodiksi. Kannattaa muistaa, että ostaja ostaa myös unelman siitä, miltä omassa kodissa voisi näyttää. Mielikuvat ovat siis tärkeitä.

Asuntonäyttöön kannattaa valmistautua tekemällä kotiin arkisiivousta huomattavasti perusteellisempi suursiivous. Karsi näkyvistä ylimääräiset tavarat, pese ikkunat, piilota repsottavat johdot ja tuuleta asunto huolella. Ostajat arvostavat avaraa, valoisaa ja yleisilmeeltään viihtyisää asuntoa.

 

5. Unohda kiire, mikäli myyt asuntosi itse

Asunto kannattaa myydä itse vain, jos siihen on kunnolla aikaa ja energiaa. Jos et ehdi selvitellä sopivaa myyntihintaa, laatia erottuvaa myynti-ilmoitusta sekä järjestää aktiivisesti asuntonäyttöjä, voi kiinteistönvälittäjän hankkiminen olla järkevää. Välittäjän myymänä kohde voi myös mennä nopeammin kaupaksi, sillä ostajat kokevat asioimisen turvallisemmaksi. Lisäksi alueen tuntevalla välittäjällä voi olla jo valmiiksi tiedossa potentiaalisia ostajaehdokkaita.

Välittäjien kilpailuttaminen onnistuu nopeasti Oikotien kautta. Täytä palveluun myytävän asunnon perustiedot ja saat automaattisesti tarjouksia naapurustosi pätevimmiltä välittäjiltä. Mikäli taas haluat kokeilla aluksi asunnon myymistä itse, saat Oikotieltä ilmoituksellesi takuun – jos asunto ei mene kaupaksi ja haluat kääntyä ilmoitustakuuvälittäjän puoleen, ilmoituksen hinta palautetaan sinulle.

Myytpä asunnon itse tai välittäjän avustuksella, katso lisää vinkkejä asunnon myyntioppaastamme.

Teksti: Toimitus
Kuvat: unsplash