Tuhansien järvien maassa – 20 idyllisintä aluetta vesistöjen äärellä

Moni meistä haaveilee asuvansa meren, järven tai joen rannalla. Mutta mistä löytyvät Suomen kauneimmat veden äärellä sijaitsevat asuinalueet? Missä järvituulet puhaltavat kerrostalojen pihoille ja meren tuoksu kantautuu parvekkeelle asti? Listasimme 20 kaupunginosaa, joissa asutaan aivan veden partaalla. Löydätkö oman suosikkialueesi?

Jyväskylän järvien rannalla sijaitsevat kaupunginosat

Nenäinniemi, Jyväskylä
Jyväskylän vesistöalueet ovat valtavat. Jopa niin valtavat, että keskustan, Lutakon ja Kuokkalan yhdistävä Kuokkalan silta on kokonaisuudessaan Suomen neljänneksi pisin silta. Kuokkalan silta vie myös Nenäinniemen poukaman asukkaat keskustan palvelujen äärelle.

Ristonmaa, Jyväskylä
Vaikka tämä rauhallinen asuinkohde ei sijaitse aivan rannassa, sen asukkaat arvostavat kuitenkin lyhyttä matkaa kaupungin keskustaan sekä veden äärelle ulkoilemaan. Jyväskylä on unelmien asuinpaikka veneilijälle – Jyväskylän kaupunki nimittäin vuokraa tuhansia venepaikkoja.

Keljonkangas, Jyväskylä
Jyväskylän kaupunkipinta-alasta 20 % on vettä – ei siis ihme, että sieltä löytyy niin paljon upeita asuinalueita vesistöjen läheltä. Jyväinjärven ja Poronselän ympäriltä löytyy erityisen viihtyisiä asuinalueita, kuten Keljonkangas.

 

Kuopion järvikaupunginosat

Haapaniemi, Kuopio
Monelle tulee Kuopiosta ensimmäisenä mieleen niin torit ja kalakukot kuin satamatkin. Kuopiota kuitenkin ympäröi sisämaan suurin saaristo, joka muistetaan historiallisen komeista höyrylaivoista. Haapaniemen asuinalue sijaitsee Kallaveden rannassa, aivan keskustan kupeessa. Alue on vilkas, sillä sen kerrostaloissa asustelee paljon opiskelijoita ja lapsiperheitä.

Saaristokaupunki, Kuopio
Saaristokaupunki on jatkuvasti muuttuva asuinkohde, jonka kaikki asunnot sijaitsevat korkeintaan 500 metrin päässä vedestä. Alueelta löytyy runsaasti vasta rakennettuja kerrostaloja sekä omakotitaloja. Alueelle perustettiin myös 2011 alakoulu, joka kantaa presidentti Martti Ahtisaaren nimeä. Kehittyvän Saaristokaupungin asukkaat suhtautuvat lempeällä huumorilla muuttuvaan ympäristöönsä, vaikka kehitettävääkin löytyy – paikalliset nimittäin kaipaavat McDonald’sia saaristokaupunkilaisia ruokkimaan.

Rönö, Kuopio
Kallaveden saarikaupunginosan Rönön talot ovat hienoja ja haluttuja. Tähän 500 asukkaan saareen on rakennettu vain omakoti-, pari- ja rivitaloja. Rönö tunnetaan satamastaan sekä busseistaan, jotka kulkevat vain päiväsaikaan. Asuntotarjontaa tutkiskelevan kannattaa suunnata Rönöön tutustumaan; kävely Väinölänniemestä siltaa pitkin on mainio kokemus.

 

Helsingin merelliset kaupunginosat

Kulosaari, Helsinki
Helsingin vilkas julkinen liikenne takaa sen, että kaikki pääsevät nauttimaan saaren merimaisemista. Monet odottavat Kalasataman alueen valmistumista innolla, yhdistäähän se modernin asumisen merenrantaan. Helsingistä löytyy kuitenkin myös historiallisia asuinalueita veden ääreltä, yhtenä esimerkkinä Kulosaari. Kulosaaren asukkaat käyvät töissä metrolla ja nauttivat Helsingin keskustan sekä Itäkeskuksen palveluista.

Kruununhaka, Helsinki
”Krunikka” mielletään usein vanhempien, varakkaiden ihmisten asuinalueeksi, mutta 2010-luku on tuonut takaisin lapsiperheet ja nuoret aikuiset. Alueelta löytyy useita tarhoja, ala- ja yläaste sekä musiikkilukio. Kruununhakalaiset rakastavat sen Katajanokalle ylettyvää rantakaistaletta sekä Tervasaaren virkistysaluetta.

Jollas, Helsinki
Laajasalon perukka, ”Laajis” on muuttunut nopeasti lapsiperheiden sekä nuorten aikuisten muuton takia. Pientaloalueiden asukkaat nauttivat sekä Jollaksen saaristoluonnosta että Tonttuvuoren hiidenkirnuista. Laajasalon alue kehittyy jatkuvasti, sillä uusia asuntoja rakennetaan kiihtyvällä tahdilla.

 

Turussa voi asua niin joen kuin merenkin äärellä

Keskusta, Turku
Turun historiallisen keskustan kupeesta löytyy eri-ikäisiä vuokrakohteita kaikenlaisille perheille. Turku tarjoaa pääkaupunkiseutumaiset palvelut, mutta Aurajoki tekee alueesta kuvankauniin ja rauhallisen. Merielämään hurahtaneille Turku on myös täydellinen kohde veneilylle – Turun kaupunki tarjoaa venepaikkoja Lauttarannassa, Uittamolla ja Aurajoella.

Hirvensalo, Turku
Tässäpä sympaattinen saari, jota halkoo kaunis, mutkitteleva tie. Hirvensalosta löytää niin myytäviä kuin vuokrattavia asuntoja. Hirvensalon asukkaat pitävät saarensa tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista, mutta arvostavat myös keskustan palveluiden läheisyyttä. Alueelta löytyy keltavalkoinen Wäinö Aaltosen koulu, jossa alaluokille on media- tai liikuntapainotusmahdollisuus.

Turku, Majakkaranta
Tuuli puhaltaa raikkaana Majakkarantaan. Jos etsit hohtavan valkoista asuntoa melko uudesta kerrostalosta veden äärellä, Majakkaranta on oikea paikka. Lähes jokaisesta asunnosta näkyy Pitkänsalmelle tai Turun satama-alueelle. Majakkarannan asukkaat ovat innokkaita veneilijöitä, alueella on jopa oma veneluiska.

 

Tampereellakin on runsaasti asuntoja järvien rannoilla

Ranta-Tampella, Tampere
Syksyllä 2016 aloitettiin kokonaisen uuden asuinalueen, Ranta-Tampellan rakentaminen ja sen ensimmäiset asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa vuonna 2018. Seuraavat 15 vuotta alue kehittyy ja kasvaa aivan rannan tuntumaan, havainnekuvat näyttävät jo nyt kerrostalot, joita ympäröi valkoinen hiekka. Suuntaa katse tulevaan ja osta kerrostaloasuntosi Ranta-Tampellasta!

Lapinniemi, Tampere
Lapinniemessä silmä lepää järven ulapassa. Omaperäiset omakotialueet, Käpylä ja Petsamo kutsuvat asumaan kapeiden katujen ja puutarhojen keskelle. Lapinniemessä harrastaminen on tehty helpoksi – Kaupin urheilu- ja luontopuistossa on yli 30 kilometrin verran valaistuja ulkoilureittejä, tenniskenttiä, keilahalli ja jousiammuntarata. Lapinniemeläiset uivat mielellään – talvella Kaupinojan sauna lämpiää päivittäin ja kesäisin Rauhanniemen kansankylpylä kutsuu uimaan Näsijärveen.

Pyynikki, Tampere
Pyynikki, ”Pynsi” on Tampereen suosituin kesänviettopaikka ja sen ranta äänestetään jatkuvasti Tampereen parhaaksi uimarannaksi. Aivan keskustan vieressä sijaitsevalla alueella asutaan kuitenkin mukavasti vuoden ympäri. Rentouttavalle iltalenkille rantapoluille pääsee töiden jälkeen nopeasti kaikkialta Pyynikin alueella.

 

Muita veden äärellä sijaitsevia kaupunginosia

Oulujoen alue, Oulu
Oulun nimen arvellaan periytyvän joko saamen kielen sanasta, joka tarkoittaa tulvivaa vettä tai Pohjois-Savon murteen uula-sanasta, joka tarkoittaa väylää tai uomaa. Niin tai näin, veden äärellä olevat asunnot ovat hyvin haluttuja. Paikallinen erikoisuus on Kiikelin saari, jossa lähes kaikista taloista on merinäköala. Kauniin Oulujoen varrelta löydät kuitenkin useita asuinalueita, kuten Parkkisenkankaan, Kirkkokankaan, Lämsänjärven ja Kontinkankaan. Oulujoki tunnetaan tätä nykyä arvokalojen istutuksista – vapaa-ajankalastajat virvelöivät taimenta ja kuhaa Oulujoen laskevasta vedestä.

Sapokanlahden alue, Kotka
Kotkansaarelta löydät kymmenet upeat puistot veistoksineen ja suihkulähteineen sekä Kotkan Ruusun säestämän merellisen tunnelman. Kotkansaaren keskimmäisestäkin pisteestä kävelet nopeasti rantaan vetämään merituulta keuhkoihisi. Maretarium ja Merikeskus Vellamo esittelevät Suomen saariston kalalajit sekä veneiden historiaa myös asukkaille.

Lahti, Sataman alue
Lahden Vesijärven satama, eli Lahden satama on tätä nykyään varsinkin kesäisin aktiivinen kulttuuritapahtumien kehto, jossa niin asukkaat kuin turistitkin nauttivat Satamamakasiinin ja Sibeliustalon esityksistä sekä useista ravintolalaivoista. Ruoriniemen ja Kartanon väliin jää useita meriteemaisia katuja, joiden varrelta löydät niin kätevät vuokra-asunnot pienkerrostaloista kuin kauniit omakotitalotkin. Katujen asukkaat arvostavat Lahden vehreyttä ja palveluja sekä sataman tuomaa tunnelmaa.

Taalintehdas, Kemiönsaari
Tiesitkö, että Suomen toiseksi suurimmalla saarella voi myös asua? Taalintehdas on useiden taajamien tapaan talvisin historiallinen ja hiljainen, kesäisin taas vilkas ja aktiivinen. Taalintehdas tunnetaan parhaiten Baltic Jazz -festivaaleista, keskiaikaisista markkinoista ja Lövö broloppet -puolimaratonista. Taalintehtaan asunnot ovat haluttuja kohteita – alueelta löytyy pienkerrostaloja sekä upeita vanhoja omakotitaloja. Taalintehdas on unelmakohde saaristosta innostuvalle asukkaalle. Suurimmat lähikaupungit ovat Salo ja Turku.

Hangon keskusta, Hanko
Hangon keskustasta löydät yllättäen myös hyväkuntoisia vuokra-asuntoja tunnelmallisista vanhoista taloista. Hanko on merellistä ilmastoa kaipaavan paratiisi. Hankoa kehutaan uskomattomaksi kesäkaupungiksi, eikä ihme: Hangosta löytyy hiekkarantaa peräti 30 kilometrin verran ja rantakahvilat heräävät eloon kesäkaudeksi muun muassa Regatan takia. Useat paikalliset kuitenkin nauttivat täysin rinnoin myös kesäkauden lopusta ja Hangon rikkaasta luonnosta myös syksyisin ja talvisin.

 

Teksti: toimitus
Kuvat: Getty images