Syöte – Tunturin taikaa

Pudasjärvellä, vain 140 kilometriä Oulusta koilliseen, kohoaa Suomen eteläisin tunturi, taianomainen Syöte. Syöte tarkoittaakin saameksi pyhää paikkaa. Ja vaikka sijainnin perusteella ei välttämättä uskoisi, se kuuluu Suomen lumisimpiin alueisiin. Alueella toimiikin kaksi täyden palvelun hiihtokeskusta: Iso-Syöte ja Pikku-Syöte.

Hiihtokeskusten ympäristöstä löytyy myös erittäin upeat ulkoilumahdollisuudet Syötteen kansallispuistosta, Syötteen luontokeskuksesta sekä Iso-Syötteen retkeilyalueelta.

Iso-Syöte, talviliikkuminen pääroolissa jo yli 30 vuotta

Suomen Hiihtokeskusyhdistys valitsi Iso-Syötteen vuoden 2012 parhaaksi hiihtokeskukseksi. Eikä ihme, sillä Iso-Syötteellä luonnonrauha on lähellä, mutta kuitenkin kaikki talviurheilulajit mäkihyppyä lukuunottamatta ovat mahdollisia – jopa isänpäivästä äitienpäivään saakka.

Hiihtäjille on tarjolla runsaasti hyvin hoidettuja latuja, joista löytyy varmasti sopivan tasoisia reittejä ja silmiähiveleviä maisemia. Syötteen tunturialueella järjestetään vuosittain jopa umpihankihiihdon maailmanmestaruuskilpailutkin.

Laskettelua jokaiseen makuun

Aloitteleville laskettelijoille rinteistä parhaiten sopii Iso-Syötteen Lumimaa, jossa pääsee helposti lajin makuun. Ja kun pelkkä laskeminen alkaa olla liian helppoa, kannattaa siirtyä Iso-Syöte MiniStreettiin, jossa voi kokeilla freestylen saloja aloittelijoille sopivissa hyppyreissä ja reileissä.

Kokeneemmille laskijoille ja haastetta hakeville on suunniteltu Iso-Syöte SnowPark – Suomen pisin ja monipuolisin freestylealue. Kilometrin mittainen parkki tarjoaa kolme eritasoista linjaa, joissa monipuolista laskettavaa riittää ylhäältä alas asti.

Hiihtokeskus Iso-Syöte on myös tunnettu vapaalaskusta. Kolmas rinne Iso-Syötteellä onkin pyhitetty pelkästään puuterilaskulle ja tunturia kiertävillä metsäreiteillä jokainen lasku on erilainen. Iso-Syötteellä on myös Suomen ainoa FreeridePark, vapaalaskijan unelma. Luonnonmateriaaleista rakennetut suorituspaikat sulautuvat täydellisesti pehmeän lumen, kevyen puuterin ja adrenaliinin tuoksun sekaan. Valmiita laskulinjoja ei ole, vaan mielikuvituksen käyttö on pakollista!

Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että suksi- ja lautalajien lisäksi Syötteellä on joka talvi myös satojen kilometrien pituiset, uskomattoman kauniit moottorikelkkareitit, joiden varrella passaa pysähtyä kievareihin kahville tai teelle.

Pikku-Syöte, kylä jossa kaikki tuntee toisensa

Pikku-Syöte sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Iso-Syötteestä. Hiihtokeskusten välillä voi liikkua bussilla, autolla tai jopa reippaillen. Talvella Pikku-Syötteellä lasketellaan yhdeksällä eri tasoisella rinteellä ja hiihtää upeiden tunturimaisemien syleilyssä. Pikku-Syöte onkin kuin turvallinen pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Hiihtokeskus sopii koko perheelle, ja palvelut ovat täällä aidosti lähellä. Lisäksi keskuksessa on mahdollista harrastaa myös seinäkiipeilyä, sisäpalloilulajeja tai tähtien tutkimista observatoriossa.

Kesällä vehreyttä ja syksyllä ruskaa

Vaikka talviliikkuminen onkin Syötteellä pääosassa, ei mökkeilijä jää peukaloitaan pyörittelemään myöskään kesällä. Syötteen kansallispuistossa on 122 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, jotka sopivat sekä päiväretkeilyyn että pidemmille vaelluksille. Kansallispuistossa seikkailuun voi lähteä myös kanootilla tai polkupyörällä.

Kenelle Syöte sopii?

“Syötteellä ei ole kaupunkityylistä asumista, joten mökeiltä pääsee helposti kunnostetuille laduille. Omaa rauhaa ja luonnonläheisyytä löytää läheltä. Ravintolaelämää kaipaavan ei yleensä tarvitse jonottaa. Sää ei normaalisti ole myöskään ongelma, eikä siis aiheuta rinteiden sulkemisia,” kertoo Jouko Lehtoranta, mökkiläinen Iso-Syötteeltä.

Syöte siis sopii kaikille aktiivisille luonnossa viihtyville lomailijoille. Lapset on huomioitu kaikissa aktiviteeteissa ja palveluissa hyvin, joten Syöte sopii myös lapsiperheille. Eläkeläisetkin löytävät Syötteeltä varmasti luonnonrauhaa, ja omalle tasolleen sopivia rinteitä, latuja ja tekemistä.

Loma-asunto Syötteeltä?

Syötteelle on Oulusta vain 140 kilometriä ja paikanpäälle on helppo tulla ilman omaakin autoa. Lentämällä tai junalla pääsee vaivattomasti Ouluun, josta edelleen bussilla Syötteelle.

Loma-asuntoja on tarjolla aivan rinteiden vieressä, jossa palvelut ovat lähellä. Muutaman kilometrin päästä saattaa löytää myös oman rantapaikan! Useimmat mökkipaikat ovatkin rauhallisia idyllejä ja aivan luonnon helmassa.

Täältä löydät kaikki Oikotien Asuntojen myytävät kohteet Syötteellä.