Suomen 9 parasta vaellusreittiä

Niin syksyn kirpeässä ilmassa kuin kesän lempeässä lämmössäkin kelpaa lähteä tarpomaan luontoon. Maastamme löytyykin vaellusreittejä kaiken tasoisille vaeltajille. Jos etsit sopivaa reittiä, lue listamme Suomen parhaista vaellusreiteistä.

9. Tapion taival, Ilomantsi

Ilomantsissa sijaitseva Tapion taival on helpohko 20 km pitkä vaellusreitti aivan itärajan tuntumassa, osan matkasta Koitajokea seuraten. Eteläinen osuus sijaitsee Ruosmesuon ja Hanhisuon soidensuojelualueella ja pohjoinen, suurimmaksi osaksi rauhoitettu osuus kulkee Koivusuon luonnonpuiston halki. Yöpyminen on mahdollista esimerkiksi entisissä savottarakennuksissa Hanhikoskella tai Niemipurolla. Reitillä pääsee ihailemaan monipuolista luontoa, kuten jokia, soita ja kilpikaarnapetäjiä. Jos kaipaat karvaista seuraa, on tämä reitti täydellinen, sillä täällä liikkuu myös muun muassa karhuja ja susia.

Katso Ilomantsin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Hossa, Suomussalmi

Haluatko vaeltaa, mutta käyttää kulkuvälineenä jalkojen sijaan kanoottia? Suomussalmen Hossa tarjoaa vesivaeltajalle erinomaisia harrastusmahdollisuuksia. Täältä löytyy reittejä sekä aloittelijoille että kokeneille melojille, päiväretkestä useamman päivän vaellukseen. Joet ovat enimmäkseen kapeita ja kosket helpohkoja, luokkia I – III. Reitin varrelta löytyy myös huollettuja taukopaikkoja. Jos et vielä omaa omaa kanoottia, luontokeskukselta voi vuokrata sellaisen.

Katso Suomussalmen, Hyrynsalmen ja Puolangan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Hetta-Pallas, Muonio ja Enontekiö

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto perustettiin vuonna 2005. Sen tuntumassa sijaitsee myös Suomen vanhin, vuonna 1934 linjattu 55 km:n pituinen Hetta-Pallas -vaellusreitti. Tämä helppokulkuinen reitti kulkee yli tuntureiden tarjoten henkeäsalpaavat maisemat. Bonuksena vielä hyttysten puute ja 24 h/vrk valaistusta tarjoava aurinko kesäisin. Tämän lisäksi alueelta löytyy kahdeksantoista 1-17 km pitkää luontopolkua, ja talvisin puolestaan voi kulkea 53-60 km pitkän talvireitin, joka kulkee kesäreittiä alavampia maita pitkin.

Katso Muonion, Enontekiön ja Sodankylän asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Ruostejärvi-Saari, Tammela

Ruostejärvi-Saaren vaellusreitillä Tammelassa saa nauttia mäntyvoittoisista metsämaisemista ja vaikka pulahtaa uimaan. 14 km reitti on kuljettavissa yhden päivän aikana, mutta halutessaan voi yöpyä Ruostejärven virkistysalueen tai Saaren kansallispuiston laavupaikoilla. Reitin kulkeminen edellyttää kuitenkin karttaa ja kartanlukutaitoa. Reitti on osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreitistöä, joten matkaa voi jatkaa, jos mielii kulkea hieman pitemmän taipaleen.

Katso Tammelan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Petranpolku, Kuhmo

Eteläisessä Kuhmossa sijaitseva 45 km pitkä Petranpolku esittelee metsäpeuran elinympäristöä, tarkoittaahan petra peuraa vanhalla vienan kielellä. Täällä pääsee myöskin tutustumaan monenlaisiin vesistöihin puroista järviin. Erävaellukseen soveltuva reitti on parhaimmillaan kesä-lokakuussa, mutta talvella täällä voi harrastaa umpihiihtoa.

Katso Kuhmon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Tsarmitunturi, Inari

Kokenut vaellusharrastaja! Kaipaatko hieman omaa rauhaa? Inarin Tsarmitunturi on pieni erämaa-alue, jossa saa olla omissa oloissaan. Alue sopii hyvin kokeneille retkeilijöille: täältä ei nimittäin löydy retkeilyrakenteita. Puroja, tunturialuetta ja kuusikkoja puolestaan löytyy olan takaa. Saatat myös törmätä karhuun. Paikka onkin suosittu myös metsästäjien keskuudessa. Alueen rajalle pääsee metsäautoteiltä, joten myös päiväretkeily mahdollista.

Katso Inarin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Nuuksio, Espoo

Espoossa sijaitsevaan Nuuksion kansallispuistoon pääsee helposti pääkaupunkiseudultakin. Paikka tarjoaa enimmäkseen helppokulkuisia reittejä, yli satavuotiaita metsiä ja monipuolisen lajiston. Täällä voi harrastaa melontaa, maastopyöräilyä, sienestystä ja marjastusta, ja sopivia reittejä löytyy sekä aloittelijoille että kokeneille eränkävijöille. Esimerkiksi 2 km pitkä Maahisenkierros on alueen helpoin reitti, ja on myös pyörätuoliystävällinen. Nuuksiossa voi kokeilla myös lodjausta, eli suunnistuksen ja arvoitusten ratkaisemisen yhdistelmää.

Katso Espoon Nuuksion asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Ramsholmen, Raasepori

Viidakkomainen Raaseporin Ramsholmen tarjoaa Suomen leveyspiireille harvinaista luontoa: pähkinäpuulehtoja ja harvinaisia lintulajeja, kuten kultarinnan, pikkutikan, nuolihaukan ja nokkavarpusen sekä kuusi eri lepakkolajia. Ramsholmenisssa pääsee ihastelemaan keskieurooppalaista tammimetsävyöhykettä ihan oman maan kamaralla sekä kummastelemaan Suomen korkeinta jalavaa. Alueella on helppo liikkua, joten se sopii hyvin koko perheen kohteeksi.

Katso Raaseporin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Karhunkierros, Kuusamo ja Salla

Suomen suosituin vaellusreitti kerää arvioiden mukaan 15 000 vuosittaista vaellusharrastajaa. Rukatunturille päättyvän Karhunkierroksen voi kulkea kahden eri pituisen reitin kautta: 80 km pitkä reitti lähtee Hautajärven luontotalolta ja 70 km reitti Ristikallion parkkipaikalta. Suurin osa tästä helppokulkuisesta ja selvästi merkitystä reitistä kulkee Oulangan kansallispuiston alueella. Jos taasen mielit hieman lyhyempää vaellusmatkaa, kokeile 12 km mittaista Pientä Karhunkierrosta, joka alkaa Juuman pysäköintialueelta.

Katso Kuusamon ja Sallan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.