Kotiovelta metsän rauhaan – löydä koti Uudenmaan upeimpien ulkoilualueiden läheltä

Haaveiletko asuvasi rauhallisessa paikassa, missä lenkkeilypolut ja hiihtoladut alkavat kotioveltasi? Listasimme kuusi Uudenmaan upeinta ulkoilualuetta, joiden lähellä asut metsämaisemissa. Mikä on suosikkisi?

 

 

Urheilijan paratiisi – Oittaan ulkoilualue, Espoo

Monipuolista tekemistä tarjoava Oittaan ulkoilualue sijaitsee Espoossa, Bodomjärven eteläpäässä. Uimaranta, välinevuokraamo, luontopolku sekä 4,4 kilometrin pituinen kuntorata houkuttelevat alueelle niin lenkkeilijöitä, hiihtäjiä kuin retkeilijöitäkin.

Ulkoilualueen läheisyyteen rakennetaan parhaillaan uusia asuinalueita, kuten BembölePellaslaakso ja Fallåker joista voi löytää kohtuuhintaisia perheasuntoja. Lyhyen matkan päässä sijaitsevat myös Karhusuon arvostettu asuinalue, Espoon keskus runsaine palveluineen sekä Lommila, jonne on Espoon Ikean lisäksi suunnitteilla oma kauppakeskus.

 

Reipasta talviurheilua ja hauskaa kesätekemistä  – Uutelan ja Paloheinän ulkoilualueet, Helsinki

Uutela on Itä-Helsingin laajin ja monipuolisin ulkoilualue, josta löytää rauhallisten metsien lisäksi muun muassa merenrantamaisemia ja vanhaa huvila-asutusta. Uutelan kahdeksikon muotoinen luontopolku koostuu kahdesta eripituisesta kierroksesta. Uutela on osa Vuosaarta, joka valittiin Kotiseutuliiton toimesta vuoden kaupunginosaksi vuonna 2017. Vuosaarta kehuttiin monipuoliseksi kaupunginosaksi, jossa yhteistyö toimii ja asukasaktiivisuus on korkealla tasolla.

Pohjois-Helsingissä sijaitseva Paloheinän ulkoilualue tarjoaa niin ikään pääkaupunkilaisille reippailijoille hyvät ulkoilumahdollisuudet ympäri vuoden. Talvisin välinevuokraamossa on tarjolla hiihtovälineitä Liikuntaviraston ylläpitämille laduille, kun taas kesäisin Keskuspuistoon ja Haltialan maastoon voi tutustua vaikkapa patikoiden. Paloheinän idyllisen pientaloalueen lähellä sijaitsevat muun muassa Pakila ja Maunula, joista pääsee nopeasti kulkemaan ympäri pääkaupunkiseutua hyvien julkisten kulkuyhteyksien ansiosta. Vantaan puolella esimerkiksi Silvola ja Tammiston palveluiden kyljessä sijaitsevat Pakkala ja Ylästö ovat niin ikään ulkoilumaastojen läheisyydessä.

 

 

Erämaan tunnelmaa lähelläsi – Meikon ulkoilualue, Kirkkonummi

Meikon ulkoilualue järvineen ja lampineen sijaitsee Kirkkonummen Myllykylässä. Merkittävä osa alueesta on rauhoitettua suojelualuetta, joten erämaatunnelmaan pääsee nopeasti. Halutessaan alueeseen voi tutustua merkityillä reiteillä, joiden varrelta löytyy myös tunnelmallisia nuotiopaikkoja.

Maaseutumaisen Myllykylän lisäksi Meikon ulkoilualueen läheltä löytyvät muun muassa rauhallinen Neidonkallio ja kerrostalovoittoinen Gesterby. Kirkkonummen keskustan kattavien palveluiden ääreltä Meikoon ajaa noin kymmenessä minuutissa.

 

Liikuntamahdollisuuksia kaikille – Salmen ulkoilualue, Vihti

Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella, Vihdin kunnassa sijaitseva Salmi on suosittu virkistysalue. Useat merkityt luontopolut sekä monipuoliset ulkoilumahdollisuudet, kuten uimaranta ja hiihtoladut palvelevat niin aktiiviliikkujia kuin sunnuntaikävelijöitä.

Salmen ulkoilualueen lähellä voit asua hulppeassa, kohtuuhintaisessa omakotitalossa esimerkiksi Otalammen kasvavalla asuinalueella. Ojakkala useine kouluineen sijaitsee noin 10 minuutin ja Nummela hypermarketteineen 15 minuutin ajomatkan päässä Salmesta.

 

 

Jylhiä kallioita, kimmeltäviä lampia – Kytäjä-Usmin ulkoilualue, Hyvinkää

Hyvinkäällä sijaitseva Kytäjä-Usmin Ulkoilualue tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia niin lenkkeilyyn, grillaukseen, uintiin kuin retkeilyynkin. Alueen merkityt ulkoilureitit kiemurtelevat upeissa metsämaisemissa; järvien, lampien ja kallioiden lomassa.

Kytäjä-Usmin ulkoilualueen läheltä löytyvät luonnollisesti pienet Kytäjän ja Usmin kylät, mutta myös Hyvinkään keskustan liepeillä sijaitsevilta asuinalueilta, kuten Talvisillasta ja lapsiystävällisestä Kulomäestä pääsee kätevästi ulkoilemaan.

 

Rauhallisen metsälehdon sylissä – Lemmenlaakson luonnonsuojelualue, Järvenpää

Järvenpäässä, Keravanjoen varrella sijaitseva vehreä Lemmenlaakson luonnonsuojelualue on tunnettu kauniista lehtomaisemistaan. Keväisin 2,5 kilometrin pituisen ulkoilureitin varrelta voi bongailla suhteellisen harvinaisia kasvilajeja, kuten keltavuokkoja, imikkään tai lehtokielon.

Lemmenlaakson lähelle sijoittuvat esimerkiksi omakotitalovaltainen Mikonkorpi ja rautatieaseman ansiosta nopeasti kehittyvä Haarajoki. Eläväinen Järvenpään keskusta on noin viiden kilometrin päässä Lemmenlaaksosta.

Teksti: toimitus
Kuvat: Getty images