10 syytä syleillä Vantaata, eikä koskaan päästää irti

Vantaa, tuo usein naapurikaupunkiensa varjoon jäävä kaupunkien helmi on monelle suomalaiselle tuttu tuntematon. Tämä jokien halkoma kaupunki on kuitenkin väkiluvultaan Suomen neljänneksi suurin sekä maamme tärkeimmän lentoaseman ja Suomen ainoan rottakoripallojoukkueen koti.

1. Kaupunkielämää maalaisromantiikkaan kiedottuna

Vantaata on kuvattu vastakohtien kaupungiksi – eikä turhaan. Vantaalla jos jossain aito maalaistunnelma ja moderni kaupunkielämä yhdistyvät monimuotoiseksi uuden ja vanhan liitoksi. Vantaalle valmistui vuonna 2017 ennätysmäärä asuntoja, yli 300 edellistä vuotta enemmän, ja samaan aikaan kaupungin alueella on vielä lähes 4000 hehtaaria peltoa. Halajatpa siis kaupunkielämää tai maaseudun rauhaa, Vantaa tarjoaa sinulle molempia.

2. Miksi tyytyä yhteen keskustaan, kun voi saada kaksi?

Vantaalla ei ole selkää keskustaa, vaikka kisaa Länsi-Vantaan Myyrmäen ja Itä-Vantaan Tikkurilan välillä tästä tittelistä on käyty kiivaasti läpi vuosien. Tikkurilan kehittämiseen on panostettu viime vuosina erityisen paljon muun muassa toimisto- ja liikekeskus Dixin muodossa, joten alue on toisinaan näyttänyt ottavan etumatkaa tässä kisassa. Mutta miksi nimetä yhtä voittajaa, kun Vantaan asukkaana saa nauttia kahdesta keskustasta!

3. Virtaavien vesien kaupunki

Purojen ja jokien kaupungissa on helppo rauhoittua monien jokivarsien luontoalueilla, joihin voi tutustua esimerkiksi historialliset jokikävelyt -mobiilioppaan avulla. Vantaa rakastaa vesistöjään niin paljon, että on jopa palkannut kaksi purotalkkaria pitämään huolta rakkaista puroistaan. Kalastamisesta innostuneille on koskia, joista valita – suunnata voi muun muassa Vantaanjoen Nukarinkoskelle, Myllykoskelle, Vantaankoskelle, Pitkäkoskelle tai Vanhankapunginkoskelle. Muista huolehtia kalastusluvista!

4. Kulttuuri voi hyvin Vantaalla

Vantaan kulttuuriskene on yhtä kirjava kuin kaupunki muutenkin. Tarjolla on katutaidetta, konserttisaleja, kiinnostavaa arkkitehtuuria sekä tapahtumia kaljakellunnasta kansainvälisiin katufestivaaleihin. Lähde kauniina päivänä kiertämään esimerkiksi Myyrmäen alueen – myös Myyr Yorkina tunnetun – katutaiteen helmiä katutaidekartan kanssa ja pyörähdä samalla Vantaan taidemuseo Artsissa. Sateisempana päivänä voit ottaa suunnan esimerkiksi Tikkurilan Kulttuuritehdas Vernissan tapahtumiin ja työpajoihin tai vähintäänkin nauttia kupin kahvia Kahvi Charlottassa.

5. Fazer ja muita herkkuja

CNN Travel ylisti Suomea Euroopan kuumimmaksi uudeksi ruokamatkakohteeksi. Vantaa haukkaa osansa tästä tittelistä ylpeänä Fazerilan kotikaupunkina. Fazerin vierailukeskuksessa Fazerintie 6:ssa Itä-Vantaalla vierailee vuosittain noin 50 000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Osta lippu opastetulle näyttelykierrokselle, syö suklaata mahan täydeltä ja maistele leivonnaisia kahvilassa.

Suklaa ei kuitenkaan ole ainoa herkku, jota Vantaa tarjoaa. Lihan ystäville apetta tarjoilee pihviravintola Oklahoma Tikkurilassa ja burgerin nälkäisille pelastuksen tuo Myyrmäen Mike’s Diner. Kartanotunnelmasta taas pääsee nauttimaan esimerkiksi Hämeenkylän kartanon lauantaibrunssilla. Saapa Vantaa omat lähiruokamessunsakin tänä vuonna Aviapoliksen alueella.

6. Nopeasti kehittyvät asuinalueet

Vantaa kehittyy vauhdilla tarjoten uusia koteja. Uusilla alueilla on yhä tilaa ja rauhaa elää, mutta palvelut ovat silti lähellä ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Kehäradan myötä muun muassa Aviapoliksen ja Kivistön alueille on noussut asuntoja ja toimistotiloja tiuhaa tahtia. Kivistössä pidettiin myös vuoden 2015 Asuntomessut, joiden jäljiltä alueella voi ihastella esimerkiksi Euroopan suurinta puukerrostaloa.

7. Tiedekeskus Heureka

Rottia pelaamassa koripalloa – tästä ei voi enää elämä parantua. Tikkurilan legendaarisessa Tiedekeskus Heurekassa pääset seuraamaan rottien koripallopeliä ja tietenkin oppimaan tieteestä ja teknologiasta hauskalla tavalla vaihtuvien teemojen merkeissä. Vuorovaikutteiset näyttelyt tarjoavat näpräämistä ja nähtävää isoille ja pienille, ja planetaarion elokuvat pistävät suut pyöreiksi. Oppiminen voi olla oikeasti hauskaa! Heureka järjestää myös aikuisille keskustelutilaisuuksia, luentoja ja esimerkiksi musiikkitapahtumia.

8. Luonto kutsuu

Luonnonystävät eivät pety Vantaaseen. Kaupungin suurin uimaranta Kuusijärvi on loistava retkikohde niin kesällä kuin talvellakin. Aidot suomalaiset savusaunat varmistavat, että avantoon uskaltavat pääsevät lämmittelemään nopeasti. Korpitunnelmasta nauttivat voivat ottaa suunnan myös Sipoonkorven kansallispuistoon, jonka Vantaa jakaa Helsingin ja Sipoon kanssa. Sipoonkorvesta löytyvät viimeiset rakentamattomat ympäristöt pääkaupunkiseudulta Nuuksion lisäksi. Perheen pieniä ilahduttaa juuri avattu lasten oma luontopolku Länsi-Vantaan Hämeenkylässä. Polulta löytyy tietoa metsän eläimistä ja luonnosta sekä erilaisia puuhatehtäviä.

Luontoa rakastava Vantaa pyrkii muuten hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Vuoden 2017 ympäristöraportin mukaan kaupungin kasvihuonepäästöt ovatkin laskeneet vuodesta 2010 lähtien.

9. Lennä pois!

Vantaa on siitä mukava kaupunki, että sieltä on helppo ottaa ja lähteä melkein mihin vaan – Helsinki-Vantaan Lentokenttä pitää siitä huolen. Vuodesta 2015 asti toiminnassa ollut Kehärata kuljettaa helposti ympäri Vantaata, myös lentokentälle. Lentokentällä voi käydä fiilistelemässä tunnelmaa, vaikka ei mihinkään olisi lähdössäkään. Kehärata myös on yhdistänyt Vantaata luomalla helpon kulun Itä- ja Länsi-Vantaan välille sekä tehnyt matkat Helsingin keskustaan entistä sujuvammiksi.

10. Vesipuiston kautta shoppailemaan

Flamingo ei tarkoita Vantaalla vain eksoottista lintua, vaan se on lupaus viihteestä. Kehä III:n varrella sijaitseva viihdekeskukseksi itseään tituleeraava Flamingo yhdessä kauppakeskus Jumbon kanssa tarjoaa kävijöille kaiken, mitä ihmisen voisi kuvitella tarvitsevan. Keskuksen kylpylässä pääsee vesipuiston vauhdikkaiden mäkien jälkeen rentoutumaan kuudessa erilaisessa saunassa ja leffateatterissa voi käydä tsekkaamassa uusimmat pätkät. Samasta kompleksista löytyy kauppoja moneen makuun, ja vierestä löytyy myös Ostospuisto Tammisto Outlet-myymälöineen. Jos vesileikit, ostokset tai vaikkapa keilaaminen eivät innosta, voit aina käydä Pohjoismaiden ensimmäisessä virtuaalipuistossa.

Miksi Vantaa on paras paikka asua? Vai alkoiko Myyr York kutsua jo, tai olisikohan Tikkurilassa unelmiesi kaupunkikoti vapaana? Katso Vantaan myytävät ja vuokrattavat asunnot sekä avoimet työpaikat!

Teksti: toimitus
Kuvat: toimitus & Getty Images