10 syytä, miksi Turku on ylivoimainen kotipaikka

Turku kirittää paikkaansa Suomen parhaana kaupunkina. Tämä väkiluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki kohahduttaa värikkäällä historiallaan, ihastuttaa henkeäsalpaavilla merimaisemillaan ja saa asukkaansa liikkeelle kulttuurillaan ja harrastusmahdollisuuksillaan. Tässä kymmenen syytä, miksi Turku on asuinpaikkana täysi kymppi.

 

1. Ruissalo ja raikas meri-ilma

 

Turussa kaupungin tomut on helppo karistaa jaloista mykistävän kauniissa saaristossa. Ruissalo tarjoaa merelliset puitteet kesäpäivän piknikille vain viiden kilometrin päässä keskustasta. Ruissalossa luontopolut risteilevät laidunmaiden, vanhojen peltojen, villiniittyjen, tammimetsien ja hiekkarantojen lomitse. Rantoja koristavat kauniit puutarhat ja 1800-luvun pitsihuvilat.

 

2. Vauhdikasta menoa Suomen parhaassa opiskelijakaupungissa

 

Tiesitkö, että Turussa joka neljäs kaupunkilainen on opiskelija? Turun kahdessa yliopistossa ja neljässä ammattikorkeakoulussa on yli 170 koulutusvaihtoehtoa ja opiskelijoita melkein 40 000. Turkua kehutaankin usein Suomen parhaaksi opiskelijakaupungiksi, eikä syyttä – asuntojen vuokrataso on huokea ja opiskelijabileitä riittää vuoden jokaiselle viikolle.

 

3. Turun historia elää

 

Suomen vanhimpana kaupunkina ja entisenä pääkaupunkinamme Turku ansaitsee erityismaininnan historiastaan. Kaupungin nähdään syntyneen jo 1200-luvulla, kun paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuimen nykyisen Turun alueelle. Sittemmin Turku koki kovia muun muassa tulipalon seurauksena, mutta historia on edelleen läsnä vanhoissa rakennuksissa ja useissa tapahtumissa.

Maistiaisia historiasta saa vaikkapa Turun linnan kierroksella tai keskiaikaisilla markkinoilla. Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma tuo Turun Vanhalle Suurtorille ”vilinää ja vilskettä, arvokkaita rouvia ja kauniita neitoja, ylväitä herroja ja hulttioita, suukopua ja särvintä, torimyyjien kaupankäyntiä sekä torin täydeltä rakkautta”.

 

 

4. Herkkusuiden Turku Food Walk

 

Kukapa meistä ei olisi kuolannut huippuravintoloiden Instagram-kuvia pääsemättä upottamaan haarukkaa herkkuihin. Turussa kynnys on matalampi, sillä kaupungin parhaiden ravintoloiden antimia pääsee maistelemaan kohtuuhintaan Turku Food Walk -kortilla. Kortti kustantaa 44 euroa ja siihen sisältyy kymmenen ravintolaa, joista saa poiketa syömään viidessä mieleisimmässä.

 

5. Föli kyyditsee maalla ja vedessä

 

Turussa aikaa ei kulu paikasta toiseen matkustamiseen, vaan perille pääsee nopeasti kävellen, pyörällä tai Fölillä. Föli eli Turun seudun joukkoliikenne kuljettaa kuuden kunnan alueella yhden lipun hinnalla. Käytössä ovat perinteiset bussit, kaupunkipyörät ja hiljattain avattu vesibussiyhteys Turun keskustasta Ruissaloon.

 

6. Hurmaavat puutaloalueet

 

Unelmoitko narisevista lautalattioista, puisista ruutuikkunoista ja ikiomasta kakluunista? Turussa voi asua aivan keskustassa tai sen tuntumassa ja saada silti osansa puutaloidyllistä. Martti, Port Arthur eli Portsa, Pohjola, Kähäri ja Nummi ovat esimerkkejä Turun lukuisista puutaloalueita. Punaisen tuvan hintakaan ei välttämättä kaada taloutta, sillä pääkaupunkiseutuun ja moneen muuhun kaupunkiin verrattuna neliöhinnat ovat huomattavasti edullisempia.

 

7. Tunnelmallinen jokiranta

 

Aurajoen ranta on monelle turkulaiselle kuin toinen olohuone. Jokirannan penkoille, jokilaivoille ja ravintoloiden terasseille kokoonnutaan kesäisin istumaan iltaa ja tapaamaan tuttuja. Kaupunkilautta Föri kuljettaa maksutta ”tois puol jokke” ja sen kyydissä voi ihailla kaupunkia joelta käsin.

 

 

8. Kirkas tulevaisuus

 

Turku täyttää komeat 800 vuotta vuonna 2029. Kaupunki on valmistautunut suureen juhlavuoteen perustamalla Turku 2029 -säätiön, jonka tavoitteena on tehdä Turusta vieläkin parempi paikka elää. Lähivuosina keskitytään esimerkiksi Turun keskustan, kampuksen ja tiedepuiston kehittämiseen sekä datan ja digitalisaation hyödyntämiseen.

 

9. Taidetta joka kadunkulmassa

 

Taide näkyy voimakkaasti Turun katukuvassa. Keskustan alueella on lähes sata Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa ulkoveistosta ja ympäristötaideteosta. Jokirantaan on esimerkiksi piilotettu 30 pientä patsasta, jotka ovat lasten tekemiä omakuvia. Lapset ovat saaneet piilottaa patsaat haluamaansa paikkaan. Patsaita voi käydä etsimässä kahden kilometrin pituiselta reitiltä Piiloleikki-kartan avulla.

 

10. Lasten liikunnan ihmemaa

 

Paavo Nurmen kotipaikkanakin tunnettu Turku panostaa asukkaidensa liikuttamiseen. Yksi osoitus tästä on joka sunnuntainen Turun kaupungin järjestämä Lasten liikunnan ihmemaa. Tällöin yhdeksässä paikassa, kuten koulujen liikuntasaleissa ja urheiluhalleissa pääsee maksutta juoksemaan, pomppimaan ja palloilemaan. Mikä olisikaan parempi tapa viettää sunnuntaita koko perheen voimin?

 

Miksi Turku on paras? Vai pakkasitko jo muuttoauton kohti Turkua? Katso Turun myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Teksti: toimitus
Kuvat: GettyImages