10 syytä, miksi Oulu on asuinpaikkana vailla vertaa

Oulu taistelee tittelistä Suomen parhaana kaupunkina. Tämä väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki syleilee luonnollaan, viettelee kulttuurillaan ja lumoaa historiallaan. Tässä 10 syytä, miksi Oulu, tuo Pohjois-Pohjanmaan keskus, on asuinpaikkana vailla vertaa.

 

1. Bussikuskia tervehditään

 

Mitä olisi kaupunki ilman asukkaitaan? Kun oululaisilta pyydettiin ideoita kaupungin kehittämiseen vuoden 2017 Ou jees! -kampanjassa, ideoiden joukossa oli muun muassa luonnonsuojeluprojekteja, roller derby -rata ja oma tv-kanava. Oulussa myös tervehditään bussikuskia reippaasti onnikkaan astuessa. Eikö tämä jo kerro kaiken tarvittavan?

 

2. Pohjoisen luonto ei jätä kylmäksi

 

Oulun ja lähiseudun luonto antaa erinomaiset mahdollisuudet kalastamiseen, seikkailuihin luonnonpuistoissa tai vaikka lintujen bongaukseen. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Oulu–Kuusamon alueella revontulia nähdään keskimäärin joka neljäntenä yönä. Pakkaa reppuun makkaraa ja viltti ja suuntaa ihastelemaan revontulia vaikka Rokuan kansallispuistoon.

 

3. Koko kaupunki rullaa

 

Oululla on vahva maine pyöräilykaupunkina, eikä syyttä! Oulussa on loistava pyörätieverkosto, ja oululaiset ovatkin virallisesti Suomen ahkerimpia polkijoita. Oulussa pyöräillään paljon myös talvella, itse asiassa niin paljon, että jopa brittiläinen The Guardian -lehti on noteerannut kaupungin pyöräilyinnon.

 

 

4. Ei pelkkää rössypottua

 

Rössypottu on oululainen perinnekeitto, joka on valmistettu rössystä eli veripaltusta ja perunoista sekä sianlihasta. Jo tämä puhuu Oulun puolesta tinkimättömän omintakeisena kaupunkina, mutta kaupunki tarjoaa myös paljon muuta ruoan saralla. Pitsaa, eli oululaisittain känkkyä, pääsee maistamaan esimerkiksi Ravintola Pannussa ja kahvit voi juoda kesällä idyllisessä Tähtitornin kahvilassa. Kaupungista löytyy myös Suomen ensimmäinen Pannukakkutalo! Nam!

 

5. Pohjois-Suomen seniorista Suomen piilaaksoksi

 

Oulu on perustettu jo vuonna 1605, mikä tekee kaupungista Pohjois-Suomen vanhimman. Oulun keskustan vanha rakennuskanta on vuoden 1882 jälkeisen palon ajalta. Tunnettuihin rakennuksiin kuuluu muun muassa 60 metrin korkeuteen kohoava Oulun tuomiokirkko, jonka on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Mutta se historiasta. Mitä Oulu tarjoaa tulevaisuudessa? Talouselämä on tituleerannut Oulua Suomen piilaaksoksi. Kaupungissa on lehden mukaan enemmän tietotekniikka-alan työpaikkoja kuin ennen kännykkä-Nokian alasajoa. Tämä kertonee jotain kaupungin elinkeinoelämästä. Jos tulevaisuuden kaupunkikuva kiinnostaa, tsekkaa keskustavisio 2040 -video ja sukella 3D-versioon tulevaisuuden Oulusta!

 

6. Bättre Folk ja ilmakitaransoiton MM-kisat

 

Hailuodon saaressa järjestettävän Bättre Folk -festivaalin tunnelmaa on mahdoton jäljitellä. Persoonallisessa festivaalissa nautitaan musiikista ja kirjallisuudesta sekä upeasta miljööstä keskellä merta. Tässä tapahtumassa kiteytyy Oulun alueen taika. Jos tämä ei kuitenkaan vetoa, tarjoaa Oulu runsaasti muitakin tapahtumia, esimerkiksi ilmakitaransoiton MM-kisat.

 

 

7. Polar Bear Pitching

 

Oulussa järjestetään talvisin sijoittaja- ja kasvuyritystapahtuma Polar Bear Pitching. Tapahtuma tunnetaan erityisesti finaalista, jossa yrittäjät pitävät myyntipuheitaan avannosta. Kyllä, suoraan avannosta. Unohtakaa Slush, tästä tapahtumasta löytyvät yritykset, jotka ovat tarpeeksi hulluja menestyäkseen!

 

8. Parhaat asuinalueet

 

Kaleva-lehden äänestyksen mukaan oululaisten suosikki kaupunginosa on Tuira, Oulun Punavuori. Toiseksi parhaaksi kaupunginosaksi tuli Heinäpää ja kolmanneksi Karjasilta. Vanhoja puutaloalueita kaipaava löytää niitä Pikisaaresta, Kuusiluodosta ja Raksilasta. Keskustan tuntumaan kohonnut Kiikelinsaaren alue ilahduttaa ranta-alueille halajavia. Vuonna 2016 Oulussa oli 105 000 asuntoa, joista 32 000 omakotitaloja ja 54 000 kerrostalohuoneistoja.

 

9. Meri, meri ja meri

 

Uskokaa tai älkää, mutta Oulussa ei merivesikään ole aina kylmää. Kesäisin ihmiset kerääntyvät veden äärelle nauttimaan auringosta, rantaravintoloista sekä vesiaktiviteeteista. Torinrannasta kävelyreittiä Pikisaari-Hietasaari-Toivoniemi-Kuusisaari-Linnasaari kulkeva saa hyvän annoksen kaunista oululaista saarimaisemaa, ja Nallikarin kilometrin mittaisella uimarannalla kelpaa nauttia rantatunnelmasta. Oulun seudun vesialueiden erityispiirre on myös, että vesi jäätyy aina talvella, joten se antaa hyvät mahdollisuudet talviaktiviteetteihin.

 

10. Rotuaari ja Toripolliisi-patsas

 

Oulun keskustan kadut ja kävelykatualue Rotuaari muodostavat torinrannan alueen. Ostokset ja kahvittelut sujuvat rennossa tunnelmassa, ja kulttuuria kaipaaville järjestetään keskustassa tapahtumia ympäri vuoden. Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä listallamme on kuuluisa Toripolliisi-patsas. Tämä yli kaksimetrinen pronssiveistos on sympaattinen ja jämäkkä, ihan niin kuin Oulukin!

 

Miksi Oulu on paras? Tai jos heitit laukut jo takakonttiin, katso Oulun myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Teksti: toimitus
Kuvat: Getty images