10 syytä, miksi Helsingistä ei koskaan tarvitse lähteä mihinkään

Se suurin, se hienoin, se paras. Suomen pääkaupunki. Iso kirkko. Stadi. Helsinki on Suomen suurin kaupunki ja se tarjoaa huiman määrän mahdollisuuksia asukkailleen. Lähes 650 000 asukkaan kaupungissa ei tekeminen lopu kesken.

1. Kohisten kasvavat kaupunginosat

Rakennustyömailla kuhisee, kun uutta Helsinkiä rakennetaan. Yksi suurimmista rakenteilla olevista asuinalueista on Kalasatama itäisen kantakaupungin kainalossa. Uusi kaupunginosa kasvaa 2040-lukuun mennessä 25 000 asukkaan kodiksi. Jo nyt alueella voi nauttia Suvilahden kulttuuritarjonnasta sekä Teurastamon herkuista ja tapahtumista. Upouusi kauppakeskus Redikin avaa ovensa syyskuussa.

Pasilaankin nousee kokonaan uusi alue, Keski-Pasila, josta kasvaa Helsingin toinen keskusta. Hyvässä vauhdissa oleva Tripla-keskus on jo muuttanut aluetta huimasti, ja valmistuessaan kolmen korttelin kokonaisuus tulee sisältämään muun muassa kauppakeskuksen ja uuden Pasilan aseman. Jätkäsaaressa rakentaminen on aloitettu jo 2010 ja Hietasaaren alue onkin lähes valmis. Uutta Helsinkiä nousee vauhdilla myös Kruunuvuorenrantaan, Laajasaloon ja Myllypuroon. Kaupunki elää ja kasvaa ja uudet kaupunginosat kaipaavat uusia asukkaita – tutustu Kalasataman ja Jätkäsaaren myytäviin asuntoihin.

2. Värikäs, alati muuttuva kulttuurielämä

Kulttuurinnälkäinen saa Helsingissä runsaasti ravintoa. Museoparatiisiksikin tituleerattu kaupunki tarjoaa aimo kattauksen historiaa, taidetta, designia, arkkitehtuuria ja tekniikkaa paketoituina kiinnostaviksi näyttelyiksi. Ateneumissa, HAMissa ja Kiasmassa pääsee lumoutumaan suomalaisen taiteen klassikoista, graffitin historiasta ja modernista taiteesta. Kuumin kohde on vastikään avattu Amos Rex -taidemuseo, jonka rakennus itsessään on jo melkoinen taideteos. Kansallismuseo tutustuttaa vierailijat Suomen historiaan ja Luonnontieteellisessä museossa maailman eläinkunta esittäytyy kaikessa moninaisuudessaan. Helsingistä löytyy myös monta täysin ilmaista museota.

Myös esittävästä taiteesta tuppaa olemaan runsaudenpulaa Stadissa. Livemusiikkia kuulee yhtä lailla tunnelmallisilla klubeilla ja jazz-baareissa, Hartwall Arenalla tai Helsingin jäähallissa kuin ulkona puistoissa ja terasseillakin. Töölönlahdella musisointia kantautuu Kansallisoopperasta, Finlandia-talosta ja Musiikkitalosta. Kaupunki hellii myös teatterin ystäviä runsaalla tarjonnalla. Kansallisteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin suurten lavojen lisäksi häikäisevää näyttämötaidetta nähdään muun muassa KOM– , Ryhmä–  ja Savoy-teattereissa.

3. Luonto kaupungin keskellä

Pääkaupunkistatuksesta ja usean sadan tuhannen asukasluvusta huolimatta Helsingissä luonto on aina lähellä – ja juuri se tekee kaupungista maailman parhaan. Ydinkeskustan hälystä pääsee hetkessä Töölönlahden upeisiin maisemiin kävelylle tai vaikka suppailemaan. Pasilasta taas voi sukeltaa valtavan, kaupunkia halkovan keskuspuiston rauhaan. Etelässä, Kaivopuistossa ja Eiran rannassa kävellessä saa tähyillä aavalle merelle ja Itäistä Helsinkiä on siunattu mahtavilla uimarannoilla. Helteisenä kesäpäivänä kannattaakin suunnata esimerkiksi Aurinkolahden, Marjaniemen tai Kallahden uimarannalle.

Helsingin merellisyys on yhtä lailla kiehtovaa: kaupungin alueella on yhteensä noin 300 saarta. Monet näistä ovat avoinna vierailijoille ja retkeilijöille. Suomenlinna on klassinen vierailukohde niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin ja Seurasaaren ulkomuseo on kansainvälisestikin merkittävä kohde. Saariin pääsee helposti toimivien veneyhteyksien ansiosta, tai parhaimmillaan kävellen: idylliseen Lammassaareen kulkevat pitkospuut Vanhankaupunginkoskelta. Kiinnostavimpia saarikohteita ovat entiset sotilassaaret, kuten Isosaari ja Vallisaari, jotka ovat avattu yleisölle vasta hiljattain.

4. Saunaan ja uimaan

Mitäpä olisi suomalainen kaupunki ilman saunoja. Kenties ikonisin on Kotiharjun korttelisauna, jossa on saunottu jo 20-luvulta asti. Kotiharjun ja muiden klassikkojen rinnalle on noussut uusia tulokkaita saunakulttuurin uuden tulemisen myötä. Yhteisöllisen Sompasaunan kiuas lämpenee talkoovoimalla Sompasaaren rakennustyömaan laidalla, kun taas saunakompleksit Löyly ja Allas Sea Pool yhdistävät löylynheittoon myös ravintolapalveluita ja tapahtumia.

Allas Sea Poolin merikylpylässä polskiminen on täysin uusi tapa viettää aikaa Kauppatorilla, mutta Stadikan ja Kumpulan maauimaloissa on polskittu jo vuosikymmeniä. Kumpulan maauimala kunnostettiin 2000-luvun alussa entiseen loistoonsa ja visiitti sinne onkin pieni aikamatka 50-luvun tunnelmiin. Summerin kuvauspaikkanakin toiminut Uimastadion eli Stadikka on hyppytorneineen olennainen osa kaupunkikuvaa. Talvisaikaan uimareilla riittää ratoja uimahalleissa, joista upein on 1920-luvulla käyttöön vihitty Yrjönkadun uimahalli.

5. Stadilaiset tietty! 

Stadilaiset ovat vallitsevista ennakkoluuloista poiketen todella mukavaa sakkia. Niin paljasjalkaiset stadilaiset kuin muualta Suomesta tai ulkomailta asti kaupunkiin asettuneet muodostavat Helsingin yhteisöllisen hengen. Tästä esimerkkejä ovat Dallapen puiston sunnuntaikirppis, joka sään salliessa kerää valtavan määrän väkeä kaupittelemaan tavaroitaan, tai ravintolapäivä, joka täyttää Helsingin kadut ja puistot pop-up-ravintoloilla. Kaupunginosien omissa Facebook-ryhmissä tiedotetaan aktiivisesti esimerkiksi karanneista lemmikeistä tai kadulle pudonneista avaimista. Vaikka Helsingissä naapuria vain moikataan, helsinkiläiset pitävät toisistaan huolta.

Helsinkiä voisi myös kutsua Suomen sulatusuuniksi, sillä kaupungissa asuu lähes 100 000 syntyperältään ulkomaalaista asukasta ja Helsingin korkeakoulut ovat ulkomaalaisten opiskelijoiden suosiossa. Yhden ratikkamatkan aikana voikin kuulla puheensorinaa ranskaksi, somaliksi tai leveällä Savon murteella.

6. Kreisi koulutustarjonta

Stadissa koulutustarjonnan laajuus huimaa päätä. Helsingin yliopisto, Taideyliopisto, Hanken ja Aalto-yliopiston Helsingin toimipisteet tarjoavat valtavan määrän korkeatasoisia koulutusvaihtoehtoja. Ammattikorkeakoulut Arcada, Haaga-Helia, Metropolia, Diak ja Humak täydentävät tarjontaa lukuisine koulutusohjelmineen.

Monet nuoret lentävät pesästä jo teinivuosina opiskellakseen Stadissa. Moni muuttaa Helsinkiin erityislukioiden, kuten Kallion ilmaisutaidon lukion, Helsingin kuvataidelukio ”Torkkelin” tai musiikin ja tanssin opetusta tarjoavan Sibelius-lukion perässä. Stadin ammattiopistossa taas voi opiskella kaikkea autoalasta hammastekniikkaan. Eikä sovi unohtaa erinomaista aikuiskurssitarjontaa, kuten perinteikästä Työväenopistoa tai Avointa yliopistoa.

7. Siisteimmät kummitukset

Tiesitkö, että Stadissa kummittelee melkoisesti? Esimerkiksi Kaivopuistossa asustelee valkea rouva, joka rakasti juhlimista niin, ettei halunnut siirtyä maallisesta maailmasta eteenpäin. Helsingin Kruununhaan Ruiskumestarin talon vanha ruiskumestari istuskelee pihakivellään vieläkin. Kerrotaan, että taloa kunnostaessaan työmiehet siirsivät pihakiven hetkeksi ja vanha mestari pisti rakennustyömaalla hulinaksi. Varsinkin kantakaupungissa kummituksia on lähes joka korttelissa.

Parhaiten kummituksiin voi tutustua kävelyretkillä – Helsingin Kaupungimuseo järjestää hyytäviä kummituskävelyitä pelottomille vierailijoille. Tiesitkö muuten, että Svenska Teatern on Helsingin kummitelluin talo? Ruotsinkielisen teatterin diggailu tekee stadilaisista haamuista hieman vähemmän pelottavia.

8. Kahviloiden ja ravintoloiden kirjo

Historialliset kahvilat Ekberg, Cafe Engel ja Café Esplanad hurmaavat arvokkaalla tunnelmallaan. Näiden kahviloiden terasseilla kelpaa siemailla kahvia ja silmäillä katujen kuhinaa. Moderneja kahviloita erikoiskahveineen tupsahtelee jatkuvasti ympäri kaupunkia. Läppärityöläiset pesivät esimerkiksi Rautatientorin kupeessa sijaitsevassa Roasbergissa tai Punavuoren ja Kallion trendikkäissä pikku kahviloissa.

Myös Stadin ravintolatarjonta elää ja muuttuu jatkuvasti. Halusitpa napolilaista pizzaa, vietnamilaisia kevätrullia, tuoretta sushia, perinteisiä suomalaisia ruokia, fine-diningia tai mehevän hampparin, täältä löytyy. Ruokapaikka kannattaakin valita etukäteen, sillä mikään ei ole kamalampaa kuin joutua nälkäisenä arpomaan ruokapaikkaa.

9. Sporalla vai dösällä?

Stadi on kompakti kaupunki, jossa julkisen liikenteen verkosto skulaa – autoa ei kaupungissa välttämättä tarvitse lainkaan. Bussit, metro, ratikat ja lähijunat pitävät kaupunkilaiset liikkeessä. Nykyään metrolla pääsee naapurikaupunki Espooseen asti ja keltaisten kaupunkipyörien ja -asemien määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Fillari onkin mitä oivallisin kulkuväline kaupungissa liikkumiseen, nimittäin sillä välttää monet liikennesumat ja Helsingin pyöräkaistoja kehitetään jatkuvasti.

10. Kaupunginosien omaleimaisuus 

Stadin lukuisilla kaupunginosilla on jokaisella oma luonteensa ja alueelle ominainen elämäntyylinsä. Kallion alue on oiva paikka boheemista hulinasta pitävälle, Töölössä taas saa elellä rauhallisessa ja vehreässä ympäristössä. Itäkeskus on todellinen kulttuurien sulatusuuni ja runsaiden palveluiden keidas. Väljempiä, lapsiperheille sopivia asuinalueita ovat esimerkiksi Arabia, Munkkivuori ja Munkkiniemi, Pakila ja Laajasalo. Tutustu Helsingissä myytävänä oleviin koteihin, valitse itsellesi sopiva kaupunginosa ja ei kun muuttokuormaa pakkaamaan.

Miksi Helsinki on paras paikka asua? Vai alkoiko kaupungin syke kutsua jo, tai olisikohan Vallilassa unelmiesi cityasunto vapaana? Katso Helsingin myytävät ja vuokrattavat asunnot sekä avoimet työpaikat!

Teksti: toimitus
Kuvat: toimitus & Getty Images