10 syytä aloittaa uusi elämä Kuopiossa

Kuopio vakuuttaa kisailussa Suomen parhaan kaupungin tittelistä. Tämä järvien ympäröimä Pohjois-Savon helmi ja sen lähes 120 000 asukasta kimmeltävät Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Itä-Suomen suurin kaupunki tarjoaa urbaania kulttuuria ja elämää vesistöistään tunnetuissa luonnonmaisemissa. Tutkimusten mukaan kuopiolaiset ovat myös tyytyväisempiä kotikaupunkiinsa kuin muut Suomen suurten kaupunkien asukkaat. Miksi Kuopio on ykkönen? Savolaisille epätyypillisesti annamme tähän kymmenen suoraa vastausta.

1. Kalakukkoperheiden dynastiat

Ei Kuopio-hehkutusta ilman kalakukkoa. Tässä savolaisessa perinneruoassa ruistaikinan sisään leivotaan kalaa ja possua. Suomen kenties tunnetuin kalakukkoleipoja on Hanna Partanen (1891–1969), jonka nimikkoleipomo on toiminut Kuopion kauppatorilla vuodesta 1930 asti – siis lähes herkulliset sata vuotta! Anoppinsa innoittamana Irene Partanen perusti oman kalakukkoravintolansa noin 50 vuotta sitten. Myös miniän tuotemerkki toimii edelleen, vaikkakin uusien omistajien hallussa. Mutta kuka loi sen aidon alkuperäisen kalakukon? Tähän emme uskalla ottaa kantaa.

2. Järviä, järviä kaikkialla!

Lähtisitkö kanssani järvelle? Siinä tapauksessa voimme vinkata Kuopion suuntaan. Vai luulitko, että Keski-Suomi on järvien place to be? Kuopio on tästä eri mieltä. Kallaveden järven ympäröimässä savolaiskaupungissa kun taivaansinisiltä vesistöiltä ei voi välttyä. Peräti neljäsosa Kuopion pinta-alasta on vettä ja järvet luovat alueella omalaatuiset, kauniit maisemat ja tunnelman. Kokonaisuus on sen verran vaikuttava, että Kuopion järviä on ehdotettu peräti Unescon maailmanperintökohteeksi.

 

3. Torilla tavataan

Paikallisille Kuopion vanha tori on ei vain kotikaupunkinsa, vaan koko “mualiman napa”. Tänä vuonna 200 vuotta täyttävä kaunis vanha markkinapaikka vaikuttaa vierailijat tarjonnallaan kerta toisensa jälkeen. Torilla nautitaan perinteisistä torikahveista, mansikoista ja Kauppahallin herkuista alueen, ihaillen samalla käsityöläisten taideteoksista. Ja kyllä, torilta saa sitä kalakukkoa.

 

4. No terve vuan terve!

Savon murre on varmasti Suomen omalaatuisin. Joillekin se on asian tiimoilla kiertelyä, kun taas toisille se edustaa alueen asukkaille ominaista lupsakkuutta ja positiivisuutta. Murre kuin murre, Kuopiossa viihtyy ja menestyy jokainen tolokun immeinen.

5. Aurinkoa ja vesileikkejä

Väinöllänniemen uimarannalla Paljon järviä tarkoittaa paljon rantoja. Näistä Kuopion suosituin ja kuuluisin on ehdottomasti Väinölänniemi. Kaverien kesken Vänärinä tunnettu biitsi on Kuopion suosituin uimaranta. Eikä ihme. Hiekkapohjainen biitsi laskeutuu järveen tasaisesti hellien niin lapsiperheitä, uimareita, piknik-seurueita kuin treenaajiiakin. Auringon laskiessa järven horisonttiin alue soveltuu myös viihtyisään kesäillanviettoon.

 

6. Mukavan lyhyet välimatkat

Kuopio on Suomen suurimpia kaupunkeja vain väkiluvultaan. Pienet välimatkat keskustan tuntumassa tekevät liikkumisesta sulavaa. Kaupunki on panostanut kevyen liikenteen väyliin viime vuosina vahvasti, joten pyöräily Kuopiossa sujuu erinomaisesti. Kuopio on maisemiltaan ja kooltaan idyllinen, muttei mikään tuppukylä. Löytyypä kaupungista elinvoimaisen keskustan lisäksi myös esimerkiksi IKEA.

 

7. Puijon pepputreeni

Jos huolestuttaa, että vanhan torin herkut ja kalakukot alkavat näkyä ulkoisessa olemuksessa, voit aina suunnata Puijoon. Reipas kipaisu portaita pitkin 75 metriä korkean tornin huipulle tarjoaa tehokkaan treenin takamukselle kuin takamukselle. Varoituksen sana lienee silti paikoillaan: tämä rääkki ei ole aloittelijoille. Yksinomaan maisemista kiinnostuneita varten tornista löytyy myös hissi, jonka yläpäässä vierailijoita odottavat mykistyttävän upeat näkymät Kallaveden maisemiin.

 

8. Kuopio tanssii ja soi

Saammeko luvan esitellä Pohjois-Euroopan merkittävimmän tanssitaidefestivaalin? Sellainen on Kuopio tanssii ja soi. Kymmeniä tuhansia tanssin ystäviä vuosittain haalivan tapahtuman taiteellisena johtaja on toiminut yli 15 vuotta suomalaisen tanssin elävä legenda, fantastinen Jorma Uotinen. Hänen johdossaan Kuopiossa on nähty maailmantähtien esityksiä erityisesti nykytanssin puolelta. Kiinnostuitko? Siinä tapauksessa kannattaa kiirehtiä. Tänä vuonna tanssitaan 13.–20. kesäkuuta!

 

9. Savon eläväinen yliopistokaupunki

Jos Jyväskylä on Suomen Ateena, on Kuopio vähintään Savon Aleksandria. Kaupungissa sijaitseva Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus tarjoaa laajat opiskelumahdollisuudet ja toimii kaupungin kolmanneksi suurimpana työnantajana. Kampuksella voit päntätä kaikkea lääketieteistä ja farmasiasta yhteiskunta- ja kauppatieteisiin. Olivat akateemiset tavoitteesi millaiset tahansa, tekee yliopisto Kuopiosta eloisan yliopistokaupungin, jonka tunnelmasta nauttivat kaikki.

 

10. Saaristokaupungin asuinalue on huippuasumista veden äärellä

Kuopion Saaristokaupunki edustaa Kuopion moderneinta ja nopeimmin kasvavaa asuntorakentamista. Erityisesti pientalorakentamisesta tunnettu alue valmistuu lopullisesti vuonna 2020 tarjoten laadukasta asumista noin 14 000 asukkaalle. Saaristokaupunki koostuu useasta kaupunginosasta, jotka sijaitsevat 3–15 kilometriä Kuopion keskustasta etelään. Alueella palvelut ovat lähellä kaupoista päiväkotiin kouluihin ja neuvolaan. Viheralueiden ympäröimä Saaristokaupunki houkuttelee asukkaansa ulkoilemaan. Alueen venesatama tarjoaa taas veneilyn ystäville vaivattoman pääsyn Kuopion maankuuluille vesistöille.

 

Miksi Kuopio on paras? Vai joko olet lähtemässä aloittamaan uuden elämän Kuopioon? Katso Kuopion myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Teksti: toimitus
Kuvat: toimitus & GettyImages