Meillä asuu sisustusluuranko kaapissa – tai tarkemmin sanottuna alakerran kodinhoitohuoneessa! Lähes jokainen nurkka kodissamme on käynyt kuuden asuinvuotemme aikana läpi jonkinasteisen remontin tai uudistuksen, mutta kodinhoitohuoneen kohdalla remonttihanskat putosivat käsistä kesken kaiken ja myöhemmin ne hävisivät kokonaan.


Kuten kuvasta näkyy, puuttuu meidän kodarista edelleen katto, mutta jostain syystä se on ongelmista se pienempi. Yllättäen enemmän häiritsevät kuvien ulkopuolelle rajatut kissanhiekkalaatikot, jotka ovat sikin sokin seinän vierustalla. Niin kuin jokainen kissanomistaja tietää, eivät kissanhiekkalaatikot ole mikään esteettisin kohta kodissa ja joka paikkaan kulkeutuva kissanhiekkapuru saa suurpiirteisimmänkin emännän repimään hiuksiaan.


Maalasin aiemmin jo kodarin mustaan lattiaan mosaiikkikuvion, joka armollisuudessaan saa hiekanmurut edes hieman häviämään näkyvistä, ja koska kodinhoitohuoneemme sijaitsee talon alakerrassa, on hiekan kulkeutuminen yläkertaan asti ollut onneksi melko pientä. Ärsytystä ovat silti aiheuttaneet nuo eripariset laatikot lattialla ja nyt oli aika alkaa miettiä jotain fiksumpaa sijoitusta niille.


Aiemmassa kodissa olin ratkaissut ongelman sijoittamalla laatikot vessan kaappiin piiloon ja kulku laatikkoihin tapahtui oveen sahatun aukon kautta. Yllättävän nopeasti kissat oppivat kulkemaan oviaukosta sisään ja ulos, joten tätä kaappiratkaisua aion koittaa nyt uudelleen.


Aloitin projektin irrottamalla ovet kahdesta alakaapista ja siirtämällä kissanhiekkalaatikot sisälle kaappiin. Etenemällä pienin askelin kissat hyväksyvät muutokset helpommin ja haluttu lopputulos saavutetaan yleensä ilman ikäviä takapakkeja. En vaihtanut alkuun edes laatikoita uusiin, jotta tutut tuoksut (jep, jep, voisin kutsua tätä muullakin termillä) ohjaisivat lemmikit uuteen vessaan. Kun kaappi paikkana on tullut tutuksi, vaihdan laatikot uusiin, takareunoistaan hiukan korkeampiin malleihin, jolloin vahinkolaukaukset pysyvät paremmin laatikon sisällä. Kaapin suojaamista sisältä kannattaa silti miettiä vielä tarkemmin, koska lastulevyyn imeytynyt kissanpissa ei liene se ideaalein kodinhoitohuoneen tuoksuista. Vasta viimeiseksi on aika laittaa aukotetut ovet takaisin paikoilleen ja toivoa, että vessankäyttäjät ovat yhtä oppivaisia kuin edellisessä kodissamme.

Jää seuraamaan toteutusta ja kerro ihmeessä hyviä vinkkejä, miten olet itse toteuttanut kissanvessan. 

Ja niin, se katto… kaipa sekin paikalleen pikkuhiljaa saadaan!

Lue myös nämä:

Kommentit (13)

Vierailija

Moi, olen toteuttanut saman n 15 v sitten ottamalla vanhasta kaapista pohjan pois. Nyt tehtiin vessaremppa ja alakaappiin ei laitettu lainkaan pohjalevyä. Kaapin sivuilla on erikoisjalat. Ei tarvitse ovia puhkaista. Kissa kulkee oven alta.

Tuija

Hyvä idea tämäkin (Y) Mahtaisko meidän kissat tajuta - eiköhän :)

Tuija

Juu ei jätetä :O Ne odottavat kulmapaloja, mutta j´koska katto on ollut työalla piiiitkään, on niihin asennettu venttiilit päihin :)

Vierailija

Hyvä idea! En itse myöskään tykkää hiekkalaatikoista lattialla. Toteutin pari vuotta sitten facessa löydetyn idean: Ikean Malm-lipasto 3 laatikkoa, keskimmäisessä pohja pois, alimmaiseen hiekkalaatikko ja kylkeen kulkuaukko. Siisti ja hyvin toimii. Helppo putsata kun vaan vetää alalaatikon auki. Ja ylälaatikkoon mahtuu hyvin kissojen ja koiran ruuat.

Tuija

Näitä kaappiin tehtyjä ratkaisuja olen minäkin tutkinut ja tosi mahtavia juttuja ovat ihmiset kehitelleet. Hyvä idea tämä Malm-lipastokin. Nyt meillä jää lattiapintaa enemmän vapaaksi, kun saadaan nuo tuonne kaappiin, mutta millä ilveellä saisi tuon hiekan kulkeutumisen minimoitua?? Matto lattialla saattaisi enimmät hiekat kerätä, mutta kun en millään haluaisi mattoa lattialle. 

Vierailija

Voi kun joku keksisi jonkun siistin ratkaisun pieneen tilaan. Meidän vessassa laatikko mahtuu pöntön ja seinän väliin. Ehkä joku sievä maalattu lautaloota jonka sisälle sijoittaisi tavanomaisen muovihiekkiksen?
Rumiahan nämä muoviset ovat, valitsi sitten minkä värin tahansa.

Tuija

Näinhän se on -vaikea löytää valmista kaunista. Tässä olisi oiva markkinarako jollekin.
Pienissä tiloissa oikein korostuu se muovinen laatikko :(

Miriam

Kissa oppii yleensä melko helposti käyttämään vessanpönttöä. Netistä löytyy koulutusohjeita. Silloin ei tarvita hiekkaa ei muovista kissan käymälälaatikkoa. Sukulaisella kaikki neljä löytökissaa käyttävät pönttöä. Kissojen täytyy tietysti päästä aina tarvitessaan vessaan joten siitä voi tulla pieni ongelma. Kissan vessahomman hoito helpottuu huomattavasti ja kustannukset laskevat minimiin. Joku kommentoija säilytti kissanruokia Malm-lipaston ylälaatikossa, ja ala- ja keskilaatikko olivat kissanvessana. Jotkut kissat eivät suostu juomaan vettä eivätkä syömään ruokaa käymälän lähellä, eivätkä edes sen lähellä säilytettyä ruokaa. Se kun kissan nenussa haisee vessalta. Tietenkin asia on toinen mikäli ruoat ovat ilmatiiviissä pakkauksissa. Hyvä idea tuo lipaston muuntaminen. IKEAn kalusteista on helppo tehdä vaikka mitä.

vippipooki

Minusta tuossa kissat joutuvat ahtaasti hyppäämään suoraan hiekkalaatikkoon jos aukko on noin korkealla.  Niillä pitäisi olla tilaa hypätä ensin laatikon vierelle ja siitä sitten kavuta vasta laatikkoon.  Ne eivät pidä siitä, jos tilaa kääntymiselle ole lainkaan.  Ne haluavat aina miettiä, mihin kohtaan laatikkoaan menisivät tällä kertaa. Ottaisin kaapista kokonaan alahyllyn pois ja sijoittaisin sen tilalle molemmille takaosasta korkeareunaiset laatikot, jotka ovat riittävän isot. Toinen vaihtoehtohan laatikoille on, että hankkii katollisen, kauniin kopin, jossa on hyvin tilaa kissalle kääntyä ja käydä asioillaan.  Sellaiset ovat siistejä käyttää ja pitävät hajutkin aika hyvin poissa.  Meillä on ollut sama ongelma jo vuosia, ja koetankin pikkuhiljaa opettaa kissat tuohon katolliseen malliin. 

Tuija

Hei vippipooki ja anteeksi, että huomaan kommenttisi vasta nyt. Mahtavia ideoita, kiitos :)

Tuija Talvitie 

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä.

Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Blogiarkisto

2017
2016