Sisustustrendien muuttuessa pikku hiljaa runsaampaan ja kerroksellisempaan suuntaan, on myös verhojen suosio kodeissa kasvanut. Koska verhojen hankinta saattaa olla melko kallista, kannattaa suunnitteluun panostaa. Klassiset, yksinkertaiset mallit sopivat monen tyyliseen kotiin ja kestävät aikaa ilmeen vanhentumatta.

 

Mitoita kangasta riittävästi työstöön ja poimutukseen

 

Kalliskin verho näyttää halvalta, mikäli alakäänne on kapea liru. Liian kapea käänne saa myös verhon helposti kiertämään. Alakäänteen sopiva mitta on 8-12 cm ja se ommellaan kolminkertaiseksi. Mitä korkeampi huone ja pidempi verho, sitä leveämpi saa päärme olla. Tällöin verho laskeutuu kauniisti ja kangas asettuu ryhdikkäästi. Suora sivuverho näyttää kauneimmalta sen ollessa 1-2 cm irti lattiasta. Ylipitkissä verhoissa lattialle kasaantuvaa kangasta saa olla reilusti, jottei lopputulos näytä mittavirheeltä.


Verhokangasta ostettaessa tulee kangasta varata tarpeeksi myös niiden poimutukseen. Ohuena nauhana tai suorana, ilman poimutusta, ikkunan sivuilla roikkuvat verhot näyttävät surullisilta. Poimutusta laskettaessa varaa kangasta 1,5 metriä 1 metrille, ihan ohutta kangasta jopa 2m.

 

 

Asettele verhot oikein

 

Verhojen oikealla asettelulla pystytään muokkaamaan sekä ikkunan, että huoneen kokoa. Asettelu, jossa verhotanko on kiinnitetty aivan ikkunan yläpuolelle ja vain hiukan ikkunaa leveämmäksi, madaltaa ja pienentää sekä ikkunaa, että huonetta visuaalisesti. Ikkunan eteen asettuvat verhot estävät myös valon sisääntulon huoneeseen. 


Verhotanko tai -kisko kannattaakin kiinnittää mieluummin lähelle kattoa, 5-10cm irti katosta on hyvä yleisohje. Näin saadaan huijattua silmää ja huone näyttämään korkeammalta. Verhotanko venytetään myös reilusti isommaksi kuin ikkuna (40-50cm/puoli), jolloin suurin osa verhosta asettuu seinän päälle, peittäen vain 5-10 cm karmia ja lasia.  Kapat ja laskosverhot mitoitetaan siten, että ne asettuvat leveyssuunnassa noin 2cm listojen yli ikkunan molemmin puolin. Samoin kuin suorissa sivuverhoissa, korkeus mitoitetaan siten, että kiinnitys lähtee noin 5-10 cm katosta, verhon alareunan peittäessä 10–20 cm lasista. Liian alas tuleva kappa mataloittaa ja pimentää turhaan huonetta.

 

 

Suunnittele verhojen ripustus

 

Vaikka suurimman vaikutuksen verhoissa tekee itse kangas, tukee ripustusjärjestelmän valinta verhon käyttöä ja ulkonäköä. Ripustusmekanismeja on monia ja estetiikan lisäksi tulisi järjestelmää valittaessa miettiä pitääkö verhoja myös liikutella. Makuuhuoneen verhoja vedetään ikkunan eteen kenties enemmän kuin olohuoneen. Jos verhoja joutuu liikutella usein, ovat tangossa kulkevat renkaat, purjerenkaat tai nipistimet hyvä valinta. Jos verhoja ei tarvitse paljoa siirrellä, verhokuja tai lenkit ovat hyvä vaihtoehto tangolle. 


Yläkäänteeseen ommeltavat laskos- ja poimutusnauhat ovat helppo tapa saada verho näyttämään laadukkaalta ja viimeistellyltä.  Saatavilla on monenmoisia ja levyisiä poimuttuvia nauhoja eri kiinnitysmekanismeihin.  Valitse leveän alakäänteen kanssa myös leveä laskosnauha – 8cm -10cm on jo näyttävä. 

 

 

Vuorella vai ilman?

 

Tilan akustiikkaa on hyvä miettiä ennen verhojen valintaa. Onko tila korkea ja kaikuva? Jotta tilaan saadaan pehmeyttä ja akustoivaa vaikutusta, verhoja voidaan kerrostaa useampia tai valita paksu, ääntä imevä verhokangas. Verhojen vuorittaminen voi myös olla ratkaisu kaikumiseen. Vuorittamisella saadaan tekstiilimassaa lisättyä huomaamattomasti ja täten vähennettyä äänen kimpoamista pinnoilta.

Verhojen vuorittamisella saavutetaan myös muita etuja. Kankaan mahdollinen kuvio tai kuosi tulee paremmin esiin, kun takaa tuleva auringonvalo ei syö kankaan värejä ja kuvioita. Jotkut kangasmateriaalit kuten silkki tulee vuorittaa aina, ilman vuoria silkki haurastuu pian rikki auringon vaikutuksesta.

 

Tässä rokahtavassa kodissa on irroteltu näyttävillä materiaaleilla ja tekstiileillä. Räväkässä kerrostaloasunnossa Helsingin keskustan tuntumassa on tilaa koko perheelle – tai vaikka bändille.

Tilava kaupunkikoti sijaitsee kauniissa Kruununhaan kaupunginosassa aivan Senaatintorin vieressä. 1900-luvun alussa rakennetun kerrostalon näyttävä rappukäytävä tekee vaikutuksen. Kaari-ikkunat antavat runsaasti valoa rappuun, ja kaartuvaa portaikkoa reunustaa koristeellinen vihreä kaide.

Rock-henkisyys tulee vastaan heti sisään astuessa. Eteisen kiiltävä ruudullinen laattalattia on italialaista graniittia ja marmoria ja valtavan aulan metallinhohtoisia seiniä koristavat  kultakehyksiset muotokuvat. Rokokoo-tyylisille tuoleille on heitetty mustavalkoiset taljat. Tilaa suurentavat entisestään kolme lattiasta kattoon ulottuvaa peilipintaista komeroa.

Shakkiruutumainen lattialaatta jatkuu tilavassa keittiössä, jota hallitsee massiivinen saareke. Kiiltävänmustaan keittiösaarekkeeseen on upotettu Gaggenau-uuni ja leveä induktioliesi sekä tiskiallas. Suuren ruokapöydän yllä roikkuu näyttävä valaisin. Ruudullisen lattian mukaisesti osa ruokapöydän tuoleista on valkoisia ja osa mustia.

Mustavalkoinen teema jatkuu yhdessä yli 170 neliömetrin kodin makuuhuoneista. Huoneen puulattia on maalattu kiiltävän mustaksi ja yhtä seinistä koristaa mosaiikkitiiltä muistuttava tehostetapetti. Seeprakuvioisia tyynyjä on siroteltu sängyn päälle ja nojatuoliin. Työpöydän alusta pehmentää mustavalkoinen itämainen matto.

 

Kodin kahdessa muussa makuuhuoneessa hallitseva värisävy on pehmeä kulta, ja vielä lisää pehmeyttä huoneisiin tuovat muhkeat karvamatot. Makuuhuoneiden sängyt ovat korkeaa jenkkimallia. Toiseen makuuhuoneeseen on asennettu valtava Oksasen liukuovikaapisto. Pyöreän master bedroomin kaarevien ikkunoiden alle sopii loistavasti pehmoinen pyöreälinjainen sohva.

Olohuoneen pörrömatto on niin suuri, että se käy jo kokolattiamatosta. Suurta nahkasohvaa koristavat seeprakuvioiset tyynyt. Nojatuolien kangasverhoilun kuvio taas muistuttaa käärmeennahasta. Keveyttä huoneeseen tuovat siro valaisin sekä valkoiset, ornamentein koristellut verhot.

Kodista todella erityisen tekee sen ylenpalttinen, suorastaan kylpylähenkinen saunaosasto. Kylpyhuoneen seinät ovat suurta mustaa marmorilaattaa, jota halkovat kultaiset ja hopeiset juonteet. Poreammeen ylle kaartuu helmenvalkoinen tehostemosaiikki. Suuren peilin ansiosta kylpevä voi nostaa skumppalasin myös itsensä kanssa.

Asunnon sauna on kaukana perinteisestä. Seinän puupaneelit on maalattu valkoisiksi, ja lauteiden virkaa toimittavat mustat puupenkit. Mustaan selkänojaan on upotettu rivi valaisimia luomaan tunnelmaa. Saunan jälkeen voi viilentyä ihanassa sadevesisuihkussa.

Tästä kodista ei kimallusta ja glamouria puutu. Jugend-talon arvokkaat puitteet ja räväkkä sisustus tukevat hauskasti toisiaan. Keskeinen sijainti mahdollistaa aktiivisen kaupunkielämän, tai vaikka äkillisen maailmankiertueelle lähtemisen. 

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Helsingissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Porin Asuntomessuilla kannattaa piipahtaa talojen tärkeimpiin tiloihin, eli saunoihin sekä pesu- ja kodinhoitotiloihin. Näiden tilojen toimivuus ratkaisee monesti arjen hyvän sujumisen.

Lähes kaikissa pientalokohteissa messuilla on sauna, ja muutamasta kohteesta löytyy erillinen pihasauna. Saunojen löylytilassa näkyy vahvana aito puu – joko sellaisenaan tai sävytettynä.

Suomalaisille tärkeä saunarituaali alkaa jo pukuhuoneesta. Talo Lintulan saunan pukuhuoneen kaunis puuverhoilu jatkuu pesu- ja löylytiloihin asti. Viimeistellyt yksityiskohdat ja ylelliset tekstiilit takaavat viihtyisän tunnelman.

 

Leveä lankku lauteena ja uritettu seinäpaneeli yhdistyvät mielenkiintoiseksi pariksi. Väliovia koristavat taidokkaasti tehdyt pyöreät ikkunat. Pesutilassa laatat ovat suuret ja valkoiset ja ainoana tehosteena on katon ja väliovien puu.

 

Pukuhuoneen ja löylyhuoneen istuinpenkeissä on tyylikäs kalanruotokuvio. Kuusikulmainen lattialaatta täydentää täydellisesti pukuhuoneen materiaaleja.

 

Tummaa ja vaaleaa puuta

Tumman saunan voittokulku jatkuu. Johtuneeko siitä, että tummat seinät tuovat sähkösaunaan savusaunan tunnelmaa? Kokotumma sauna on saanut seurakseen mustavalkoisen version, jossa valkoiset lauteet korostuvat tummaa seinäpintaa vasten.

Sievitalon Kultakoivusta löytyvät SunSaunan tummat seinäpaneelit ja vaaleat leveät lankkulauteet. Seinään kiinnitetyt lauteet näyttävät ikään kuin leijuvan tilassa.

 

Mustavalkoinen värimaailma jatkuu, mutta Haltiatar -talon pihasauna on tehty perinteiseen tapaan siten, että suihku on samassa tilassa kiukaan kanssa.

 

Kodin Terra -talon saunan lauteet ovat muotoon puristettua puuviilua.

 

WinNovan Tähti -kohteeseen kuuluu erillinen noin 35m²:n piharakennus, jossa on sauna- ja pesutilojen lisäksi vierashuoneenakin toimiva kodikas pukuhuone. Eleettömän saunan lauteet ovat lämpöhaapapaneelia. 

 

Viimeisteltyjä yksityiskohtia

Viimeiseen asti hiotut yksityiskohdat tuovat arjen askareisiin ylellisyyttä. Kauniit puuleikkaukset ja siististi tehdyt saumaukset ovat piste ii:n päälle pesutilojen viimeistelyssä.

WinNovan Tähti -kohteessa on tehty rohkeita ratkaisuja: WC:ssä on näyttävä Morris&Co:n tapetti, klassinen ABL Laattojen seinälaatta ja Woodion ekologinen malja-allas. Allas on vedenkestävää puukomposiittia, joka on täysin kierrätettävä materiaali. Kylpyhuonekalusteet ovat Noblessan.

 

Kaunis lattialaatta voi olla niin isompaa kuviolaattaa (ABL Laatat) kuin pientä mosaiikkiakin (K-Rauta). Lattiasta saa viimeistellyn, kun päällystää lattiakaivon samalla laatalla. Tässä kohteessa on kaksi pitkulaista lattiakaivoa keskellä pesutilaa.

 

Pyyhekoukkujen ei tarvitse olla tylsiä. Puikkomaiset tai pisaranmalliset koukut piristävät sisustusta. Kaunista puumuotoilua molemmissa.

 

Bunkkerin rouheutta

Suojeltu Bunkkeri-talo on kunnostettu asuinkäyttöön. Uusittujen pintojen ja kalusteiden lisäksi mukana on myös rosoisia yksityiskohtia. Perinnerakentamisen ja uuden teknologian tuomat mahdollisuudet on yhdistetty pieteetillä.

Bunkkerin kellarikerroksessa sijaitseva Saunapoikien toteuttama sauna sopii hyvin talon muuhun tyyliin. Saunan ilmankosteus: Kastee.

 

Myös pesutilojen kalusteet sekä amme ja pesuallas ilmentävät Bunkkerin henkeä. Hanat ovat Damixan.

 

Tärpit

Jos pesutilaan tulee luonnonvaloa, kannattaa sinne laittaa viherkasveja.

 

Riippuvalaisimien käyttö pesutilassa tuo tilaan uutta ilmettä. Kuvassa Samuli Naamangan Innoluxille suunnittelema harmaa Lambada-valaisin.

 

Rustiikkinen penkki luo kontrastia kiiltäville laatoille.

 

Antti Nurmesniemen suunnittelema Modula-peili ja taso ovat Temalin uustuotantoa. Seinään asennettava WC-istuimen kotelointi tuo mukavasti lisätilaa pieneen tilaan.

 

Tässä kohteessa televisio on sijoitettu oleskelu- ja vierashuoneeseen siten, että sitä voi katsoa saunan lauteilta.

 

Porin asuntomessuilta löytyy myös joitakin ulkoporealtaita, jotka on sijoitettu terassille saunan välittömään läheisyyteen.

 

Asuntomessut Porissa 6.7.–5.8.2018