Verhoilla on kodin sisustuksessa käytännöllinen sekä esteettinen rooli joka ei rajoitu pelkästään ikkunan peittämiseen. Verho voi toimia hyvin myös tilanjakajana tai jopa kaapinovena. Tekstiiliverhot vaimentavat ääntä sekä tekevät huoneesta tunnelmallisemman. Verhoja löytyy monia erilaisia ja keskitymme seuraavassa neljään kodin sisustuksessa suosituimpaan verhotyyppiin.

Rullakaihdin

Rullakaihdin on yksinkertainen sekä minimalistinen tapa peittää ikkuna. Isompien tavaratalojen kodinsisustusosastoilta löytyy standarimitoissa rullakaihtimija, jotka ovat yleensä yksivärisiä eivätkä maksa paljon. Erikoisliikkeistä voi tilata rullakaihtimija omien mittojensa mukaan sekä erilaisista materiaaleista. Löytyy pimentäviä, valoa suodattavia sekä himmentäviä rullakaihtimia.

Minimalistinen rullakaihdin on suosittu ikkunanpeite esimerkiksi vanhojen arvokiinteistöjen ikkunasyvennyksissä, joiden kauneutta ei haluta kätkeä verhojen taakse. Ylös nostettu rullakaihdin on visuaalisesti lähes huomaamaton, mutta alas laskettuna täyttää hyvin ikkunan peittämisen tarpeen. Rullakaihdinta käytetään usein myös toisena kaihtimena puoliläpäisevästä kankaasta tehtyjen sivuverhojen kanssa.

Laskoskaihdin

Laskoskaihdin on ulkonäöltään sekä mekanismiltaan myös yksinkertainen, mutta verrattuna rullakaihtimeen astetta ”kuohkeampi”. Sopii mainiosti tiloihin, joihin tarvitaan yksinkertaista ikkunanpeitettä, mutta ei niin steriiliä kuin rullakaihdin. Laskoskaihdin sopii hyvin moderniin sisustukseen, jossa tekstiileillä haetaan tilaan kodikkuutta sekä hieman pehmeyttä.

Tosin yksinkertainen valkoinen laskosverho voi toimia hyvin myös runsaassa antiikkisessa interiörissä, jossa runsaan verhon käyttö olisi liikaa ja rullakaihdin saattaisi vaikuttaa liian laitosmaiselta. Laskosverho, vaikkapa onkin yksinkertainen, luo jollain tavalla romanttisen sekä vanhanaikaisen vaikutelman. Laskoskaihdin, kuten rullakaihdinkin, jättää ikkunan viereistä seinätilaa vapaaksi kuville tai hyllyille.

Paneeliverho

Paneeliverho koostuu verhopaneeleista, joita voi työntää toistensa taakse. Yksi paneeli jää kuitenkin aina näkyville. Paneeliverho voi olla yhtä iso kuin ikkuna tai jopa koko ikkunaseinän kokoinen. Paneeliverho sopii suuriin tiloihin kuten esimerkiksi avaraan olohuoneeseen.

Paneeliverhoa voi käyttää myös muissa tiloissa, joissa seinä, jonka edessä paneeliverho kulkee, pidetään vapaana tauluista ynnä muista esineistä. Yhden ikkunan kaikkien verhopaneeleiden ei tarvitse olla samanlaisia. Kivan kokonaisuuden saa, kuin yksiväristen paneelien joukkoon laittaa värikkään ja näyttävän kappaleen, joka toimii taulun tapaan.

Sivuverho

Sivuverho on perinteinen, jokaisen tuntema verhotyyppi. Materiaalista riippuen voivat sivuverhot olla dramaattiset ja näyttävät, tai sitten yksinkertaiset ja tilaan sulaantuvat. Lisäksi materiaalille vaikuttaa sivuverhojen luonteeseen tapa, jolla ne ovat verhotankoon kiinnitettuja sekä se, millaista verhotankoa sivuverhojen ripustamiseksi on ylipäänsä käytetty.

Monet valmistajat, esimerkiksi Ikea sekä Hemtex, tarjoavat nykyisin valmiita sivuverhoja, joiden yläosassa on metallirengailla ympäröidyt aukot ja verhotankona käytetään kyseisen verhon tapauksessa kevyttä metalliputkea. Vielä ilmavamman vaikutelman saa käyttäen verhotankona vaijeria. Sivuverhoihin voi ommella myös kangasnarut, joiden avulla se sidotaan pyöreään tankoon.

Yksinkertaista rulla- tai laskoskaihdinta voi käyttää yhdessä sivuverhojen kanssa.

Laskoskaihdin tuo moderniin tilaan kodikkuutta sekä hieman ”runsautta”.

Valkoinen yksivärinen rullakaihdin on ylös nostettuna lähes huomaamaton ja sopii hyvin sisustuksiin, jossa verhoa ei haluta korostaa.

Paneliverho toimii hyvin avaroissa moderneissa tiloissa isojen ikkunoiden edessä.

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.