Verhoilla on kodin sisustuksessa käytännöllinen sekä esteettinen rooli joka ei rajoitu pelkästään ikkunan peittämiseen. Verho voi toimia hyvin myös tilanjakajana tai jopa kaapinovena. Tekstiiliverhot vaimentavat ääntä sekä tekevät huoneesta tunnelmallisemman. Verhoja löytyy monia erilaisia ja keskitymme seuraavassa neljään kodin sisustuksessa suosituimpaan verhotyyppiin.

Rullakaihdin

Rullakaihdin on yksinkertainen sekä minimalistinen tapa peittää ikkuna. Isompien tavaratalojen kodinsisustusosastoilta löytyy standarimitoissa rullakaihtimija, jotka ovat yleensä yksivärisiä eivätkä maksa paljon. Erikoisliikkeistä voi tilata rullakaihtimija omien mittojensa mukaan sekä erilaisista materiaaleista. Löytyy pimentäviä, valoa suodattavia sekä himmentäviä rullakaihtimia.

Minimalistinen rullakaihdin on suosittu ikkunanpeite esimerkiksi vanhojen arvokiinteistöjen ikkunasyvennyksissä, joiden kauneutta ei haluta kätkeä verhojen taakse. Ylös nostettu rullakaihdin on visuaalisesti lähes huomaamaton, mutta alas laskettuna täyttää hyvin ikkunan peittämisen tarpeen. Rullakaihdinta käytetään usein myös toisena kaihtimena puoliläpäisevästä kankaasta tehtyjen sivuverhojen kanssa.

Laskoskaihdin

Laskoskaihdin on ulkonäöltään sekä mekanismiltaan myös yksinkertainen, mutta verrattuna rullakaihtimeen astetta ”kuohkeampi”. Sopii mainiosti tiloihin, joihin tarvitaan yksinkertaista ikkunanpeitettä, mutta ei niin steriiliä kuin rullakaihdin. Laskoskaihdin sopii hyvin moderniin sisustukseen, jossa tekstiileillä haetaan tilaan kodikkuutta sekä hieman pehmeyttä.

Tosin yksinkertainen valkoinen laskosverho voi toimia hyvin myös runsaassa antiikkisessa interiörissä, jossa runsaan verhon käyttö olisi liikaa ja rullakaihdin saattaisi vaikuttaa liian laitosmaiselta. Laskosverho, vaikkapa onkin yksinkertainen, luo jollain tavalla romanttisen sekä vanhanaikaisen vaikutelman. Laskoskaihdin, kuten rullakaihdinkin, jättää ikkunan viereistä seinätilaa vapaaksi kuville tai hyllyille.

Paneeliverho

Paneeliverho koostuu verhopaneeleista, joita voi työntää toistensa taakse. Yksi paneeli jää kuitenkin aina näkyville. Paneeliverho voi olla yhtä iso kuin ikkuna tai jopa koko ikkunaseinän kokoinen. Paneeliverho sopii suuriin tiloihin kuten esimerkiksi avaraan olohuoneeseen.

Paneeliverhoa voi käyttää myös muissa tiloissa, joissa seinä, jonka edessä paneeliverho kulkee, pidetään vapaana tauluista ynnä muista esineistä. Yhden ikkunan kaikkien verhopaneeleiden ei tarvitse olla samanlaisia. Kivan kokonaisuuden saa, kuin yksiväristen paneelien joukkoon laittaa värikkään ja näyttävän kappaleen, joka toimii taulun tapaan.

Sivuverho

Sivuverho on perinteinen, jokaisen tuntema verhotyyppi. Materiaalista riippuen voivat sivuverhot olla dramaattiset ja näyttävät, tai sitten yksinkertaiset ja tilaan sulaantuvat. Lisäksi materiaalille vaikuttaa sivuverhojen luonteeseen tapa, jolla ne ovat verhotankoon kiinnitettuja sekä se, millaista verhotankoa sivuverhojen ripustamiseksi on ylipäänsä käytetty.

Monet valmistajat, esimerkiksi Ikea sekä Hemtex, tarjoavat nykyisin valmiita sivuverhoja, joiden yläosassa on metallirengailla ympäröidyt aukot ja verhotankona käytetään kyseisen verhon tapauksessa kevyttä metalliputkea. Vielä ilmavamman vaikutelman saa käyttäen verhotankona vaijeria. Sivuverhoihin voi ommella myös kangasnarut, joiden avulla se sidotaan pyöreään tankoon.

Yksinkertaista rulla- tai laskoskaihdinta voi käyttää yhdessä sivuverhojen kanssa.

Laskoskaihdin tuo moderniin tilaan kodikkuutta sekä hieman ”runsautta”.

Valkoinen yksivärinen rullakaihdin on ylös nostettuna lähes huomaamaton ja sopii hyvin sisustuksiin, jossa verhoa ei haluta korostaa.

Paneliverho toimii hyvin avaroissa moderneissa tiloissa isojen ikkunoiden edessä.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.