Ainutlaatuisessa Vanhassa Porvoossa riittää ihasteltavaa ympäri vuoden. Persoonalliset putiikit tarjoavat paljon silmänruokaa ja hankittavaa myös sisustajalle. Tässä muutamia toimituksen suosikkeja Jokikadun varrelta. 

Jokikatu 6

Kun tarvitset glamouria elämään, niin täältä löydät näyttävät kynttilänjalat, lyhdyt ja kattausastiat sekä arkeen että juhlaan. Liikkeen valikoimassa ovat myös metreittäin myytävät suloiset puuvillanauhat sekä kauniit keraamiset nupit koristamaan lipastoja ja kaapin ovia. Maalaisromanttisen keittiön tyylin täydentävät erilaiset astiat ja tekstiilit. Takahuone yllättää maanläheisemmällä värityksellään ja kauniilla tuotteilla.

Jokikatu 6

 

Åtta

Kyseessä on åmalaatuinen sisustusliike, jossa persoonallisen sisustuksen ystävä tekee löytöjä. Huumorilla höystettyjen tuotteiden lisäksi tuotevalikoimasta löytyy ostettavaa myös hillittymmänkin tyylin ihailijalle. Erityismaininta veikeille peltipurkeista valmistetuille valaisimille.

Jokikatu 8

 

Sasu's Playhouse 

Jos kotisi kaipaa jotain erilaista, lämminhenkistä ja upeaa, niin piipahda tänne. Yksilöllisistä ja idearikkaista puukalusteistaan tunnetun Sasu's Playhousen valikoima tyydyttää monen eri tyylin sisustajia. Indonesiassa teakista ja mahongista teetetyt tyylikkäät huonekalut ja sisustustavara tarjoavat vaihtelua ja ekslusiivisuutta laadusta tinkimättä.

Pian myös helsinkiläisiä hemmotellaan persoonallisilla tuotteilla, sillä Sasu's Playhouse avaa elokuussa A&A Designin kanssa yhteisen liikkeen Fredrikinkadun ja IsoRobertinkadun kulmaan.

Rihkamakatu 2

 

Ranta-Aitta

Vanhan tavaranliike Ranta-Aitta on nimensä mukaisesti perustettu joen törmälle punamullalla maalattuihin aittoihin, joissa on kauan sitten varastoitu hedelmiä, viinejä, mausteita, kahvia ja tupakkaa. Liike koostuu useista tiloista, joista löytyy huonekaluja, valaisimia, tauluja ja lasia.

Jokikatu 12

 

Skafferi 

Siirtomaatavaraliike Skafferista löydät irtoteetä, kahvia, mausteita, öljyjä, tuoreita herkkuja sekä makeisia vanhan ajan tyyliin kauniisti esille laitettuna. Täällä voit myös istua hetkeksi alas nauttimaan kupin teetä tai kahvia. Vuonna 1914 Fanny Parhiala perusti siirtomaatavaraliikkeen Hesinkiin ja hänen jalanjäljissään Skafferissa palvellaan jo neljännessä sukupolvessa.

Jokikatu 41

 

Jokikadun Antiikki  

Pieni ja kompakti liike historiallisessa Porvoon linnassa on pullollaan hurmaavia pientavaroita, lasiesineitä,  valaisimia ja huonekaluja. Tänne voi unohtua selailemaan menneen maailman aarteita ja designia pitkäksikin aikaa.

Jokikatu 12

 

Vanille Home

Kun maalaisromanttinen tyyli on sinun juttusi, niin Vanille Home tarjoaa laadukkaan valikoiman. Rakkaudella valitut tekstiilit, astiat, pientavarat, valaisimet ja kynttilät tuovat arkeen kauneutta.

Jokikatu 16

 

Tunnelmallisilta kaduilta löytyy paljon lisää liikkeitä mm. Design Deli (Jokikatu 41), joka on ekologisen ja eettisen nykymuotoilun ystävän must-paikka. Viihtyisät kahvilat ja ravintolat tarjoavat herkkuja ja virkistystä kävelykierroksen lomassa. Niiden esittely onkin jo oman juttunsa arvoinen. Ja voiko Porvoossa käydä poikkeamatta legendaarisessa suklaa- ja makeistehtaan myymälässä. Brunbergin liike sijaitsee osoitteessa Välikatu 4.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.