Valo on tilan tärkein elementti, ilman sitä ei ole muodoilla, esineillä ja väreillä mitään vaikutusta. Huono valaistus hävittää muuten hyvin suunnitellun tilan, kun taas hyvä valaistus tuo esiin sen parhaimmat puolet. Koti-interiöörin valaistuksessa käytetään yleensä yleis-, kohde- ja tunnelmavaloa.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistukseen sopii hyvin epäsuora valo, joka tarkoittaa valon heijastumista tilaan katto- tai seinäpinnan kautta. Parhaassa tapauksessa epäsuoran valaistuksen valonlähteet ovat näkymättömissä - valonlähde piiloutuu seinä-, kattorakenteisiin tai valolistan taakse. Jos epäsuora yleisvaloa antava valaisin on tilassa näkyvillä, kannattaa valita mahdollisimman yksinkertainen valaisinmalli. Tehokkaalle yleisvalolle on hyvä lisätä himmennysmahdollisuus, jotta valon määrää voi tarvittaessa säädellä.

 

Kuvassa näkyvässä tilassa on ikkunoiden yläpuolelle, sisäkaton alle kiinnitetty valolista, jossa olevat valolähteet heijastavat tilaan valkoisen katon kautta yleisvaloa. Kuva Suomen Asuntomessut/Antero Tenhunen.

 

Pelkistetty Any-seinävalaisin on hyvä esimerkki yleisvaloa antavasta valaisinmallista, joka heijastaa tilaan katon kautta miellyttävää epäsuoraa valoa. Design Format Design Studio, valmistaja Luceplan.

 

Kohdevalaistus

Kohdevalaistus tarkoittaa tiettyyn kohteeseen – taulun, sisustusesineen tai paikan valaisemista tilassa. Kohdevalaisimia ovat esimerkiksi ruoka- tai sohvapöytää valaisevat riippuvalaisimet, suunnattavat seinä- tai lattiavalaisimet jne. Kohdevalaisin voi käytännöllisyyden lisäksi olla myös näyttävä katseenvangitsija.

 

Candeo riippuvalaisimessa yhdistyvät kirkasvalolaite sekä tunnelmavalaisin – valaisimen yläosassa olevalla keinukytkimellä voi säätää Candeon kirkasvalon lämpöiseksi tunnelmavaloksi. Design Katriina Nuutinen, valmistaja Innolux.

 

Le Klint 335 Light Oak-klassikkovalaisin, joka kiinnittyy seinälle ja jonka joustava varsi mahdollistaa sen vetämisen rajoitetussa etäisyydessä haluttuun paikkaan. Design Erik Hansen, valmistaja Le Klint.

 

Suunnattava Counterbalance spot-kohdevalaisin tuo halutun kohteen tilassa hyvin esiin. Voi kiinnittää sekä kattoon että seinälle. Design Daniel Rybakken, valmistaja Luceplan.

 

Käännettävällä päällä ja varrella PJ 80 lattiavalaisin on mainio kohdevalaisin. Design Box Arkitekter, valmistaja Örsjö Belysnig.

 

Tunnelmavalaistus

Tunnelmavalaistus on valaistus, jolla korostetaan tilassa tiettyä tunnelmaa. Se ei tavoittele niinkään käytännöllisyyttä vaan vaikuttaa mieleemme. Kynttilä- ja takkatuli kuuluvat myös tähän ryhmään. Tunnelmavalaistukseksi sopivat erilaiset taidevalaisimet, valonauhat, kynttilät, lyhdyt jne.

 

Erilaisilla valonauhoilla voi tilaan luoda himmeää rauhallista tunnelmaa. Kuva Ikea.

 

Diva-lattiavalaisin on sekä tunnelmanluoja että näyttävä objekti tilassa. Design Peter Natedal & Thomas Kalvatn Egset, valmistaja Northern Lighting.

 

Block -valaisin on moderni klassikko, joka on voittanut lukuisia designpalkintoja. Design Harri Koskinen, valmistaja Design House Stockholm.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.




Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.




Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 




Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  




Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.