Olen aina pitänyt hiotusta betonilattiasta. Muutama vuosi sitten remontoidessamme uutta asuntoamme oli betoni ensimmäinen lattiamateriaali toiveeni. Mieleeni kuvastui hyvännäköinen, saumaton ja listaton lattia, joka kulkee märkätiloihin asti kodin kaikissa huoneissa. Kauneuden lisäksi betonilattia on myös helppohoitoinen. Valitettavasti ilmeni betonilattian kuivumisen vievän lähes koko remontoimiseen varaamamme ajan. Betonivalusta oli pakko luopua.

Viime kesällä Asuntomessuilla havaitsin muutamissa kohteissa upean lattian joka vaikutti betonilta mutta olikin sisutuslaastilla käsitelty. Mikä materiaali on kyseessä? Saako sisustuslaastilla betonin näköisen lattian odottamatta viikkoja sen kuivumista?

Jari Leinonen Dekotuote nimisestä sisustuslaastien jälleenmyyjäyrityksestä kertoo sisustuslaastin olevan alustan vaativa pinnoitusmateriaali. Alusta voi olla levy tai kivirakenteinen. Yleensä suomalaisessa rakentamisessa, varsinkin maavaraisissa lattioissa käytettään rakenteellisena osana betonivalua. Sisustuslaastilla päällystetty lattia ei rakenteellisessa mielessä korvaa betonilattiaa. Sopivan lattia-alustan jo olemassa ollessa, voi ”betonin näköisen” lattian toteuttaa sisustuslaastilla nopeammin verrattuna perinteiseen betonivaluun.

Sisustuslaastin etu on ensisijaisesti sen tasalaatuinen ulkonäkö. Erilaisilla tekotavoilla voi luoda uskomattoman erilaisia sekä yksilöllisiä viimeistelyjä  – mattoja, kiillotettuja ja jopa vettä sekä kovaa kulutusta kestäviä. Aina on otettava huomioon kunkin sisustuslaastin edellyttämät vaatimukset. Esimerkiksi jos kysymyksessä on ohut ja kiiltäväpintainen sisustuslaasti kannattaa sen pohjatöihin kiinnittää erityistä huolellisuutta.

Sisustuslaastilla voi viimeistellä myös kostean tilan. Leinonen neuvoo silloin kiinnittämään erityistä huomiota materiaalin soveltuvuuden suunnitteluun. Vedenkestävyys ei tarkoita, että tuotetta voidaan käyttää miten vain. Yleisenä suosituksena on hyvä kiinnittää erityistä huomiota suihkun alla olevaan lattiapintaan sekä lattiakaivon ympärystöön. Tuotteen soveltuvuuteen vaikuttaa myös tilan käyttöaste. Viimeistelyvaiheet on tehtävä huolellisesti ja myös jatkossa on huomioitava, että tilaa ylläpidetään ja huolletaan tarvittaessa. Käytännössä huoltamisella tarkoitetaan sisustuslaastin pinnan suoja-aineella käsittelyä tarvittaessa.

Sisustuslaastin materiaalihinnat liikkuvat noin 46€/m2 – 75€/m2 ja väriskaala on lähes rajaton. Ainoastaan vitivalkoista ei ole mahdollista tehdä, jos kyseessä on mineraalinen sisustuslaasti. Hintaan vaikuttaa käyttökohde, värisävy sekä haluttu suunnittelu.

Sisutuslaastilla voi viimeistellä keittiö työpinnan takaseinän tai jopa kostean tilan.

Sisustuslaastilla saa kauniin ja tasalaatuisen lattian.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.