Nykyinen sisustustrendi suosii ruokapöydän ympärille erilaisten tuolien asettelua, joita yhdistää joko väri tai materiaali. Modernit designklassikkotuolit ovat siinä mielessä varma valinta – ne sopivat hyvin yhteen eikä arvo vähene ajan myötä.

Itse valitsisin muiden joukkoon kappaleen, joka edustaa ilmeisesti maailman myydyimpää tuolia. Toki takuuvarmaa tietoa siitä ei ole, mutta 90 % prosentin todenäköisyydellä on kyseessä Thonetin wieniläiskahvilan tuoli, joka nykyisin on tuotannossa  numerolla 214.

Tuolin synnyintarinan takana on Michael Thonet, joka aloitti Wienissä työskentelyn itsenäisenä puuseppänä vuonna 1819. Vuonna 1830 Thonet alkoi kehittelemään puun taivutusteknologiaa. Pian hänen onnistui taivuttaa massiivipuuta – pitkät puusauvat tehtiin 100°C vesihyöryn avulla taipuisiksi jonka jälkeen ne taivutettiin muotoonsa valurautamuotilla. Taivutettuja kaaria kuivatettiin vielä 20 tuntia noin 70°C lämmössä, jonka jälkeen puu piti uuden muotonsa. Tällainen menetelmä oli omana aikanaan sensaatiomainen.

 

Vuonna 1849 englantilainen arkkitehti Peter Hubert Desvignes kutsui Thonetin Lontooseen, missä hän avasi taivutettujen huonekalujen tehtaan. Vuonna 1850 tehdas esitteli näyttelyssä tuolia nr 4, joka oli nykyisin tunnetun wieniläiskahvilatuolin prototyyppi. Nykyisin tunnettu wieniläiskahvilantuoli (silloin tunnettu tuolina nr 14) valmistui vuonna 1859. Wieniläiskahvilan tuoliksi kutsutaan tuolia ilmeisesti siitä syystä, että ensimmäinen sarja kyseisiä tuoleja tilattiin Wienissä sijaitsevaan Daum-nimiseen kahvilaan.

Vuonna 1862 kyseinen tuoli voitti Lontoon maailmannäyttelyssä pronssimitalin ja vuonna 1867 Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalin. Legendan mukaan tuoli putosi Pariisin maailmannäytelyssä Eiffel-tornista 57 metrin korkeudelta maanpinnalle säilyen ehjänä. Tuolin vahvuus yhdistettynä eleganttiin muotoon on varmasti yksi 214-tuolin menestyksen avaimista. Kuten myös se, että ensimmäistä kertaa maailman huonekaluvalmistuksen historiassa valmistettiin tuolin osia teollisesti. 214-tuoli kootaan kuudesta osasta. Kuutiometrin kokoiseen laatikkoon mahtui 36 osiksi irrotettua tuolia, joita voitiin kuljettaa laivalla mihin tahansa maailman osaan. Thonet pystyi tarjoamaan tuolejaan halvemmalla hinnalla kuin paikalliset valmistajat.

 

Vuoteen 1930 mennessä oli Thonet myynyt 214 tuolia 50 miljoonaa kappaletta. Tuoli on edelleenkin tuotannossa ja sitä valmistetaan Thonet GmbH:n tehtaalla  Saksan Frankenbergissa Hessessä.

Thonet'i tehdas pitää desingklassikkoa elossa erilaisilla viimeistelyillä. Tänä vuonna tuoli esiteltiin ”Pure materials” mallistossa saarnisena kahtena versiona – luonnonpuunvärisenä sekä tummaksi petsattuna. Kuvassa luonnonpuuvärinen versio. Myös tuolin istuinta löytyy erilaisina versioina – uusin ”Pure materials” mallistossa lanseerattu istuin on punottu aidosta nahasta, joka ikääntyy kauniisti.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.