Jos pitkään muodissa olleet valkoiset seinät ovat alkaneet kyllästyttää, niin tapetoimalla seinän tai kaksi, saat aikaan uutta eloa ja pintaa huoneeseen. Tapetti elävöittää, muuttaa ja uudistaa huoneen ilmettä. Syksyn tapettivalikoima on laaja, malleissa löytyy rouheita betoni- ja kiviaiheita, pehmeitä tekstiilikuvioita tai vaikka tähtitaivas. Tapeteissa on mistä valita.

Amsterdamissa asuva suunnittelija Ulf Moritzin mielestä tapetin täytyy olla enemmän kuin kauniita kuvioita. Sen tulee herättää myös tunteita. ”Katsojan tulisi koskettaa tapetin pintaa ja lumoutua sen edessä”, sanoo Moritz. Hän on suunnitellut uuden malliston saksalaiselle Marburg Wallcoveringsille.

 

1. Vintagea

Upeita, himmeitä mattapintoja yhdistettynä metallinhohtoisiin yksityiskohtiin.  Estelle – ja Opulence II – kokoelman tapetit sopivat erinomaisesti sisustukseen, jossa on keskitytty olennaiseen elegantteja ja moderneja elementtejä unohtamatta. Tapetit luovat täydellisen taustan esimerkiksi vintage – tyylisille kalusteille ja ylellisille kattokruunuille.

 

2. Verhoilua

Muutama vuosi sitten markkinoille ilmestyi aaltopeltiä muistuttava tapetti. Siitä tuli hittituote. Sen nähdessään oli melkein aina pakko koittaa, onko se aaltopeltiä. Nyt Harald Glööckler – mallistosta löytyy tapetti, joka muistuttaa erehdyttävästi suoria hyvin laskeutuvia verhoja. Vaikuttavaa. Ja kun sen pariksi laitetaan vielä verhotampein varustettu kuviollinen tapetti, niin kelpaa salongissa olla.

 

3. Kukonaskelia

Kalusteiden verhoilusta tuttu kukonaskel-kuvio on siirtynyt myös tapettien pinnalle. Ulf Moritzin suunnittelemissa tapeteissa on hienostuneita klassisia värejä, mutta hän on myös muunnellut kuvioita lennokkaasti. Sopii hyvin tehostetapetiksi.

 

4. Betonia

Erilaiset betoni- ja kivipinnat sopivat oleskelutiloihin, kotiteatterihuoneisiin, pelihuoneisiin ja muihin vapaa-ajantiloihin. Oikeat kivipinnat ovat raskaita, mutta tapeteissa niistä tulee kevyempiä. Vähäeleinen ja teollisuushenkinen betonipinta on hyvä tausta villeimmillekin ideoille.

 

5. Palloja ja ympyröitä

Palloilla ja ympyröillä saadaan pehmeitä graafisia kuvioita. Symmetrisiä kuvioita pehmentävät varjot ja hieman kohollaan olevat pallot. Erilaiset pyöreät muodot tuovat sisustukseen leikkisyyttä. Ulf Moritzin Imagination – kokoelma.

 

6. Tähtitaivasta

Ulf Moritzin Imagination – kokoelmassa on myös tähtitaivastapetti, joka voidaan kiinnittää joko kattoon tai seinään tehostetapetiksi. Tähtitaivastapetissa on käytetty digitaalisesti painettujen kuvioiden lisäksi satunnaisesti lisättyjä kristalleja. Tapettia on saatavana kahtena eri versiona.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.




Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.




Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 




Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  




Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.