Sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvola antaa vinkit sisustukselliseen shoppailupäivään Tampereella.

Tampereen sisustustarjonta on monipuolinen. Kullakin kivijalkamyymälällä on oma erottuva tyylinsä. Sisustuskierroksella näkee samalla kaupungin koko keskustan, sillä putiikit ovat hajaantuneet Tammerkosken molemmin puolin.

 

Sisustuspäivä Tampereella kannattaa aloittaa nauttimalla vastapaahdetut aamukahvit esimerkiksi tunnelmallisessa Mokkamestarit -kahvilassa (Verkatehtaankatu 9). Kahvilan sisustuksen on suunnitellut paikallinen Muotoa -toimisto.

 

Design Boulevard

Aamukahvin jälkeen voi suunnata kohti lähistöllä sijaitsevaa Design Boulevard:ia, joka sijaitsee 1928 valmistuneessa punatiilitalossa. Innovatiivisuutta ja kestävää muotoilua painottava Design Boulevard on aarreaitta, joka osaltaan haluaa täydentää Tampereen design- ja kulttuuritarjontaa. Valikoiman tuotteet ovat yksilöllisiä, tarkoin harkittua muotoilua ja tuotteella täytyy olla kantava idea kuten ekologisuus, tarina, muoto tai todellinen innovaatio. Tuotteet ovat eri puolilta Eurooppaa ja kotimaisien tuotteiden valikoimaa sekä omaa DSGNBLVD tuotemerkkiä kehitetään jatkuvasti.

Hatanpään valtatie 6

www.designboulevard.fi

 

Lina

Samasta korttelista löytyy uusi liike Lina, joka on erikoistunut turkkilaisiin Hamam -tekstiileihin. Puuvillaiset tekstiilit ovat valtavan monikäyttöisiä ja värejä ja kuoseja löytyy laaja valikoima.

Aleksanterinkatu 28
www.lina.fi

 

Lounaaksi kannattaa nauttia jotain kevyttä, jotta jaksaa sen jälkeen jatkaa ostoskierrosta. Kaksi aasialaistyyppistä ravintolaa sijaitsee ihan ydinkeskustan tuntumassa. Hans Välimäen Asian Bistro Masu (Hämeenkatu 3) sekä moderni japanilainen ravintola Maruseki (Hämeenkatu 31).

Lounaan jälkeen kannattaa poiketa Rautatienkadulla sijaitsevaan Mattokulmaan. Mattokulma on Tampereella vuodesta 1969 toiminut mattokaupan erikoisliike, josta löytyvät kotimaisten merkkien lisäksi tunnettuja kansainvälisiä edustuksia sekä aarteen etsijälle myös uniikkeja löytöjä.

 

Olennaisimmat sisustuskeskittymät ovat siis sillan kahden puolen. Toinen keskittymä on ydinkeskustassa Rautatienkadun ja Hatanpään Valtatien välisissä kortteleissa, ja toinen sillan toisella puolella Aleksis Kiven kadun molemmin puolin.

 

Ennen kuin jatkaa sisustusmatkaa sillan toiselle puolelle, kannattaa retki ajoittaa niin, että pääsee nauttimaan Hotelli Tornin Sky Barin Afternoon Tea Buffetista. (Arkisin klo 14-17) 14 € hintaan voi maistella suolaisa ja makeita suupaloja, teetä ja kahvia, niin paljon kuin haluaa ja kattaus on sekä maku, että näköaistia hivelevä.
Torni Hotelli, Moro Sky Bar, Ratapihankatu 43

 

Toinen laaja sisustuskeskittymä on Aleksis Kiven kadun molemmin puolin. Sieltä löytyy mm. Sisustus ID, joka on Tampereen keskustassa pisimpään toiminut yksityinen sisustus- ja huonekaluliike. Valikoima perustuu pohjoismaisiin klassikoihin ja uudemman muotoilun ajattomiin helmiin. Sisustus ID tarjoaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja keittiökalusteista piensisustukseen sekä sisustussuunnittelupalvelua niin kotiin kuin julkisiin tiloihin. Valloittavana sisäänheittäjänä toimii kukkakauppa Mehitähti.

 

Domdom


Domdom on kahden sisaruksen haaveilun summa. “Valitse työ jota rakastat ja sinun ei tarvitse tehdä päivääkään töitä”, on kiinalaisen Konfutsen kerrottu joskus todenneen. Domdom:in tyyli on skandinaavisen raikas ja valloittavan kekseliäs. Valoisasta liikkeestä löytyy mm. kotimaisia Saanan ja Ollin tekstiilejä, graafisia seinäprinttejä, paperituotteita sekä sympaattisia House of rymin astioita.

Aleksis Kiven katu 30
www.domdom.fi

 

Live with Me

Live with Me:n industriaali valikoima koostuu valokirjaimista, rouheista puuesineistä ja metallivalaisimista ja peltikylteistä sekä canvasille painetuista graffiti -aiheista. Kierrätys, kestävä kehitys, ekologisuus ovat olleet punaisena lankana kun aarteita valikoimaan on etsitty pääasiassa Indonesiasta.

Aleksis Kiven katu 30
www.livewithme.fi

 

Tila & Ihme


Tila & Ihme on sisustusmyymälä sekä sisustussuunnittelutoimisto samassa osoitteessa. Myymälän valikoima on mielenkiintoinen sekoitus Vintagea sekä Glamouria. Yksilöllisten huonekalujen ja sisustusesineiden lisäksi tapetti- ja kangasmallistosta löytyy tunnettuja edustuksia kuten Ralph Lauren Home, Designer Guild sekä Romo. Tilan ja Ihmeeen konseptiin kuuluu myös tekstiilien ompelupalvelu.

Aleksis Kiven katu 13
www.tilaihme.fi

 

Finlayson

Tampereen Finlayson-myymälä sijaitsee edelleen paikassa, jonne se avattiin vuonna 1923, joten vierailu osoitteessa Kuninkaankatu 3 tekee sisustusmatkasta kulttuurihistoriallisen.
www.finlayson.fi

 

Seinäruusu


Tapetoijan taivas ja Suomen laajin valikoima tapetteja löytyy saman kadun toisesta päästä. Valikoimista löytyvät kaikki tunnetuimmat tapettivalmistajat, perinnetapetit vuosisatojen takaa, ja 50-, 60-, ja 70- luvun alkuperäiset kuosit, sekä trendikkäimmät uutuudet. Seinäruusun koko valikoima on onneksi saatavilla myös verkkokaupassa.

Kuninkaankatu 13

www.seinaruusu.fi

 

Huber

Tyylituristin Tampere -päivä kannattaa päättää ihanaan illalliseen ja upeaan interiööriin. Funkkismiljöössä sijaitseva pihviravintola Huber ei jätä kylmäksi, eikä nälkäiseksi.

Aleksis Kiven katu 13

 

P.S. Tampereen sisustuspäiväksi ei kannata valita maanantaita, koska useat ravintolat ja sisustuliikkeet ovat silloin suljettuja.

P.S. 2 Jos oikein rakastuu Tampereeseen ja ikävä yllättää, voi vielä myöhemmin tilata kotiinsa palan Tamperetta Pispala -kankaan muodossa: Pispala -kangas, Ikkunaplus.

 

Sisustusuunnittelija Suvi-Maria Silvola, www.apricus.fixwseycyracysafewe

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.