Muovimatoista tulee mieleen lattiapäällysteet, joilla vuorattiin 1960-luvulla pesutilojen lattiat ja seinät. Ne ovat kaukana tämän päivän lattiapäällysteistä, jotka ovat kauniita ja tyylikkäitä designlattioita, puhumattakaan helppohoitoisuudesta ja ekologisuudesta. Muovimatto on siirtynyt salonkikelpoiseksi.

Ruotsalainen Nils-Erik Eklund aloitti mattoyrityksensä tekstiiliteollisuuden jätteistä valmistamillaan räsymatoilla. Näin syntyi Bolon vuonna 1949. Myöhemmin yritys keskittyi vinyylimattojen valmistamiseen ja perinteinen kutomo muuttui kansainväliseksi brändiksi. Kolmannen sukupolven edustajat Annica ja Marie Eklund ovat luotsanneet yrityksen kansainvälisille markkinoille ja aloittaneet yhteistyön italialaisen muotitalo Missonin kanssa. Valmistus tapahtuu edelleen Ruotsissa, josta tulee myös matoissa käytettävä raaka-aine.

 

Bolonin vinyylilattiapäällysteitä näkee pääosin julkisissa tiloissa, kuten toimistoissa, hotelleissa, liiketiloissa, museoissa, lentoasemilla ja kirjastoissa. Mutta, kuten moni muukin hyvä julkitilaan suunniteltu tuote löytää tiensä kotien tarpeisiin. Erityisesti keittiöt, eteiset ja kirjastot ovat paikkoja, johon vinyylilattiapäällyste sopii hyvin.

 

Lattiamateriaali on miellyttävä ja helppo pitää puhtaana. Bolon-lattiapäällyste kestää vettä ja sen voi puhdistaa märkämenetelmällä. Päivittäiseen puhdistamiseen riittää imurointi. Suuremmat tahrat voi poistaa pehmeällä harjalla ja tahranpoistoaineella.

 

Bolonin maailmanvalloitus alkoi, kun valmistajat huomasivat, että Armani käyttää Bolonin tuotteita. Bolon by Missoni – mallistossa on väriä ja leikkiä ja tuttuja Missoni-muotoja.

 

Vinyylilattiapäällyste valmistetaan kutomalla ja sen jälkeen kudos sidotaan 154° kuumuudessa. Tuotantoprosessissa ei käytetä liimoja. Bolon on saanut runsaasti erilaisia palkintoja tuotteiden ekologisuudesta.

 

Bolonin malliston siniharmaat sävyt löytyvät luonnosta.

 

www.bolon.com

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.