Tukholman huonekalumessuilla vierailu oli kuin raikas kevättuulahdus – paljon kasveja ja kukkia, maanläheisiä sävyjä, ilmavuutta ja iloisuutta. Monien vanhojen design-klassikkojen mallistoihin oli ilmestynyt uusia värisävyjä tai tyylikkäitä uutuuksia. Uusien lahjakkuuksien osasto – Greenhouse tarjosi leikkisiä designnäkemyksiä ja prototyyppeja. Erityisesti nuorten suunnittelijoiden muotoilussa oli havaittavissa 80-luvun nostalgiaa ja postmodernismin vaikutteita. Kuten erään valmistajan edustaja messuilta asian ilmaisi – tämän vuoden messutarjonta vaikuttaa sellaiselta, että näiden esineiden kanssa kuvittelisi asuvansa pitkään kyllästymättä.

Tanskalaisen valmistajan Skagerakin miellyttävä pastellisävyinen osasto.

 

Kodin pientavaroiden – erityisesti astioiden lisääntynyt määrä oli messuilla selvästi huomattavissa. Ateria kauniisti katettuna tuo arkeen pienen juhla- ja yhdessäolohetken.

 

Kasvit, kukat, oksat, asetelmat – nämä kaikki ovat sisustuksessa ajankohtaisia. Luonto tulee kirjaimellisesti  vahvasti sisätilaan. Kuvassa Nolan iso kasviastia.

 

Moni valmistaja on lisännyt valikoimaan kasveihin liittyviä tuotteita. Kuvassa Skagerakin Spira Groth Table-kasvipöytä, Green House-kasvimaja ja Edge Pots-ruukut.

 

Tämä korkkinen Basil-sivupöytäsarja on saanut inspiraationsa geometriasta. Pöytälevyä löytyy kolmion-, neliön- ja ympyrän muotoisena. Suunnittelija Arthur Leitner, valmistaja ranskalainen Petite Friture.

 

Käsityö ja sen näkyvyys sisustuksessa on iso trendi. Materiaali, josta esine on tehty saa näkyä – älä peittele puupinnan naarmuja ja kolhuja.

 

Rakastuin messuilla taas pehmeisiin pallovalaisimiin. Nämä kankaasta valmistetut Pia-riippuvalaisimet edustavat Gräsnäsin tuotantoa. Riisipaperisia palloja oli nähtävillä lounge installaatiossa, jonka suunnittelivat Edward Barber ja Jay Osgerby - messujen tämän vuotiset kunniavieraat.

 

Musta on ”must” ainakin Stringin mielestä.

 

Vaneri ei ole hävinnyt mihinkään – se on edelleen yksi suosituimpia viimeistelymateriaaleja messubokseissa. Tämä on Design House Stockholmin luonnonläheinen esillepano.

 

Jotkut huonekalut ja esillepanot vaan vaikuttavat naisellisilta kuten tämä Klongin toteuttama, eikö totta?

 

Rottinkihuonekalut tekevät paluutta. Tämä tanskalainen Sika-Design valmistaa rottinkihuonekaluja, joiden suunnittelijoiden joukkoon kuuluvat sellaiset designmaailman oman aikansa edelläkävijät kuten Arne Jacobsen, Nanna and Jørgen Ditzel, Viggo Boesen ja Franco Albini.

 

Tanskalaisen Gubin raikas ja hillitty esillepano.

 

Toimistohuonekalutrendejä voi kuvata Martelan tunnuslauseella ”Thank God it's Monday”. Kukapa ei haluaisi mennä toimistoon missä sohvien välissä vihertävät kasvit ja toimistokalusteet vaikuttavat rehevältä keitaalta?

 

Väreistä ehdottomasti numero yksi sisustuksessa on vihreä eri sävyissään. Ennemmin sammalen- ja kuusenoksanvihreä kuin salaatinvihreä, vaikka sitäkin esintyy. Kuvassa Karina Süptitzin palanen mattoa Greenhouse osastolta.

 

Suomalaisen nuoren suunnittelijan Maiju Uskin tekemä keraaminen Palat-astiasarja Greenhouse-osastolta.

 

Venäläisten nuorten suunnittelijoiden Naturalist-niminen esillepano, jossa he esittelivät luonnosta inspiroitua designia. Muodoissa oli havaittavissa Neuvostoliiton nostalgiaa, joka näyttelykuraattori Tatiana Kudryavtsevan mukaan ei liity mitenkään politiikkaan vaan kyseisen aikakauden arkkitehtuuriin ja estetiikkaan.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.