Porin Asuntomessuilla kannattaa piipahtaa talojen tärkeimpiin tiloihin, eli saunoihin sekä pesu- ja kodinhoitotiloihin. Näiden tilojen toimivuus ratkaisee monesti arjen hyvän sujumisen.

Lähes kaikissa pientalokohteissa messuilla on sauna, ja muutamasta kohteesta löytyy erillinen pihasauna. Saunojen löylytilassa näkyy vahvana aito puu – joko sellaisenaan tai sävytettynä.

Suomalaisille tärkeä saunarituaali alkaa jo pukuhuoneesta. Talo Lintulan saunan pukuhuoneen kaunis puuverhoilu jatkuu pesu- ja löylytiloihin asti. Viimeistellyt yksityiskohdat ja ylelliset tekstiilit takaavat viihtyisän tunnelman.

 

Leveä lankku lauteena ja uritettu seinäpaneeli yhdistyvät mielenkiintoiseksi pariksi. Väliovia koristavat taidokkaasti tehdyt pyöreät ikkunat. Pesutilassa laatat ovat suuret ja valkoiset ja ainoana tehosteena on katon ja väliovien puu.

 

Pukuhuoneen ja löylyhuoneen istuinpenkeissä on tyylikäs kalanruotokuvio. Kuusikulmainen lattialaatta täydentää täydellisesti pukuhuoneen materiaaleja.

 

Tummaa ja vaaleaa puuta

Tumman saunan voittokulku jatkuu. Johtuneeko siitä, että tummat seinät tuovat sähkösaunaan savusaunan tunnelmaa? Kokotumma sauna on saanut seurakseen mustavalkoisen version, jossa valkoiset lauteet korostuvat tummaa seinäpintaa vasten.

Sievitalon Kultakoivusta löytyvät SunSaunan tummat seinäpaneelit ja vaaleat leveät lankkulauteet. Seinään kiinnitetyt lauteet näyttävät ikään kuin leijuvan tilassa.

 

Mustavalkoinen värimaailma jatkuu, mutta Haltiatar -talon pihasauna on tehty perinteiseen tapaan siten, että suihku on samassa tilassa kiukaan kanssa.

 

Kodin Terra -talon saunan lauteet ovat muotoon puristettua puuviilua.

 

WinNovan Tähti -kohteeseen kuuluu erillinen noin 35m²:n piharakennus, jossa on sauna- ja pesutilojen lisäksi vierashuoneenakin toimiva kodikas pukuhuone. Eleettömän saunan lauteet ovat lämpöhaapapaneelia. 

 

Viimeisteltyjä yksityiskohtia

Viimeiseen asti hiotut yksityiskohdat tuovat arjen askareisiin ylellisyyttä. Kauniit puuleikkaukset ja siististi tehdyt saumaukset ovat piste ii:n päälle pesutilojen viimeistelyssä.

WinNovan Tähti -kohteessa on tehty rohkeita ratkaisuja: WC:ssä on näyttävä Morris&Co:n tapetti, klassinen ABL Laattojen seinälaatta ja Woodion ekologinen malja-allas. Allas on vedenkestävää puukomposiittia, joka on täysin kierrätettävä materiaali. Kylpyhuonekalusteet ovat Noblessan.

 

Kaunis lattialaatta voi olla niin isompaa kuviolaattaa (ABL Laatat) kuin pientä mosaiikkiakin (K-Rauta). Lattiasta saa viimeistellyn, kun päällystää lattiakaivon samalla laatalla. Tässä kohteessa on kaksi pitkulaista lattiakaivoa keskellä pesutilaa.

 

Pyyhekoukkujen ei tarvitse olla tylsiä. Puikkomaiset tai pisaranmalliset koukut piristävät sisustusta. Kaunista puumuotoilua molemmissa.

 

Bunkkerin rouheutta

Suojeltu Bunkkeri-talo on kunnostettu asuinkäyttöön. Uusittujen pintojen ja kalusteiden lisäksi mukana on myös rosoisia yksityiskohtia. Perinnerakentamisen ja uuden teknologian tuomat mahdollisuudet on yhdistetty pieteetillä.

Bunkkerin kellarikerroksessa sijaitseva Saunapoikien toteuttama sauna sopii hyvin talon muuhun tyyliin. Saunan ilmankosteus: Kastee.

 

Myös pesutilojen kalusteet sekä amme ja pesuallas ilmentävät Bunkkerin henkeä. Hanat ovat Damixan.

 

Tärpit

Jos pesutilaan tulee luonnonvaloa, kannattaa sinne laittaa viherkasveja.

 

Riippuvalaisimien käyttö pesutilassa tuo tilaan uutta ilmettä. Kuvassa Samuli Naamangan Innoluxille suunnittelema harmaa Lambada-valaisin.

 

Rustiikkinen penkki luo kontrastia kiiltäville laatoille.

 

Antti Nurmesniemen suunnittelema Modula-peili ja taso ovat Temalin uustuotantoa. Seinään asennettava WC-istuimen kotelointi tuo mukavasti lisätilaa pieneen tilaan.

 

Tässä kohteessa televisio on sijoitettu oleskelu- ja vierashuoneeseen siten, että sitä voi katsoa saunan lauteilta.

 

Porin asuntomessuilta löytyy myös joitakin ulkoporealtaita, jotka on sijoitettu terassille saunan välittömään läheisyyteen.

 

Asuntomessut Porissa 6.7.–5.8.2018

Tässä rokahtavassa kodissa on irroteltu näyttävillä materiaaleilla ja tekstiileillä. Räväkässä kerrostaloasunnossa Helsingin keskustan tuntumassa on tilaa koko perheelle – tai vaikka bändille.

Tilava kaupunkikoti sijaitsee kauniissa Kruununhaan kaupunginosassa aivan Senaatintorin vieressä. 1900-luvun alussa rakennetun kerrostalon näyttävä rappukäytävä tekee vaikutuksen. Kaari-ikkunat antavat runsaasti valoa rappuun, ja kaartuvaa portaikkoa reunustaa koristeellinen vihreä kaide.

Rock-henkisyys tulee vastaan heti sisään astuessa. Eteisen kiiltävä ruudullinen laattalattia on italialaista graniittia ja marmoria ja valtavan aulan metallinhohtoisia seiniä koristavat  kultakehyksiset muotokuvat. Rokokoo-tyylisille tuoleille on heitetty mustavalkoiset taljat. Tilaa suurentavat entisestään kolme lattiasta kattoon ulottuvaa peilipintaista komeroa.

Shakkiruutumainen lattialaatta jatkuu tilavassa keittiössä, jota hallitsee massiivinen saareke. Kiiltävänmustaan keittiösaarekkeeseen on upotettu Gaggenau-uuni ja leveä induktioliesi sekä tiskiallas. Suuren ruokapöydän yllä roikkuu näyttävä valaisin. Ruudullisen lattian mukaisesti osa ruokapöydän tuoleista on valkoisia ja osa mustia.

Mustavalkoinen teema jatkuu yhdessä yli 170 neliömetrin kodin makuuhuoneista. Huoneen puulattia on maalattu kiiltävän mustaksi ja yhtä seinistä koristaa mosaiikkitiiltä muistuttava tehostetapetti. Seeprakuvioisia tyynyjä on siroteltu sängyn päälle ja nojatuoliin. Työpöydän alusta pehmentää mustavalkoinen itämainen matto.

 

Kodin kahdessa muussa makuuhuoneessa hallitseva värisävy on pehmeä kulta, ja vielä lisää pehmeyttä huoneisiin tuovat muhkeat karvamatot. Makuuhuoneiden sängyt ovat korkeaa jenkkimallia. Toiseen makuuhuoneeseen on asennettu valtava Oksasen liukuovikaapisto. Pyöreän master bedroomin kaarevien ikkunoiden alle sopii loistavasti pehmoinen pyöreälinjainen sohva.

Olohuoneen pörrömatto on niin suuri, että se käy jo kokolattiamatosta. Suurta nahkasohvaa koristavat seeprakuvioiset tyynyt. Nojatuolien kangasverhoilun kuvio taas muistuttaa käärmeennahasta. Keveyttä huoneeseen tuovat siro valaisin sekä valkoiset, ornamentein koristellut verhot.

Kodista todella erityisen tekee sen ylenpalttinen, suorastaan kylpylähenkinen saunaosasto. Kylpyhuoneen seinät ovat suurta mustaa marmorilaattaa, jota halkovat kultaiset ja hopeiset juonteet. Poreammeen ylle kaartuu helmenvalkoinen tehostemosaiikki. Suuren peilin ansiosta kylpevä voi nostaa skumppalasin myös itsensä kanssa.

Asunnon sauna on kaukana perinteisestä. Seinän puupaneelit on maalattu valkoisiksi, ja lauteiden virkaa toimittavat mustat puupenkit. Mustaan selkänojaan on upotettu rivi valaisimia luomaan tunnelmaa. Saunan jälkeen voi viilentyä ihanassa sadevesisuihkussa.

Tästä kodista ei kimallusta ja glamouria puutu. Jugend-talon arvokkaat puitteet ja räväkkä sisustus tukevat hauskasti toisiaan. Keskeinen sijainti mahdollistaa aktiivisen kaupunkielämän, tai vaikka äkillisen maailmankiertueelle lähtemisen. 

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Helsingissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Porin Asuntomessut käynnistyivät Karjarannan alueella Kokemäenjoen rannassa, vain kivenheiton päässä Porin keskustasta. Vanhan teollisuusalueen uudistaneella messualueella pääsee tutustumaan upeiden asuintalojen lisäksi uuteen päiväkotiin ja vanhusten palvelutaloon.

Karjarannan messualue on kiinni Porin kaupunkirakenteessa ja kaikki tarvittavat palvelut ovat jo olemassa. Tiiviiseen ruutukaavaan kaavoitettua aluetta on harvemmin nähty asuntomessuilla. Korjausrakentamisen kohde Bunkkeri tuo messuille mielenkiintoisen lisän, kun vuonna 1937 rakennettu Shellin vanha asuin- ja toimistotila herää uudelleen henkiin entisöitynä kotina vanhaa kunnioittaen.

Karjarannan messualue sijaitsee Kokemäenjoen rannalla, jossa tiukasta ruutukaavaan rakentamisesta huolimatta talot sijoittuvat hienosti lomittain. Parvekkeille ja terasseille jää suojaisia oleskelupaikkoja. Asuntomessuilla rakentamisessa on huomioitu asuminen läpi ihmiselämän.
 


WinNovan Tähti, kohde 7

Opiskelijatyönä rakennettu WinNovan Tähti on perinteitä kunnioittaen rakennettu puutalo. Vanhan ajan tunnelmaa tuo muun muassa puusauna.


Piha-alueelle on rakennettu oleskelupaikkoja niin ruokailuun kuin oleskeluunkin.

 

Saunarakennuksen yhteydessä on 15m²:n kokoinen saunatupa, jossa on reilun kokoinen keittiö ja vierasmakuupaikka. Kiintokalusteet on toimittanut Noblessa.

 

Sievitalo Kultakoivu, kohde 12

Kultakoivu on selkeä ja kaunislinjainen kaksikerroksinen lapsiperheen koti, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota valaistukseen ja valittu useita riippuvia valaisimia.


Eero Aarnion kirkkaat Kupla-tuolit ovat mainio ratkaisu istuimiksi ikkunoiden eteen, näin näkymä ulos säilyy.

 

Ruokailutilaan on valittu Tapio Anttila Collectionin Limi-tuolit ja Front-ruokapöytä.

 


Seesteisen harmaa makuuhuone on saanut hennon vaaleanpunaisen ripauksen. Innoluxin Sipuli-riippuvalaisimet ovat näyttävät yövalaisimet.

 

Talo Lintula, kohde 13

Talo Lintulassa on havaittavissa amerikkalaistyylistä bungalow-asumista. Näyttävä sisustus on saatu aikaiseksi yhdistämällä puuta kauniisti valkoisen kanssa. Tämä avara, ajaton ja esteetön talo on tehty kodiksi, jossa voi asua pitkään.


Tapio Anttila Collectionin Link-hyllystö on kuin tehty eteisen jatkeena olevan rimoituksen pariksi.

 


Gloria-Keittiöt on toimittanut kiintokalusteet. Keittiössä on aamiaiskaappi, jonka ovet menevät sisään kaapin sivuille.

 


Myös makuuhuoneessa on Tapio Anttila Collectionin Link-hylly.

 

Bunkkeri, kohde 16

Suojeltu kolmikerroksinen Bunkkeri -nimellä tunnettu talo on kunnostettu asuinkäyttöön talon alkuperäinen henki huomioiden. Annaleena Hämäläinen suunnitteli messuaikaisen sisustuksen suomalaisin huonekaluin kuvitteelliselle, kulttuuria harrastavalle perheelle.


Alakerran oleskelutilaa hallitsevat Hakolan Round-sohvapöytä sekä muodikkaasti sametilla verhoillut Lazy-sohva ja Moon-rahi. Näyttävä Hanna Anosen kattovalaisin esiteltiin keväällä Milanossa.

 Mustakehyksiset liukuovet komppaavat hyvin vanhaa tiiliseinää. Jukka Rusasen maalauksen värit täydentävät tilan muuta värimaailmaa.

 


Bunkkerissa on jätetty rosoista pintaa rohkeasti esiin, ja uutta on hankittu talon henki huomioiden. Vanhat portaat löytyivät Lontoosta.

 


Master bedroomissa on muhkea Matrin sänky ja näyttävä sängynpääty. Bunkerissa on runsaasti Helsinki Contemporaryn taidetta.

 


Bunkkerin lattiat ovat Timberwisen lankkuparkettia. Yläkerran tilavassa makuuhuoneessa on Hakolan Day-tuoli harmaalla verhoilulla.

 


Kodin Terra –talo by Prisma feat. Apulanta, kohde 25

Apulannan Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen stailasivat osan nelihenkisen lapsiperheen ekologisesta ja valoisasta kodista.


Huikea peikonlehtitapetti hallitsee makuuhuoneen seinää. Reilunkokoinen makuuhuone sijaitsee talon toisessa kerroksessa.

 

Talo Haltiatar, kohde 26

Luontokeskus Haltian innoittamana CLT-puuelementeistä ja lämpöharkoista rakennettu talo sai nimekseen Haltiatar. Koti on rakennettu ekologisesti ja aistiesteettömästi.


Uuden puun haju ja lämpö hurmaavat Haltiattaren oleskelutilaan astuttaessa. Puun seuraksi tilaan sopii Hakolan harmaa Lazy-sohva ja Nap-daybed konjakinvärisellä nahalla verhoiltuna. Sohvapöytä on Hakolan Round. Johanna Oraksen näyttävä teospari hallitsee oleskelutilan päätyseinää.

 


Isossa oleskelutilassa on pieni luku- tai työskentelysoppi, jossa on Hakola Day-tuoli ja Tapio Anttila Collectionin Link-hyllykkö. Taulun on maalannut Johanna Oras.

 

Makuuhuoneen yöpöytinä toimivat vaneriset Tapio Anttilan Collectionin Aski-rasiat.

 

Dekotalo Villa Vaski, kohde 33

Dekotalo Villa Vaski on suunniteltu rakentajaperheen omien piirustusten pohjalta perheelle sopivaksi.


Toisessa kerroksessa sijaitsevan makuuhuoneen sävymaailma on utuisen vedenvihreän ja rauhallinen. Samaa sävyä ovat sekä seinäpinnat että vuodetekstiilit.

 


Reilun kokoinen katettu terassi on kalustettu Iskun ulkokalusteilla.


Asuntomessut Porissa 6.7.–5.8.2018