Koulut ovat kohta ohi, joka tarkoittaa monelle nuorelle asuinpaikan vaihtoa – joko opiskelu- tai työpaikan perään. Pienessä kämpässä asuminen säästää rahaa, joten yksiö on opiskelijoiden sekä muutenkin itsenäistä elämää aloittavien nuorten joukossa suosittu asumismuoto.

Tunnetuin vinkki pienen tilan sisustamiseksi on kuutiometrien käyttäminen neliömetrien sijaan. Valitettavasti taloja, jossa huonekorkeus yltää yli tavanomaisen on Suomessa melko vähän. Enimmäkseen pienissä asunnoissa on tavanomainen huonekorkeus – noin 2.55 cm. Se ei mahdollista esimerkiksi sisäparven rakentamista.Toki myös tavallisen korkuisessa huoneessakin voi hyödyntää seinää säästääkseen lattiapintaa – seinälle voi kiinnittää hyllyjä, pikkupöydän tai jopa ripustaa tuoleja.

 

Seuraavat vinkit auttavat pienen kodin sisustamisessa:

1. Seuraa sisustaessa periaatetta – niin paljon kuin tarpeellista ja niin vähän kuin mahdollista. Hanki asuntoon vaan esineitä, joita ihan oikeasti käytät.

2. Vältä raskaita verhoja ikkunan edessä. Sen sijaan valitse joko rulla- tai laskoskaihdin, joka vaikuttaa tilassa kevyeltä.

3. Asunnon lattiasta kattoon vaaleaksi maalaamisen sijaan - vaikka valkoisella on avartava vaikutus - voi toimia hyvin vahvan osittaisen kontrastivärin lisääminen joko seiniin tai lattiaan. Kyseinen väri voisi kuitenkin edustaa neutraalia sävyä – joko mustaa tai harmaata.

4. Intensiiviset värit – kirkas punainen, keltainen jne. vaikuttavat pienessä tilassa isoina pintoina liian voimakkailta ja ärsyttävältä. Vältä niitä.

5. Valitse pieneen asuntoon monikäyttöisiä sekä helposti kasattavia esineitä.

6. Massiiviset erilliset kaapit tekevät pienestä tilasta raskaan. Vaatteita voi säilyttää kaapin sijaan kevyessä pyörällisessä vaatetelineessä, jota voi tarvittaessa käyttää myös tilanjakajana.

 

Toimitus suosittelee näitä pieneen kotiin:

Rakennuskaupoista löytyviä metallihyllyjärjestelmiä voi kätevästi käyttää pienessä tilassa. Ne kiinnittyvät seinälle jättäen lattiapinnan vapaaksi. Erilaisien hyllylevyjen lisäksi voi niihin kiinnittä myös pienen pöytälevyn. Kuvassa Elfan hyllyjärjestelmä.

 

Artekin 153 A ritiläpenkille voi tarvittaessa antaa monta käyttötarkoitusta – apupöytä, istuin tai hylly. Penkin yksinkertainen muoto helpottaa sen sijoittamista erilaisiin tiloihin. Suunnittelija Alvar Aalto. Kuvassa näkyvän penkin mitat 112,5x40 cm. Hinta 455 €, Finnish Design Shop.

 


Viso-akryylipöydät pinoutuvat toistensa alle ja vievät vähän tilaa. Läpinäkyvyyden ansiosta ne vaikuttavat tilassa kevyen ilmavilta. Valmistaja Habitat, hinta 235 €.

 


Yksiön voi tarvittaessa jakaa oleskelu- ja nukkumatilaksi avonaisella hyllyllä. Visuaalisesti vaikuttaa paremmalta, kun hylly ei yllä aivan kattoon asti. Kuvassa on koivuvanerinen Sik-Sak hylly, korkeus 136 cm, leveys 146 cm ja syvyys 38 cm. Hinta 357 €, valmistaja virolainen Radis.

 

Klaffipöytä sarjasta IKEA PS 2014 sopii siron ulkonäkönsä ansiosta hyvin pieniin tiloihin ja tarvittaessa saa siitä kunnon ruokapöydän. Pöydän pienin pituus 74 cm ja suurin 138 cm. Suunnittelija Jon Karlsson, valmistaja Ikea, hinta 149 €.

 

Unfurl vuodesohva muuntuu yhdellä käden liikkeellä vuoteeksi. Suunnittelijat Andreas Lund, Flemming Hojfeldt & Peter Weiss, valmistaja tanskalainen Innovation. Hinta varastokankailla 826 € ja tilauskankailla (kuten kuvassa) 961 €, Vepsäläinen.

 


Stelt- seinävalaisin sopii hyvin pieniin tiloihin olematta visuaalisesti liian dominoiva. Suunnattavuuden ansiosta toimii valaisin sekä kohde- että yleisvalaisimena – ylös käännettynä se antaa katosta heijastavaa yleisvaloa. Valaisimessa 3W:n LED lamppu, valmistaja Rydéns. Hinta 235 €, Ellos.

 

Step-minitikkaat menevät kevyesti kasaan ja toimivat myös klaffituolina. Tarvittaessa voi sellaisen siirtää helposti parvekkeelle juodakseen siellä vaikka aamukahvit. Tuotteessa on mukana koukku joka mahdollistaa tuoli-tikkaiden asettamisen seinälle. Suunnittelija Karl Malmvall, valmistaja Design House Stockholm, hinta 465 €, Finnish Design Shop.

 


Pienessä tilassa ovat käteviä toistensa sisään kasautuvat astiat kuten kuvassa näkyvät erisävyiset ja -mittaiset Kaleido-tarjottimet. Suunnittelija Klara Von Zweigberk, valmistaja Hay. Pienimmän XS-tarjottimen hinta alkaen 12 €, Stockmann.

 

HotCool lasi sopii sekä kylmille että kuumille juomille. Suunnittelija Björn Dahlström, valmistaja Iittala. 2 kpl pakkauksen hinta 21,90 €, Kodin Ykkönen.

 

Pyörällinen Alexis-vaateteline lisäosalla vie vähän tilaa ja toimii tarvittaessa myös tilanjakajana. Valmistaja Habitat, mitat 110 x 145 x 51 cm. Hinta lisäosan kanssa 158 €, ilman sitä 99 €.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.