Koulut ovat kohta ohi, joka tarkoittaa monelle nuorelle asuinpaikan vaihtoa – joko opiskelu- tai työpaikan perään. Pienessä kämpässä asuminen säästää rahaa, joten yksiö on opiskelijoiden sekä muutenkin itsenäistä elämää aloittavien nuorten joukossa suosittu asumismuoto.

Tunnetuin vinkki pienen tilan sisustamiseksi on kuutiometrien käyttäminen neliömetrien sijaan. Valitettavasti taloja, jossa huonekorkeus yltää yli tavanomaisen on Suomessa melko vähän. Enimmäkseen pienissä asunnoissa on tavanomainen huonekorkeus – noin 2.55 cm. Se ei mahdollista esimerkiksi sisäparven rakentamista.Toki myös tavallisen korkuisessa huoneessakin voi hyödyntää seinää säästääkseen lattiapintaa – seinälle voi kiinnittää hyllyjä, pikkupöydän tai jopa ripustaa tuoleja.

 

Seuraavat vinkit auttavat pienen kodin sisustamisessa:

1. Seuraa sisustaessa periaatetta – niin paljon kuin tarpeellista ja niin vähän kuin mahdollista. Hanki asuntoon vaan esineitä, joita ihan oikeasti käytät.

2. Vältä raskaita verhoja ikkunan edessä. Sen sijaan valitse joko rulla- tai laskoskaihdin, joka vaikuttaa tilassa kevyeltä.

3. Asunnon lattiasta kattoon vaaleaksi maalaamisen sijaan - vaikka valkoisella on avartava vaikutus - voi toimia hyvin vahvan osittaisen kontrastivärin lisääminen joko seiniin tai lattiaan. Kyseinen väri voisi kuitenkin edustaa neutraalia sävyä – joko mustaa tai harmaata.

4. Intensiiviset värit – kirkas punainen, keltainen jne. vaikuttavat pienessä tilassa isoina pintoina liian voimakkailta ja ärsyttävältä. Vältä niitä.

5. Valitse pieneen asuntoon monikäyttöisiä sekä helposti kasattavia esineitä.

6. Massiiviset erilliset kaapit tekevät pienestä tilasta raskaan. Vaatteita voi säilyttää kaapin sijaan kevyessä pyörällisessä vaatetelineessä, jota voi tarvittaessa käyttää myös tilanjakajana.

 

Toimitus suosittelee näitä pieneen kotiin:

Rakennuskaupoista löytyviä metallihyllyjärjestelmiä voi kätevästi käyttää pienessä tilassa. Ne kiinnittyvät seinälle jättäen lattiapinnan vapaaksi. Erilaisien hyllylevyjen lisäksi voi niihin kiinnittä myös pienen pöytälevyn. Kuvassa Elfan hyllyjärjestelmä.

 

Artekin 153 A ritiläpenkille voi tarvittaessa antaa monta käyttötarkoitusta – apupöytä, istuin tai hylly. Penkin yksinkertainen muoto helpottaa sen sijoittamista erilaisiin tiloihin. Suunnittelija Alvar Aalto. Kuvassa näkyvän penkin mitat 112,5x40 cm. Hinta 455 €, Finnish Design Shop.

 


Viso-akryylipöydät pinoutuvat toistensa alle ja vievät vähän tilaa. Läpinäkyvyyden ansiosta ne vaikuttavat tilassa kevyen ilmavilta. Valmistaja Habitat, hinta 235 €.

 


Yksiön voi tarvittaessa jakaa oleskelu- ja nukkumatilaksi avonaisella hyllyllä. Visuaalisesti vaikuttaa paremmalta, kun hylly ei yllä aivan kattoon asti. Kuvassa on koivuvanerinen Sik-Sak hylly, korkeus 136 cm, leveys 146 cm ja syvyys 38 cm. Hinta 357 €, valmistaja virolainen Radis.

 

Klaffipöytä sarjasta IKEA PS 2014 sopii siron ulkonäkönsä ansiosta hyvin pieniin tiloihin ja tarvittaessa saa siitä kunnon ruokapöydän. Pöydän pienin pituus 74 cm ja suurin 138 cm. Suunnittelija Jon Karlsson, valmistaja Ikea, hinta 149 €.

 

Unfurl vuodesohva muuntuu yhdellä käden liikkeellä vuoteeksi. Suunnittelijat Andreas Lund, Flemming Hojfeldt & Peter Weiss, valmistaja tanskalainen Innovation. Hinta varastokankailla 826 € ja tilauskankailla (kuten kuvassa) 961 €, Vepsäläinen.

 


Stelt- seinävalaisin sopii hyvin pieniin tiloihin olematta visuaalisesti liian dominoiva. Suunnattavuuden ansiosta toimii valaisin sekä kohde- että yleisvalaisimena – ylös käännettynä se antaa katosta heijastavaa yleisvaloa. Valaisimessa 3W:n LED lamppu, valmistaja Rydéns. Hinta 235 €, Ellos.

 

Step-minitikkaat menevät kevyesti kasaan ja toimivat myös klaffituolina. Tarvittaessa voi sellaisen siirtää helposti parvekkeelle juodakseen siellä vaikka aamukahvit. Tuotteessa on mukana koukku joka mahdollistaa tuoli-tikkaiden asettamisen seinälle. Suunnittelija Karl Malmvall, valmistaja Design House Stockholm, hinta 465 €, Finnish Design Shop.

 


Pienessä tilassa ovat käteviä toistensa sisään kasautuvat astiat kuten kuvassa näkyvät erisävyiset ja -mittaiset Kaleido-tarjottimet. Suunnittelija Klara Von Zweigberk, valmistaja Hay. Pienimmän XS-tarjottimen hinta alkaen 12 €, Stockmann.

 

HotCool lasi sopii sekä kylmille että kuumille juomille. Suunnittelija Björn Dahlström, valmistaja Iittala. 2 kpl pakkauksen hinta 21,90 €, Kodin Ykkönen.

 

Pyörällinen Alexis-vaateteline lisäosalla vie vähän tilaa ja toimii tarvittaessa myös tilanjakajana. Valmistaja Habitat, mitat 110 x 145 x 51 cm. Hinta lisäosan kanssa 158 €, ilman sitä 99 €.

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.