Viime vuonna järjestettiin Helsinki Design Week ohjelman yhteydessä ensimmäistä kertaa opastetut kävelykierrokset lähiökoteihin Helsingin alueella.

Lähiöt koostuvat ensisijaisesti ja enimmäkseen kerrostaloista ja Momo-koti merkitseekin kotia sellaisessa, jonka rakennusaika jää 50-, 60- tai 70 luvulle. MOMO tulee sanoista ”modest modernism”, vaatimaton modernismi. Momoliving-projektin vetäjä Katja Lindroosin mukaan sai tapahtuma viime vuonna paljon kannustusta ja siitä syystä niitä järjestettiin tänä vuonna lisää.

Momo-koti viehättää omassa arkisuudessaan ja siihen on helppoa samaistua – ennemmistö ihmisistä asuu juuri sellaisessa. Aiheesta on ilmestynyt myös Katja Lindroosin kirjoittama kirja – ”Momo koti elementissään”, joka auttaa lukijaa tutustumaan kyseiseen kotiin askel askeleelta.

Kirja kuvaa eri kymmenillä rakennettuja kerrostaloja ominaisuuksineen ja piirteineen. Joka vuosikymmenen kohdalla mainitaan plussat ja miinukset, jotka liittyvät kyseisen aikakauden rakennuksiin. Kirjasta saa vinkkejä, minkälaisia materiaaleja tietyn aikakauden momokodissa käyttää ja millaisia alkuperäisiä sisustusdetaileja asuntoa remontoidessa kannattaa säilyttää.

Momo kirja vie lukijan myös kuuteen momokotiin, joiden asukkaiden ammatti liittyy monen kohdalla sisustusalaan. Siitä johtuen ovat ne kodit hyviä esimerkkejä momokodin ammattimaisesta sisustamisesta. Miinuksena voi mainita sen, että kyseiset kodit ovat jossain määrin mediasta entisestään  tuttuja, joka kirjan lopussa kyllä mainitaankin. Tämä ei liity mitenkään teoksen sisällölliseen laatuun vaan pikemminkin kohteen tuoreuteen.

Momo koti elementissään kirja on hyvä opas kaikille niille, jotka suunnittelevat asunnon hankkimista 50-, 60- tai 70-luvun kerros- tai rivitalosta. Myös niille, jotka tähän asti ovat pitäneet lähiöitä kerrostaloineen tylsinä ja masentavina asuinpaikkoina. Momokotien kohdalla talon näyttävästä julkisivusta tärkeämpi on se, että ne mahdollistavat vaikuttaa itseensä ja luoda sinne omannäköinen viihtyisä koti.

Lisätietoja momo-kodeista sekä -asumisesta löytyy www.momokoti.fi

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.