Käytännöllisenä ihmisenä pidän yleensä esineistä, joilla on selvä käyttötarkoitus. Sisustamastani kodistamme löytyy todella vähän koriste-esineitä. Tosin on yksi juttu, jota olen toivonut kotiimme jo pitkään ja sillä ei ole mitään tekemistä käytännöllisyyden kanssa – se on mobile.

Shoal of Fish – mobilen hauskat ilmassa uivat valaat.

 

Mobilen liikkeen seuraaminen on lähes terapista ja auttaa hetkessä pysähtymään. Vaikkapa mobilea pidetään ensisijaisesti lastenhuoneeseen kuuluvaksi, rauhoittaa ilmassa leiuvien tasapainoilevien elementtien katseleminen myös aikuisen mieltä - vähän niikuin tuulikello, mutta ilman ääntä, joka saattaisi häiritä herkempää ihmistä.

 

Tunnetuin mobilien valmistaja on epäilemättä tanskalainen Flensted, joka on ollut alalla jo yli 60 vuotta. Flenstedin mobileja ostavat säännöllisesti omiin kokoelmiinsa maailman tunnetuimmat designmuseot (esimerkiksi MoMa) ja niitä myydään arvostetuissa designkaupoissa ympäri maailman.

 

Flenstedin mobile-yritys sai tavallaan alkunsa siitä, kun Christian Flensted teki vuonna 1953 tyttärensä ristiäislahjaksi kolmesta haikarasta koostuvan mobilen. Ristiäisvieraat olivat haikara-mobilesta niin innostuneet, että Christianilla kypsyi idea alkaa tekemään lisää erilaisia mobileja. Yritys perustettiin vuotta myöhemmin, vuonna 1954.

 

Alkuvuodet eivät olleet ruusuisia. Flenstedin perhe asui kaksiossa Aalborgissa, jossa Christian valmisti mobileja vaimonsa kanssa keittiön pöydän ääressä. Varastona toimi  olohuoneen sohvan alunen. Ensimmäiset mobilet oli suunniteltu lapsia ajatellen – niissä esiintyi lintu sekä muita eläinhahmoja. Christianilla oli mobilien suhteen kuitenkin taiteellisemmat tavoitteet – hän halusi luoda abstrakteja mobileja. Hän innostui Alexander Calderin – amerikkalaisen taiteilijan jota pidetään mobilien keksijänä, leijuvista kevyistä veistoksista inspiroituen niistä. Flensted omisti jokaiselle tekemälleen mobilille oman tarinansa. Hänen mukaansa ei ole kovin hankala ripusta pahvista leikattuja eläinhahmoja ilmaan. Huomattavasti haastavampaa on laittaa erilaiset abstraktit kuviot keskenäiseen balanssiin ja vuorovaikutukseen.

 

Flenstedin menestys sai alkunsa siitä, kun Den Permanente-niminen designmyymälä Kööpenhaminassa otti Flenstedin mobilet kuvastoonsa. Sen jälkeen, kun  Den Permanente ryhtyi markkinoimaan mobileja kansainvälisesti, kasvoi Flenstedien mobilien koko tuotanto vuodessa 100 000 asti. Enemmistö niistä myytiin Tanskan ulkopuolelle, suurimmat vientimaat olivat Japani, Kanada, USA.

 

Tänään pyörittää Flensted Mobiler ApS yritystä perustajan poika – Ola Flensted yhdessä vaimonsa kanssa. Yrityksen päämaja sijaitsee Tanskassa Funenin saarella entisessä koulurakenuksessa, jossa mobileja myös valmistetaan. Haikara-mobile, josta kaikki sai alkunsa, on tuotannossa vielä tänä päivänäkin.

 

Christian Flenstedin ensimmäinen mobile, jonka hän teki tyttärelleen ristiäislahjaksi. Kyseinen mobile on tänäänkin, yli 60 vuotta myöhemmin, tuotannossa nimellä ”Danish Lucky Storks”. Kyseisellä mobilella on kuulemma taikavoimaa – jos toivoo perheenlisäystä kannattaa laittaa se mobile parisängyn kohdalle.

 

Vaikkapa Flensted Mobile ei ollut kiinnostunut yhteistyöstä Disneyn kanssa, siihen kuitenkin ryhdyttiin Muumien kanssa. Yritykset jakavat Flensted Mobilen nykyisen johtajan Ola Flenstedin mukaan saman arvomaailman.

 

Abstraktikuvioinen Flowing Rhythm-mobile edustaa klassikkoa. Kuvassa näkyy siitä kaksivärinen versio.

 

Bauhaus-mobile selkeissä muodoissa ja Bauhausin klassikkoväreissä

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.