Käytännöllisenä ihmisenä pidän yleensä esineistä, joilla on selvä käyttötarkoitus. Sisustamastani kodistamme löytyy todella vähän koriste-esineitä. Tosin on yksi juttu, jota olen toivonut kotiimme jo pitkään ja sillä ei ole mitään tekemistä käytännöllisyyden kanssa – se on mobile.

Shoal of Fish – mobilen hauskat ilmassa uivat valaat.

 

Mobilen liikkeen seuraaminen on lähes terapista ja auttaa hetkessä pysähtymään. Vaikkapa mobilea pidetään ensisijaisesti lastenhuoneeseen kuuluvaksi, rauhoittaa ilmassa leiuvien tasapainoilevien elementtien katseleminen myös aikuisen mieltä - vähän niikuin tuulikello, mutta ilman ääntä, joka saattaisi häiritä herkempää ihmistä.

 

Tunnetuin mobilien valmistaja on epäilemättä tanskalainen Flensted, joka on ollut alalla jo yli 60 vuotta. Flenstedin mobileja ostavat säännöllisesti omiin kokoelmiinsa maailman tunnetuimmat designmuseot (esimerkiksi MoMa) ja niitä myydään arvostetuissa designkaupoissa ympäri maailman.

 

Flenstedin mobile-yritys sai tavallaan alkunsa siitä, kun Christian Flensted teki vuonna 1953 tyttärensä ristiäislahjaksi kolmesta haikarasta koostuvan mobilen. Ristiäisvieraat olivat haikara-mobilesta niin innostuneet, että Christianilla kypsyi idea alkaa tekemään lisää erilaisia mobileja. Yritys perustettiin vuotta myöhemmin, vuonna 1954.

 

Alkuvuodet eivät olleet ruusuisia. Flenstedin perhe asui kaksiossa Aalborgissa, jossa Christian valmisti mobileja vaimonsa kanssa keittiön pöydän ääressä. Varastona toimi  olohuoneen sohvan alunen. Ensimmäiset mobilet oli suunniteltu lapsia ajatellen – niissä esiintyi lintu sekä muita eläinhahmoja. Christianilla oli mobilien suhteen kuitenkin taiteellisemmat tavoitteet – hän halusi luoda abstrakteja mobileja. Hän innostui Alexander Calderin – amerikkalaisen taiteilijan jota pidetään mobilien keksijänä, leijuvista kevyistä veistoksista inspiroituen niistä. Flensted omisti jokaiselle tekemälleen mobilille oman tarinansa. Hänen mukaansa ei ole kovin hankala ripusta pahvista leikattuja eläinhahmoja ilmaan. Huomattavasti haastavampaa on laittaa erilaiset abstraktit kuviot keskenäiseen balanssiin ja vuorovaikutukseen.

 

Flenstedin menestys sai alkunsa siitä, kun Den Permanente-niminen designmyymälä Kööpenhaminassa otti Flenstedin mobilet kuvastoonsa. Sen jälkeen, kun  Den Permanente ryhtyi markkinoimaan mobileja kansainvälisesti, kasvoi Flenstedien mobilien koko tuotanto vuodessa 100 000 asti. Enemmistö niistä myytiin Tanskan ulkopuolelle, suurimmat vientimaat olivat Japani, Kanada, USA.

 

Tänään pyörittää Flensted Mobiler ApS yritystä perustajan poika – Ola Flensted yhdessä vaimonsa kanssa. Yrityksen päämaja sijaitsee Tanskassa Funenin saarella entisessä koulurakenuksessa, jossa mobileja myös valmistetaan. Haikara-mobile, josta kaikki sai alkunsa, on tuotannossa vielä tänä päivänäkin.

 

Christian Flenstedin ensimmäinen mobile, jonka hän teki tyttärelleen ristiäislahjaksi. Kyseinen mobile on tänäänkin, yli 60 vuotta myöhemmin, tuotannossa nimellä ”Danish Lucky Storks”. Kyseisellä mobilella on kuulemma taikavoimaa – jos toivoo perheenlisäystä kannattaa laittaa se mobile parisängyn kohdalle.

 

Vaikkapa Flensted Mobile ei ollut kiinnostunut yhteistyöstä Disneyn kanssa, siihen kuitenkin ryhdyttiin Muumien kanssa. Yritykset jakavat Flensted Mobilen nykyisen johtajan Ola Flenstedin mukaan saman arvomaailman.

 

Abstraktikuvioinen Flowing Rhythm-mobile edustaa klassikkoa. Kuvassa näkyy siitä kaksivärinen versio.

 

Bauhaus-mobile selkeissä muodoissa ja Bauhausin klassikkoväreissä

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.