Sisustaminen on luovaa ja leikkisää toimintaa. Oman kodin sisustamisesta selviää moni ilman ammattilaisen apua ja oman kodin voi jokainen sisustaa juuri sellaiseksi kuin parhaimmaksi näkee. Sisustuksessa on monia eri tyylejä, joita voi seurata puhtaasti tai soveltaen. Yksi tyyli voi esimerkiksi olla dominoiva, mutta sekoitettu muiden tyylien kanssa. Yleensä onnistuneen kokonaisuuden sisustuksessa takaa talon arkkitehtuurin seuraaminen tilasuunnittelussa – moderniin taloon moderni sisustus, perinteiseen taloon perinteinen jne. Tässä vinkkejä neljän eri sisustustyyliin luomiseen:

Romanttinen tyyli

Kuva Sandberg
Kuva Sandberg
 • Tyyli luodaan vaaleilla pastellisävyillä ja kukkakuoseilla.
 • Viimeistelymateriaaleiksi sopivat hyvin kukka- ja kasvikuvioiset tapetit, maalattu puulautalattia, seinän puolipanelointi tai katon panelointi.
 • Tyyli suosii erilaisten sisustustekstiilien– verhot, sisustustyynyt, päiväpeitteet, räsymatot jne. käyttöä.
 • Jos viimeistelyssä esiintyy näyttävää kukkakuosia, kannattaa tekstiileissä käyttää hillitympiä kuvioita ja päinvastoin.
 • Huonekaluiksi sopivat vaatimattomat kertaustyylejä edustavat tai sitten perinteisemmät klassiset huonekalut. Väriltään voisivat ne olla samansävyisiä viimeistelymateriaalien kanssa.
 • Tyyli sopii hyvin maalaismökkeihin, perinteisiin rintamamiestaloihin ja puutaloihin sekä -huviloihin.

 

Klassinen tyyli

Klassinen tyyli on lähellä romanttista, mutta selkeälinjaisempi ja usein myös väripaletiltaan tummempi, erityisesti huonekalujen viimeistelyn osalta. Se on rauhallinen ja kodikas tyyli, joka on yksi käytetyimpiä kodinsisustuksissa.

Kuva Kannustalo
Kuva Kannustalo
 • Tyyli luodaan neutraaleilla sävyillä ja vaatimattomilla kuoseilla (ruutu ja raita).
 • Viimeistelymateriaaleiksi sopivat hyvin perinteiset aidot materiaalit kuten puu, kivi, nahka. Seinille rappaus, maalaus tai vaatimattomalta näyttävä tapetti.
 • Huonekaluiksi sopivat perinteiset klassista linjaa edustavat kalusteet. Tyyliin voi tuoda vaihtelua myös vanhoilla talonpoikaistyylisillä kalusteilla tai muutamalla eksoottisemmalla huonekalulla.
 • Tekstiileiksi sopivat selkeälinjaiset verhot, esimerkiksi pellavainen tai puuvillainen laskoskaihdin ja laadukkaat pelkistetyt matot.
 • Tyyli sopii hyvin mm. 20-luvun klassismia edustaviin arvokiinteistöihin, perinteisiin kivitaloihin ja kartanotyyppisiin omakotitaloihin.

 

Moderni tyyli

Kuva PP Møbler
Kuva PP Møbler

Kuva Artek
Kuva Artek
 • Tyyliä kuvaa selkeät ja puhtaat linjat, valoisuus ja käytännöllisuus.
 • Viimeistely: valkoiset tai vaaleansävyiset puhtaat seinäpinnat. Lattialle sopivat hyvin luonnolliset materiaalit kuten puu, hiottu betoni, linoleum jne.
 • Huonekalut: 1900-luvun modernismin klassikot ja nykyajan modernit huonekalut.
 • Tyyli suosii kiintokalusteita tai mittatilauksesta teetettyä selkeälinjaista kalustoa, joka mahdollistaa tilan maksimikäytön.
 • Sisustustekstiileinä voi käyttää laadukkaita mattoja – korostus mieluummin tekstuurilla kuin värikkäillä kuoseilla.
 • Ikkunat verhottomat tai sitten pelkistetyt paneeli-, rulla-, tai sälekaihtimet.
 • Tyyli sopii hyvin moderneihin omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin, joiden rakennusvuosi 1930 – nykyaika.

 

Teollinen – industrial tyyli

Kuva IKEA
Kuva IKEA
 • Tyyliä kuvaa teollisuushenkisyys, teknisyys, muunneltavuus ja jollain tavalla ”keskeneräisyys”.
 • Viimeistely: raakabetoni ja tiilipinnat, rakennepalkkien, putkien ym. näkyvyys tilassa, saman lattiamateriaalin kertautuminen koko tilassa, lattia- ja kattolistojen sekä ovikynnyksien puuttuminen, liukuovien käyttö sisäovina.
 • Huonekalut: tyyliin sopivat uusiokäytössä olevat julkiskalusteet, pyörillä varustetut kalusteet, pitkäjohtoiset valaisimet.
 • Sisustustekstiilit eivät omaa suurta merkitystä tilassa, ikkunat verhottomat tai sädekaihtimet.
 • Tyyli sopii: lofteihin ja kerrostaloasuntoihin sekä omakotitaloihin, joiden arkkitehtuuri suosii sitä.

 

Tämä Eurajoella sijaitseva koti on malliesimerkki onnistuneesti suunnitellusta omakotitalosta: niin pohjaratkaisu, tilojen koko kuin toimivuuskin kulkevat upeasti käsi kädessä. Talo sopii hyvin lapsiperheen kodiksi, sillä kolme makuuhuonetta tarjoavat omaa rauhaa ja avoin pohjaratkaisu mahdollistaa yhteisen ajanvieton arjen askareiden keskellä. Korkea katto ja valkoiset pinnat tekevät tiloista neliöitäänkin suuremman oloiset.

 

Aivan talon keskiössä on avoin ruokailutila, josta pääsee keittiöön, olohuoneeseen ja yläkertaan parvelle. Vaalea kierreportaikko on näyttävä katseenvangitsija keskellä tilaa. Ruokailutila sijaitsee pari porrasta korkeammalla kuin olohuone, minkä lisäksi eriväriset lattiat erottavat huoneet toisistaan. Olohuoneen suuret, melkein koko päätyseinän peittävät ikkunat, korkea viistokatto ja vaaleat seinät korostavat tilan valoisuutta. Puunsävyinen lattia taas tuo lämpöä tilaan. 

 

 

Keittiö on muodoltaan pitkulainen ja sieltä löytyy paljon säilytystilaa. Kaapistot ovat valkoiset, kuten myös niiden välitilassa olevat laatat. Kaapistojen puunväriset karmit tuovat ilmettä tilaan yhdessä metallisten vetimien kanssa. Keittiön ja ruokailutilan välissä ei ole ovea, mikä mahdollistaa estottoman kulun näiden kahden huoneen välillä. Keittiön toisessa päässä on ikkunaerkkeri, josta voi ihailla ulkoa avautuvaa maisemaa aamukahvia juodessa. Vaaleat integroidut kodinkoneet sulautuvat harmonisesti osaksi keittiön sisustusta.

 

 

Saunaan kutsuvaa tunnelmaa on luotu jättämällä lauteiden ja seinien pinnat puunvärisiksi. Myös led-valot on sijoitettu lauteiden alle, jolloin valaistus heijastuu miellyttävästi puun pinnasta. Saunasta löytyy myös ikkuna, joka tuo valoa ja toimii myös luonnon omana televisiona, jota voi katsella pehmeissä löylyissä rentoutuessaan. Kylpyhuone on paitsi kaunis myös käytännöllinen – se on jaettu kahteen osaan: suihku- ja pyykinkuivaustilaksi. Suihkun ikkunaseinälle tehty mosaiikkilaatoitus on piristävä yksityiskohta, joka tuo väriä muuten vaaleaan tilaan. 

 

 

Yksi kodin kolmesta makuuhuoneesta on valjastettu sekä työ- että vierashuone käyttöön. Sen värimaailma poikkeaa talon vaaleasta yleisilmeestä niin rohkean valokuvamaisen tapetin kuin tumman tehosteseinänkin ansiosta. Tapetin kukkakuviointi on raikas ja se tuo keväistä tunnelmaa huoneeseen. Päämakuuhuoneen ruusuprinttinen tapetti taas huokuu romanttisen rustiikkista tunnelmaa. Huoneessa on myös ikkunasyvennys, josta voi katsella ulos suoraan sängystä. 

 

 

Eurajoki on Suomen energiatuotannon keskus ja vakavarainen kunta, joka sijaitsee Satakunnassa. Eurajoella on vilkas yhdistys- ja järjestötoiminta, jotka pitävät kuntalaiset aktiivisina ikään katsomatta. Eurajoki on myös asukasmäärään suhteutettuna Suomen kansainvälisin kunta. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.


Katsele myös muita Eurajoella myynnissä olevia taloja Oikotien kohdehaussa.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko yhden myynnissä olevan asunnon. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä uusi asunto tai hanki ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Paimion keskustan läheisyydestä löytyy tunnelmallinen vanha rautatieasema, jonka asemarakennus on saneerattu tyylikkääksi paritaloksi. Tämä pitkän historian omaava koti sopii hyvin vaikka lapsiperheelle, sillä se sijaitsee aivan arkea helpottavien keskustan palveluiden äärellä.

 

 

Keittiö huokuu tupakeittiömäistä tunnelmaa. Vaikka keittiö on varustukseltaan moderni, tuovat esille jätetyt tummat seinähirret ja saarekkeessa olevat punatiilet ripauksen rustiikkista tunnelmaa. Nykyaikaista ilmettä keittiölle antaa myös näyttävä, mutta hillitty liesituuletin. Ruokailutilaan pääsee suoraan keittiöstä. Takaseinän printtitapetti tuo sekä ilmettä että lämpöä suureen ja vaaleaan tilaan. Ruokailutilan seinissä on käytetty samaa väriä kuin keittiössäkin ja osa hirsistä on myös jätetty esille. Nämä yksityiskohdat tuovat yhtenäisyyttä näiden kahden tilan välille.

 

 

Tämän kodin olohuone on persoonallinen ja sen sisustuksessa on otettu huomioon kaikki perheenjäsenet. Puolet huoneesta on rentoutumiskäytössä ja toisella puolella voi vaikka voimistella ajankuluksi. Huone yhdistyy muihin tiloihin suurten koristeellisten ovien avulla. Huomaa myös, kuinka ovet poikkeavat toisistaan kuvioinneiltaan. Avara olohuone on jaettu kahteen osaan niin käyttötarkoituksen perusteella kuin värienkin avulla. Löhöilypuoliskossa on vaalea ja rauhoittava sävymaailma, kun taas aktiivisemmalta puolelta löytyy pirteän keltaiset seinät.

 

 

Talon pienemmästä makuuhuoneesta löytyy taivaansininen lintukuvioitu tapetti. Huoneen tunnelma on rauhallinen, sillä rohkeakuvioinen tapetti on yhdistetty muuten täysin valkoiseen tilaan. Huoneessa on myös paljon säilytystilaa osittain seinään upotetun kaapiston ansiosta. Päämakuuhuoneessa on käytetty maanläheisiä värejä. Vanha ja koristeellinen takka tuo tilaan hitusen maalaisromantiikkaa. Makuuhuone on hyvin tilava ja sen seinät ovat tapetoitu kukkatapetilla, joka tekee huoneesta kutsuvan näköisen. Luonnonvalo pääsee helposti sisään isosta ikkunasta.

 

 

Kodin vaaleasta ja harmonisesta yleisilmeestä poiketen kylpyhuoneessa ja saunassa on vahva valkoisen ja mustan kontrasti. Tiloissa on myös nykyaikainen tunnelma, joka tuo vaihtelua talon muuten nostalgiseen ilmapiiriin. Suihkutilassa on käytetty valkoista laatoitusta seinillä ja tummanharmaata kaakelointia lattialla. Saunan panelointi on kauttaaltaan musta. Valoa tilaan tulee ylälauteen ja takaseinän liitokseen asennetuista pienistä led-valoista, sekä kylpyhuoneen ja saunan välillä olevan lasiseinän läpi.

 

 

Paimio on vireä maaseutukaupunki, joka sijaitsee Helsingin ja Turun välimaastossa. Paimion jokilaakso on nimetty kansalliseksi kulttuurimaisemaksi. Harrastusmahdollisuuksia Paimiossa tarjoavat muun muassa Paimion Urheilupuisto ja Varasvuoren hyppyrimäet. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katsele myös muita Paimiossa myynnissä olevia taloja Oikotien kohdehaussa.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko yhden myynnissä olevan asunnon. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä uusi asunto tai hanki ideoita oman kotisi sisustukseen.