Sisustaminen on luovaa ja leikkisää toimintaa. Oman kodin sisustamisesta selviää moni ilman ammattilaisen apua ja oman kodin voi jokainen sisustaa juuri sellaiseksi kuin parhaimmaksi näkee. Sisustuksessa on monia eri tyylejä, joita voi seurata puhtaasti tai soveltaen. Yksi tyyli voi esimerkiksi olla dominoiva, mutta sekoitettu muiden tyylien kanssa. Yleensä onnistuneen kokonaisuuden sisustuksessa takaa talon arkkitehtuurin seuraaminen tilasuunnittelussa – moderniin taloon moderni sisustus, perinteiseen taloon perinteinen jne. Tässä vinkkejä neljän eri sisustustyyliin luomiseen:

Romanttinen tyyli

Kuva Sandberg
Kuva Sandberg
 • Tyyli luodaan vaaleilla pastellisävyillä ja kukkakuoseilla.
 • Viimeistelymateriaaleiksi sopivat hyvin kukka- ja kasvikuvioiset tapetit, maalattu puulautalattia, seinän puolipanelointi tai katon panelointi.
 • Tyyli suosii erilaisten sisustustekstiilien– verhot, sisustustyynyt, päiväpeitteet, räsymatot jne. käyttöä.
 • Jos viimeistelyssä esiintyy näyttävää kukkakuosia, kannattaa tekstiileissä käyttää hillitympiä kuvioita ja päinvastoin.
 • Huonekaluiksi sopivat vaatimattomat kertaustyylejä edustavat tai sitten perinteisemmät klassiset huonekalut. Väriltään voisivat ne olla samansävyisiä viimeistelymateriaalien kanssa.
 • Tyyli sopii hyvin maalaismökkeihin, perinteisiin rintamamiestaloihin ja puutaloihin sekä -huviloihin.

 

Klassinen tyyli

Klassinen tyyli on lähellä romanttista, mutta selkeälinjaisempi ja usein myös väripaletiltaan tummempi, erityisesti huonekalujen viimeistelyn osalta. Se on rauhallinen ja kodikas tyyli, joka on yksi käytetyimpiä kodinsisustuksissa.

Kuva Kannustalo
Kuva Kannustalo
 • Tyyli luodaan neutraaleilla sävyillä ja vaatimattomilla kuoseilla (ruutu ja raita).
 • Viimeistelymateriaaleiksi sopivat hyvin perinteiset aidot materiaalit kuten puu, kivi, nahka. Seinille rappaus, maalaus tai vaatimattomalta näyttävä tapetti.
 • Huonekaluiksi sopivat perinteiset klassista linjaa edustavat kalusteet. Tyyliin voi tuoda vaihtelua myös vanhoilla talonpoikaistyylisillä kalusteilla tai muutamalla eksoottisemmalla huonekalulla.
 • Tekstiileiksi sopivat selkeälinjaiset verhot, esimerkiksi pellavainen tai puuvillainen laskoskaihdin ja laadukkaat pelkistetyt matot.
 • Tyyli sopii hyvin mm. 20-luvun klassismia edustaviin arvokiinteistöihin, perinteisiin kivitaloihin ja kartanotyyppisiin omakotitaloihin.

 

Moderni tyyli

Kuva PP Møbler
Kuva PP Møbler

Kuva Artek
Kuva Artek
 • Tyyliä kuvaa selkeät ja puhtaat linjat, valoisuus ja käytännöllisuus.
 • Viimeistely: valkoiset tai vaaleansävyiset puhtaat seinäpinnat. Lattialle sopivat hyvin luonnolliset materiaalit kuten puu, hiottu betoni, linoleum jne.
 • Huonekalut: 1900-luvun modernismin klassikot ja nykyajan modernit huonekalut.
 • Tyyli suosii kiintokalusteita tai mittatilauksesta teetettyä selkeälinjaista kalustoa, joka mahdollistaa tilan maksimikäytön.
 • Sisustustekstiileinä voi käyttää laadukkaita mattoja – korostus mieluummin tekstuurilla kuin värikkäillä kuoseilla.
 • Ikkunat verhottomat tai sitten pelkistetyt paneeli-, rulla-, tai sälekaihtimet.
 • Tyyli sopii hyvin moderneihin omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin, joiden rakennusvuosi 1930 – nykyaika.

 

Teollinen – industrial tyyli

Kuva IKEA
Kuva IKEA
 • Tyyliä kuvaa teollisuushenkisyys, teknisyys, muunneltavuus ja jollain tavalla ”keskeneräisyys”.
 • Viimeistely: raakabetoni ja tiilipinnat, rakennepalkkien, putkien ym. näkyvyys tilassa, saman lattiamateriaalin kertautuminen koko tilassa, lattia- ja kattolistojen sekä ovikynnyksien puuttuminen, liukuovien käyttö sisäovina.
 • Huonekalut: tyyliin sopivat uusiokäytössä olevat julkiskalusteet, pyörillä varustetut kalusteet, pitkäjohtoiset valaisimet.
 • Sisustustekstiilit eivät omaa suurta merkitystä tilassa, ikkunat verhottomat tai sädekaihtimet.
 • Tyyli sopii: lofteihin ja kerrostaloasuntoihin sekä omakotitaloihin, joiden arkkitehtuuri suosii sitä.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.