Sisustaminen on luovaa ja leikkisää toimintaa. Oman kodin sisustamisesta selviää moni ilman ammattilaisen apua ja oman kodin voi jokainen sisustaa juuri sellaiseksi kuin parhaimmaksi näkee. Sisustuksessa on monia eri tyylejä, joita voi seurata puhtaasti tai soveltaen. Yksi tyyli voi esimerkiksi olla dominoiva, mutta sekoitettu muiden tyylien kanssa. Yleensä onnistuneen kokonaisuuden sisustuksessa takaa talon arkkitehtuurin seuraaminen tilasuunnittelussa – moderniin taloon moderni sisustus, perinteiseen taloon perinteinen jne. Tässä vinkkejä neljän eri sisustustyyliin luomiseen:

Romanttinen tyyli

Kuva Sandberg
Kuva Sandberg
 • Tyyli luodaan vaaleilla pastellisävyillä ja kukkakuoseilla.
 • Viimeistelymateriaaleiksi sopivat hyvin kukka- ja kasvikuvioiset tapetit, maalattu puulautalattia, seinän puolipanelointi tai katon panelointi.
 • Tyyli suosii erilaisten sisustustekstiilien– verhot, sisustustyynyt, päiväpeitteet, räsymatot jne. käyttöä.
 • Jos viimeistelyssä esiintyy näyttävää kukkakuosia, kannattaa tekstiileissä käyttää hillitympiä kuvioita ja päinvastoin.
 • Huonekaluiksi sopivat vaatimattomat kertaustyylejä edustavat tai sitten perinteisemmät klassiset huonekalut. Väriltään voisivat ne olla samansävyisiä viimeistelymateriaalien kanssa.
 • Tyyli sopii hyvin maalaismökkeihin, perinteisiin rintamamiestaloihin ja puutaloihin sekä -huviloihin.

 

Klassinen tyyli

Klassinen tyyli on lähellä romanttista, mutta selkeälinjaisempi ja usein myös väripaletiltaan tummempi, erityisesti huonekalujen viimeistelyn osalta. Se on rauhallinen ja kodikas tyyli, joka on yksi käytetyimpiä kodinsisustuksissa.

Kuva Kannustalo
Kuva Kannustalo
 • Tyyli luodaan neutraaleilla sävyillä ja vaatimattomilla kuoseilla (ruutu ja raita).
 • Viimeistelymateriaaleiksi sopivat hyvin perinteiset aidot materiaalit kuten puu, kivi, nahka. Seinille rappaus, maalaus tai vaatimattomalta näyttävä tapetti.
 • Huonekaluiksi sopivat perinteiset klassista linjaa edustavat kalusteet. Tyyliin voi tuoda vaihtelua myös vanhoilla talonpoikaistyylisillä kalusteilla tai muutamalla eksoottisemmalla huonekalulla.
 • Tekstiileiksi sopivat selkeälinjaiset verhot, esimerkiksi pellavainen tai puuvillainen laskoskaihdin ja laadukkaat pelkistetyt matot.
 • Tyyli sopii hyvin mm. 20-luvun klassismia edustaviin arvokiinteistöihin, perinteisiin kivitaloihin ja kartanotyyppisiin omakotitaloihin.

 

Moderni tyyli

Kuva PP Møbler
Kuva PP Møbler

Kuva Artek
Kuva Artek
 • Tyyliä kuvaa selkeät ja puhtaat linjat, valoisuus ja käytännöllisuus.
 • Viimeistely: valkoiset tai vaaleansävyiset puhtaat seinäpinnat. Lattialle sopivat hyvin luonnolliset materiaalit kuten puu, hiottu betoni, linoleum jne.
 • Huonekalut: 1900-luvun modernismin klassikot ja nykyajan modernit huonekalut.
 • Tyyli suosii kiintokalusteita tai mittatilauksesta teetettyä selkeälinjaista kalustoa, joka mahdollistaa tilan maksimikäytön.
 • Sisustustekstiileinä voi käyttää laadukkaita mattoja – korostus mieluummin tekstuurilla kuin värikkäillä kuoseilla.
 • Ikkunat verhottomat tai sitten pelkistetyt paneeli-, rulla-, tai sälekaihtimet.
 • Tyyli sopii hyvin moderneihin omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin, joiden rakennusvuosi 1930 – nykyaika.

 

Teollinen – industrial tyyli

Kuva IKEA
Kuva IKEA
 • Tyyliä kuvaa teollisuushenkisyys, teknisyys, muunneltavuus ja jollain tavalla ”keskeneräisyys”.
 • Viimeistely: raakabetoni ja tiilipinnat, rakennepalkkien, putkien ym. näkyvyys tilassa, saman lattiamateriaalin kertautuminen koko tilassa, lattia- ja kattolistojen sekä ovikynnyksien puuttuminen, liukuovien käyttö sisäovina.
 • Huonekalut: tyyliin sopivat uusiokäytössä olevat julkiskalusteet, pyörillä varustetut kalusteet, pitkäjohtoiset valaisimet.
 • Sisustustekstiilit eivät omaa suurta merkitystä tilassa, ikkunat verhottomat tai sädekaihtimet.
 • Tyyli sopii: lofteihin ja kerrostaloasuntoihin sekä omakotitaloihin, joiden arkkitehtuuri suosii sitä.

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.