Vaikka nykyisin jo alle kouluikäiset lapset viettävät paljon aikaansa erilaisten konsoli- ja tietokonepelien kanssa, on silti ainakin yksi leikki joka pysyy sukupolvesta toiseen – se on majanrakentamis- tai kotileikki.

Muistan omasta lapsuudestani, miten majaa rakentaessamme pystyimme saavuttamaan leikkikavereiden yhteisymmärryksen, joka muissa leikeissä oli harvinaista. Majaa rakentaessa keskustelimme aikuismaisesti miten ja mistä maja pitäisi tehdä ja kävimme vuorotelleen kysymässä vanhemmilta lupaa yhden tai toisen huonekalukappaleen käyttämiseksi majan  rakennusmateriaalina. Kun maja oli lopulta valmis, aloimme leikkiä siellä kotia.

 

Lapsille on ehdottomasti kehittävintä se, kun majan voi rakentaa käyttämällä luovasti kotoa löytyviä tavaroita. Valitettavasti niitä tarvittaan muuallakin. Siksi on järkevää valmistaa tai hankkia lapsille oma leikkiteltta. Sitä ei tarvitse purkaa leikin jälkeen, vaan sen voi laittaa  kasaan. Tässä muutamia kivoja esimerkkejä:

 

Tipi Puri Valge- leikkiteltta, jonka kangas on 100% puuvillaa ja telttakepit mäntypuuta. Valmistaja virolainen Tipitiri.

 

Majamainen sänky. Puusepäntaitoiset isät voivat tehdä lapselle telttasängyn, jonka rungon päälle voi heittää kankaan katoksi tai keksiä vielä monimutkaisemman ratkaisun kuten esimerkiksi tässä Tent Bed Cream-sängyssä. Valmistaja Idyll Home.

 

Story of the forest- tekstiiliteos voi olla hyvä inspiraatiolähde leikkiteltan tekemiseksi. Eripaksuisten tekstiilien käytön ansiosta on teltan sisällä mystinen valo-varjo-tunnelma – aivan kuin olisi oikeassa metsässä. Suunnittelija Disain Annika Nilsson, valmistaja Unik Fabrik.

 

Fermin leikkiteltta on todella helppo pystyttää ja kasata. Sen molemmissa  sivuissa ovat ikkunat, joiden eteen voi laskea ”luukut”. Runko puuta ja kangas 100 % puuvillaa. Valmistaja Ferm Living.

 

Lapset hoksaavat nopeasti, että kaikista jykevimmän majan saa heittäessä ruokapöydän ylle peiton. Joskus sellaista vain ei satu löytymään kotoa. Ompelutaitoinen äiti voi ottaa mallia tästä Table Play Tent-pöytäliinasta, jossa oviaukko ja ikkunat. Valmistaja Dawanda.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.