Sisustukseen liittyvät lahjat ovat yleensä kalliita – erityisesti kun puhutaan design-lahjoista. Tosin design-sanasta voi olla montaa mieltä ja se jakaa mielipiteitä. Itse määrittelen designin elämää tukeviksi, tarkoituksensa hyvin täyttäväksi suunnitelluiksi esineiksi. Kuulostaa itsestään selvältä, muttei päde suurimpaan osaan esineitä. Seuraavaksi alle 30 euron lahjavinkkejä, jotka voisivat ilahduttaa designin ystävää. Nämä lahjat eivät vaadi paljon säilytystilaa ja jotkut niistä ovat tarkoitettu kulumaan käytössä loppuun. Last, but not least – yli puolet niistä edustavat suomalaista tuotantoa!

Arne Jacobsen-kuppi, jossa tunnetuimman tanskalaisen suunnittelijan Bauhaus tyylikaudesta inspiroitunut kirjaisinmalli. Käytä juomamukina, kynäpurkkina tai muuten vaan säilytysastiana. Valitse lahjan saajalle merkityksellinen kirjain – käytetyin tapa on etunimen alkukirjain. Valmistaja Design Letters. Yhden mukin hinta 15,50 e, www.finnishdesignshop.fi.

 

Suomalaisen Lapuan Kankurien hellivän pehmoista Terva-pyyhesarjaa et haluaisi laskea käsistäsi. Pellava-puuvilla-tencelistä valmistetut imukykyiset, nopeasti kuivuvat pyyhkeet vievät vähän tilaa ja sopivat mainiosti myös matkalle mukaan. Terva käsipyyhkeen (48 x 70 cm) hinta 15,90 e, www.lapuankankurit.fi.

 

Onko tiskiharja joululahjana loukkaus? Ei, kun lahjan mukana tulee lappu, jossa lahjansaajan puolesta luvataan joulupyhinä tiskata kaikki astiat. Tämä uusiomateriaalista valmistettu musta 5101-tiskiharja tuntuu kädessä mukavan lämpimältä ja näyttää tyylikkäältä. Hinta noin 9,50 e, valmistaja suomalainen Mayn.

 

Joulu Malja-kynttilä antaa tilaan miellyttävää omenan ja kanelin tuoksua ja palaa noin 11 tuntia. Sitä valmistaa suomalainen Desico, jonka kynttilöissä käytettävät värit ovat elintarvikevärejä ja siksi täysin myrkyttömiä. Hinta 9,05 e.

 

Yksinkertainen kehystetty itse otettu valokuva, piirros, lahjansaajalle omistettu runo tai toivomus on pieni, mutta saajalle sitä suurempi lahja. Edellä kuvattu lahja on hyvä laittaa minimalistiseen  Decoframe-kehykseen. Kehystä löytyy kolmessa eri koossa, hinta kehyksen koosta riippuen alkaen 12 – 20 e. Valmistaja Tine K Home.

 

Essent'ial kassit on valmistettu kestävästä ja elintarvikkeille sopivasta selluloosakuidusta. Rouheat mutta samalla mukavan pehmeän tuntuiset kassit sopivat mainiosti kodin säilytystarpeisiin tai vaikkapa piknikille mukaan. Ne kestävät hyvin vettä ja niitä voi pestä pesu- tai astianpesukoneessa. Lahjaksi annettaessa voi kassin täyttää saajan lempiherkuilla. Mitat 13 x 10 x 9 cm. Hinta 12,90 e, Stockmann.

 

Suomalaisen Muurlan valmistamat Nordic sarjan tarjottimet ovat saaneet kuvituksensa suomalaisesta luonnosta ja kuvitusten suunnittelija on Kata Nowak-Kiminki. Tarjottimen pinta on vanerille ominaisesti lämmin, mutta kestää silti hyvin erilaisten ruoka-aineiden tarjoilua. Tarjottimen (Ø 35cm) mukaan voi antaa lahjaksi itseleivottuja keksejä. Tarjottimen hinta 24,90 €, www.muurla.com.

 

Suomalaisen Doftin saippuat on valmistettu luonnon raaka-aineista ja saaneet inspiraationsa Helsingistä, saaristosta, kauneudesta sekä luonnon ja urbaanin elämän leikkauskohdista. Halaus-saippuassa sekoittuvat laventeli ja patsuli herkäksi tuoksuksi. Hinta 9 e, www.doft.fi.

 

Oksa-avainnaulakkoon (leveys 30 cm) mahtuu neljät avaimet. Pakkaus sisältää koivupuisen naulakon ja neljä villahuopaista avaimenperää. Valmistaja suomalainen Verso Design. Hinta 19,90 e, Stockmann.

 

Joulunpyhät ovat mainiota aikaa erilaisten lautapelien pelaamiseen. Muistipeli (36 korttiparia), jonka korteilta löytyy tunnetun suunnittelijan Alexander Girardin tekstiilikuosit sekä illustraatiot, on hyvä lahja designtietoiselle ystävälle. Hinta 18 e, Vitra Store Helsinki.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.