Sisustukseen liittyvät lahjat ovat yleensä kalliita – erityisesti kun puhutaan design-lahjoista. Tosin design-sanasta voi olla montaa mieltä ja se jakaa mielipiteitä. Itse määrittelen designin elämää tukeviksi, tarkoituksensa hyvin täyttäväksi suunnitelluiksi esineiksi. Kuulostaa itsestään selvältä, muttei päde suurimpaan osaan esineitä. Seuraavaksi alle 30 euron lahjavinkkejä, jotka voisivat ilahduttaa designin ystävää. Nämä lahjat eivät vaadi paljon säilytystilaa ja jotkut niistä ovat tarkoitettu kulumaan käytössä loppuun. Last, but not least – yli puolet niistä edustavat suomalaista tuotantoa!

Arne Jacobsen-kuppi, jossa tunnetuimman tanskalaisen suunnittelijan Bauhaus tyylikaudesta inspiroitunut kirjaisinmalli. Käytä juomamukina, kynäpurkkina tai muuten vaan säilytysastiana. Valitse lahjan saajalle merkityksellinen kirjain – käytetyin tapa on etunimen alkukirjain. Valmistaja Design Letters. Yhden mukin hinta 15,50 e, www.finnishdesignshop.fi.

 

Suomalaisen Lapuan Kankurien hellivän pehmoista Terva-pyyhesarjaa et haluaisi laskea käsistäsi. Pellava-puuvilla-tencelistä valmistetut imukykyiset, nopeasti kuivuvat pyyhkeet vievät vähän tilaa ja sopivat mainiosti myös matkalle mukaan. Terva käsipyyhkeen (48 x 70 cm) hinta 15,90 e, www.lapuankankurit.fi.

 

Onko tiskiharja joululahjana loukkaus? Ei, kun lahjan mukana tulee lappu, jossa lahjansaajan puolesta luvataan joulupyhinä tiskata kaikki astiat. Tämä uusiomateriaalista valmistettu musta 5101-tiskiharja tuntuu kädessä mukavan lämpimältä ja näyttää tyylikkäältä. Hinta noin 9,50 e, valmistaja suomalainen Mayn.

 

Joulu Malja-kynttilä antaa tilaan miellyttävää omenan ja kanelin tuoksua ja palaa noin 11 tuntia. Sitä valmistaa suomalainen Desico, jonka kynttilöissä käytettävät värit ovat elintarvikevärejä ja siksi täysin myrkyttömiä. Hinta 9,05 e.

 

Yksinkertainen kehystetty itse otettu valokuva, piirros, lahjansaajalle omistettu runo tai toivomus on pieni, mutta saajalle sitä suurempi lahja. Edellä kuvattu lahja on hyvä laittaa minimalistiseen  Decoframe-kehykseen. Kehystä löytyy kolmessa eri koossa, hinta kehyksen koosta riippuen alkaen 12 – 20 e. Valmistaja Tine K Home.

 

Essent'ial kassit on valmistettu kestävästä ja elintarvikkeille sopivasta selluloosakuidusta. Rouheat mutta samalla mukavan pehmeän tuntuiset kassit sopivat mainiosti kodin säilytystarpeisiin tai vaikkapa piknikille mukaan. Ne kestävät hyvin vettä ja niitä voi pestä pesu- tai astianpesukoneessa. Lahjaksi annettaessa voi kassin täyttää saajan lempiherkuilla. Mitat 13 x 10 x 9 cm. Hinta 12,90 e, Stockmann.

 

Suomalaisen Muurlan valmistamat Nordic sarjan tarjottimet ovat saaneet kuvituksensa suomalaisesta luonnosta ja kuvitusten suunnittelija on Kata Nowak-Kiminki. Tarjottimen pinta on vanerille ominaisesti lämmin, mutta kestää silti hyvin erilaisten ruoka-aineiden tarjoilua. Tarjottimen (Ø 35cm) mukaan voi antaa lahjaksi itseleivottuja keksejä. Tarjottimen hinta 24,90 €, www.muurla.com.

 

Suomalaisen Doftin saippuat on valmistettu luonnon raaka-aineista ja saaneet inspiraationsa Helsingistä, saaristosta, kauneudesta sekä luonnon ja urbaanin elämän leikkauskohdista. Halaus-saippuassa sekoittuvat laventeli ja patsuli herkäksi tuoksuksi. Hinta 9 e, www.doft.fi.

 

Oksa-avainnaulakkoon (leveys 30 cm) mahtuu neljät avaimet. Pakkaus sisältää koivupuisen naulakon ja neljä villahuopaista avaimenperää. Valmistaja suomalainen Verso Design. Hinta 19,90 e, Stockmann.

 

Joulunpyhät ovat mainiota aikaa erilaisten lautapelien pelaamiseen. Muistipeli (36 korttiparia), jonka korteilta löytyy tunnetun suunnittelijan Alexander Girardin tekstiilikuosit sekä illustraatiot, on hyvä lahja designtietoiselle ystävälle. Hinta 18 e, Vitra Store Helsinki.

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.