Japanilainen Marie Kondo kirjoitti kirjan KonMari – siivouksen elämänmullistava taika, joka todella mullisti siivouksen. Naiset ympäri maailmaa ovat hurahtaneet tyhjentämään kotinsa KonMarin oppien mukaisesti. Uudessa kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys Kondo tarjoilee uusia ja tarkempia ohjeita kodin järjestyksen ylläpitoon.

Mari Kondo aloitti naistenlehtien lukemisen jo viisivuotiaana ja ihastui lehdissä näkemiinsä siisteihin ja kauniisiin sisustuskuviin. 15-vuotiaana hän perehtyi tavaroiden järjestämiseen ja alkoi opiskella siivoamista ihan tosissaan. Hän aloitti omasta huoneestaan ja jatkoi sisarustensa huoneiden siivoamisella. Nykyään Marie Kondo johtaa Tokiossa huippumenestyvää ammattijärjestämisen yritystä, joka muuttaa asiakkaan kaaoksessa olevan kodin rauhan ja kauneuden tyyssijaksi. Hän asuu Tokiossa miehensä ja yksivuotiaan tyttärensä kanssa.

 

Marie Kondo elää kuten opettaa. Naimisiinmeno keväällä 2014 oli hänelle iso elämänmuutos. ”Kun olin sinkku, asunnossani oli vain minun tavaroitani, mutta nyt ne jakavat tilat mieheni tavaroiden kanssa. Ja haluan pitää hänen tavaroistaan yhtä hyvää huolta kuin omistani”, sanoo Marie Kondo.

"Siinä hengessä järjestimme äskettäin tavaroita yhdessä. Meidän ei tarvinnut aloittaa täysmittaista järjestämiskampanjaa, koska minulla on työni ansiosta vain minimaalisesti tavaraa ja koska mieheni elämäntyyli on niin pelkistetty, että hänen kamppeensa mahtuivat neljään pahvilaatikkoon hänen muuttaessaan asuntooni. Niinpä vain opetin hänet taittelemaan ja sijoittamaan ne säilytystiloihin."

 

Japanilaisen siivousgurun Marie Kondon KonMari – siivouksen elämänmullistava taika valottaa mutkattomasti ja toimivasti miten päästä eroon sekasotkusta ja epäjärjestyksestä.

 

JÄRJESTÄMISEN JÄRJESTYS

Usein puhutaan siivoamisesta ja järjestämisestä ikään kuin ne olisivat yksi ja sama asia, vaikka ne ovat todellisuudessa täysin eri asiat. Tämän ymmärtämiseen auttavat KonMarin järjestämisen kuusi perussääntöä:

❶ tee luja päätös kotisi järjestämisestä

❷ kuvittele ihanteellinen elämäntyylisi

❸ vie ensin karsinta päätökseen

❹ järjestä lajin äläkä sijainnin mukaan

❺ etene oikeassa järjestyksessä

❻ mieti, sytyttääkö se

 

KonMari –ilmiön myötä on tullut uusia sanoja kuten konmaroida, konmarittaa, marittaa ja konmaritus. Innokkaimmille järjestäjille on tarjolla vertaistukena facebook –sivusto, jossa käydään vilkasta keskustelua ja ajatusten vaihtoa, tsempataan ja kannustetaan, jopa pirskahdellaan välillä. Konmari Suomi-sivustolla on reilut 37.000 jäsentä.

 

MONIKÄYTTÖISET KENKÄLAATIKOT

Marie myöntää itsekin olleensa aiemmin säilytysfanaatikko, joka kokeili lähes kaikkia markkinoilla olevia säilytystuotteita ja –järjestelmiä, mutta ei ole löytänyt yhtäkään, joka olisi ilmainen ja päihittäisi kenkälaatikon. Kenkälaatikko saa keskimääräistä paremman arvosanan kaikista viidestä arvostelukriteeristä: koosta, materiaalista, kestävyydestä, helppokäyttöisyydestä ja estetiikasta. Kenkälaatikoita hän suosittelee asiakkailleenkin.

Uusimmassa kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys Marie Kondo antaa vastauksia moniin niihin kysymyksiin, joita lukijoille heräsi ensimmäisen kirjan jälkeen. Kondo jakaa vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita mm. paitojen ja sukkien laskostamiseen ja piirroksia täydellisesti järjestetyistä laatikoista ja kaapeista. Ohjeet on jaettu eri kategorioihin.

Kondon mukaan kodin onnistuneeseen järjestämiseen tarvitaan vain kaksi taitoa:

❶ kyky säilyttää kaikki se, mikä herättää iloa, ja heittää loput menemään

❷ kyky valita jokaiselle säilytettävälle tavaralle paikka ja panna se aina takaisin omalle paikalleen.

Kondo korostaa, ettei järjestämisessä ole tärkeää päättää, mitä heittää pois, vaan mitä haluaa säilyttää elämässään. ”Toivon, että järjestämisen taika auttaa sinua luomaan valoisan ja iloisen tulevaisuuden”, sanoo Marie Kondo.

 

VALOKUVAT AVUKSI

Järjestämisprosessissa ei ole kyse kamppeiden piilottamisesta tai hätäisesti siivoamisesta ennen kuin vieraat tulevat, vaan tavoitteena on järjestää koti niin, että se tuo elämään iloa ja muuttaa sen pysyvästi.

Marie Kondo kehottaa ottamaan valokuvat avuksi, kuvat ennen ja jälkeen järjestämismaratonin. Se kannustaa jatkamaan.

 

Paikallinen sanomalehti järjesti San Franciscossa kilpailun, jonka voittaja sai Marie Kondolta konsulttiapua kotinsa järjestämisessä. Kuva on otettu tästä aidosta järjestelytilanteesta voittajan kotona, jossa on menossa karsimisjärjestyksen kohta numero kaksi. Kuva Richie Bracamonte. 

 

KonMarin mukaan oikea karsimisjärjestys on:

● vaatteet

● kirjat

● paperit

● komono

● tunne-esineet

 

Laji lajilta etenemisellä on ratkaiseva merkitys, mutta kannattaa myös edetä oikeassa järjestyksessä; vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset (japaniksi komono) ja viimeisenä tavarat, joilla on tunnearvoa.

 

Oletko koskaan järjestäessäsi törmännyt vanhoihin valokuviin ja huomannut, että niitä katsellessa on vierähtänyt useampi tunti? Tällainen kömmähdys on varsin yleinen ja hyvä esimerkki siitä, miksi on siivottava oikeassa järjestyksessä – se on varta vasten kehitetty hiomaan taitojasi, jotta pystyt erottamaan ilahduttavat tavarat kaiken muun joukosta. Tätä taitoa on ihanteellista harjoitella vaatteilla, kun taas valokuvat ja muut tavarat, joilla on tunnearvoa, ovat ehdottomasti niitä, joihin ei pidä koskea ennen kuin on täysin harjaantunut.

 

 

Tämä moderni koti on täydellinen suurien vierasjoukkojen kestitsemiseen. Avointa tilaa on paljon ja huoneet yhdistyvät kauniisti toisiinsa muodostaen käytännöllisiä tilayhdistelmiä. Sisustuksen puhtaat linjat ja harmoniset värit tekevät kodista hienostuneen ja kutsuvan.

 

Olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat suuren yhtenäisen tilan. Olohuoneen katseenvangitsijana toimivat sen isot lasipinnat. Upean maiseman paljastava ikkunaseinä jatkuu ruokailutilan kautta keittiöön. Keittiön kalustus on tummanpuhuvan klassinen selkeine linjoineen. Metallinväriset kodinkoneet ovat Liebherrin ja Gaggenaun.

 

 

Kodin saunaosastoon kuuluvat pesutilat, oleskeluhuone sekä lasitettu terassi. Täällä saunominen ja illanvietto onnistuu isommallakin porukalla. Oleskeluhuoneen lattia on laatoitettu isoilla mustilla kaakeleilla, joten märillä jaloilla voi tepastella ympäriinsä huoletta. Oleskeluhuoneesta pääsee ulos terassille jäähdyttelemään löylyjen jälkeen, ympärillä olevasta luonnosta nauttien. Terassilla voi istuskella myös talvella palelematta takan ja kattolämmittimien ansiosta.

 

 

Mustaksi maalattu sauna toimii voimakkaana vastakohtana talon muuten vaalealle sisustukselle. Metallinen siro kiuas on kuin koru keskellä tummaa puista huonetta. Tunnelmallinen valaistus saunaan on luotu lauteiden alle sijoitetuilla valoilla sekä kahden seinän ikkunoilla. Lauteilta voi ihailla alati muuttuvaa kaunista saaristomaisemaa yksipuolisesta peilipintaisesta ikkunasta, josta näkee myös oleskelutilaan ja terassille.

 

 

Väsymyksen iskiessä voi terassilta luikahtaa talon päämakuuhuoneeseen. Makuuhuoneen yksinkertainen sisutus yhdessä tummanharmaan ja valkoisen luoman kontrastin kanssa tekevät tilasta harmonisen ja rentouttavan. Tummien värien leikki jatkuu myös talon toisessa makuuhuoneessa. Huoneen seinät ja lattia ovat mustat, jättäen katon ainoaksi valkoiseksi pinnaksi. Näyttävä Eiffel-tornin kuva tuo urbaania tunnelmaa huoneeseen.

 

 

Kultaranta Resort, alue josta tämä koti löytyy, sijaitsee Naantalin keskustan ja vanhan kaupungin läheisyydessä. Kultaranta on kuuluisa rannoistaan, golfkentistään sekä ravintola- ja spa-palveluistaan. Koulu ja päiväkoti sijaitsevat vain kahden kilometrin päässä, mikä tekee alueesta lapsiperheystävällisen. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Naantalissa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Tämä vuonna 1960 rakennettu koti on modernisoitu täysin talotekniikan osalta talon klassista henkeä kunnioittaen. Näyttävä koti tarjoaa monia mahdollisuuksia leppoisaan yhdessäoloon vaikkapa koti-spassa rentoutuen tai tilavalla terassilla grillaten.

 

Kodin avoimessa pohjaratkaisussa olohuone, ruokailutila sekä baari ovat yhtä suurta tilaa. Tämä mahdollistaa samassa huoneessa niin perheen yhdessäolon arjen keskellä kuin vieraiden viihdyttämisen viikonloppuisin. Vieraat voidaan esimerkiksi ohjata olohuoneeseen istuskelemaan ja ihailemaan suurista ikkunoista sisäpihalle avautuvaa maisemaa. Drinkkejä voidaan tarjoilla huippuvarustellusta baarista, josta löytyy Whirlpoolin viinikaappi, jääpalakone, olutjääkaappi ja Thoreaun vesi- ja hiilihappokone.

 

 

Talon keittiö on joka kokin unelma: se on mittatilattu Saari-keittiö, joka on varusteltu muun muassa höyry-yhdistelmäuunilla sekä saarekkeesta esiin nousevalla, moottoroidulla liesituulettimella. Keittiön sisustuksessa on käytetty samaa kaunista pähkinäpuun sävyä kuin ruokailusalissa ja baarissa. Lattia taas on laatoitettu kauttaaltaan mustavalkoisilla kaakeleilla, mikä tekee kokkausjälkien puhdistuksesta helppoa.

 

 

Talon makuuhuoneet ovat rauhan tyyssijoja, jotka sijaitsevat omassa siivessään. Päämakuuhuoneen harmoniset värit ja tarkkaan harkitut kalusteet tekevät tilasta tyylikkään kokonaisuuden. Vaaleanharmaa kokolattiamatto kruunaa hotellimaisen ilmeen ja estää askelten töminän. Tilaan myös tulvii kauniisti luonnonvaloa huoneen molemmissa päädyissä olevista ikkunoista.

 

 

Arkeen luksusta tuo alakerran tunnelmallinen spa-osasto. Saunassa Helon Fonda duo 8 -höyrykiuas on upotettu tyylikkäästi lauteisiin ja sen löylyistä pääsee nauttimaan haavasta tehdyillä lauteilla. Kylpyhuoneessa voi rentoutua Svedbergsin kylpyammeessa tai Inviionin lämpötuoleissa esimerkiksi takkatulta tai TV:tä katsellen. 

 

 

Westend sijaitsee merenrannassa Etelä-Espoossa noin kymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Alueelta löytyy muun muassa suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset päiväkodit ja koulut. Lisäksi Tapiolan palvelut ovat lähellä, samoin kuin Westendin liikekeskus. Westendissä voi nähdä myös Krepost Sveaborgiin kuuluneita ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia.

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Westendissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.