Pitäisikö kirjahyllyn olla perinteinen? Ei varmastikaan. Kyseinen huonekalukappale on innostanut monia suunnittelijoita leikittelemään ja etsimään uusia näkökulmia kirjojen säilyttämiseen. Keräsimme kiinnostavia kappaleita, jotka inspiroivat kenties sinutkin käyttämään epätavallisia ratkaisuja.

Kuvassa näkyvä Salkim-kirjahyllyn idea piilee hyllyrakenteen minimaalisuudessa sekä siinä, että se olisi huomattavasti kantamiaan kirjoja kevyempi. Vaateripustinta muistuttavan hyllyn suunnittelijoita ovat turkkilaiset Alper Böler ja Ömel Ünal. Valmistaja: www.alperboler.com.

 

Eikö olisi kiva istua nojatuolissa josta ei tarvitse nousta hakeakseen kirjaa? Booknist-lukunojatuoli on suunniteltu juuri lukemista varten. Sen selkä- että käsinojaan voi laittaa kirjoja ja pyörän ansiosta se siirtyy helposti paikasta paikkaan. Pisteeksi i:n päällä on tuoliin integroitu lukuvalo. Suunnittelija Nils Holger Moormann, valmistaja Moormann. Kuva Jäger & Jäger.

 

Elastico-kirjahylly on nimensä mukaan elastinen ja venyy kirjojen koon mukaan. Suunnittelija Arianna Vivenzio. Valmistaja Karl Andersson ja Söner.

 

Showcase-hylly kulkee nauhamaisesti seinällä jättäen jotkin kirjat piiloon, tuoden toiset taas esille. Suunnittelija Anne Linde, valmistaja Anne Linde.

 

Croniches-hyllysarja muistuttaa kiipeilyseinää – tasapinnasta nousee erimuotoisia asteita, joilla voi täyttää koko seinän. Asteille /aluksille sekä niiden väliin voi laittaa muun muuassa kätevästi kirjoja. Suunnittelijat Ronan & Erwan Bouroullec, valmistaja Vitra.

 

Uusiopahvista valmistettu BlockBox-hylly koostuu yhdeksästä osasta, joista voi muodostaa ainakin kuusi erilaista kokonaisuutta. Suunnittelija suunnittelutoimisto Everything, valmistaja BlockBox.

 

Hylly voi ottaa myös eläimen muodon kuten kuvassa näkyvä Joe-hylly. Suunnittelija Benoit Convers, valmistaja Ibride.

 

CTline-hyllymodulit ovat eripituisia ja syvyisiä, joista voi koota seinälle mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Hyllyssä olevat kirjat jäävät osittain hyllymodulin taakse piiloon. Ctline hylly on saanut inspiraation isojen kaupunkien kerrostaloista. Suunnittelu Victor Vasilev, valmistaja Boffi

Itsenäisesti seisova Weave-hylly on valmistettu ohuesta metallinauhasta. Hyllyssä olevat kirjat tekevät kokonaisuudesta stabiilin. Suunnittelija Chicako Ibaraki, valmistaja Casamania.

 

Fin-hyllypidikkeen materiaali on ohut alumiini. Asetettaessa pidikkeelle kirjoja, jää pidike itse piiloon luoden vaikutelman kuin kirjat leijuisivat ilman mitään tukea ilmassa. Suunnittelija Neuland Industrie, valmistaja B-Line.

 

Tree-kirjahylly, jossa kirjat ovat kuin puun lehtiä tai kukkia. Suunnittelija Shawn Soh.

 

Joustava Bookworm-kirjahylly on saatavilla kolmena eri pituisena, alkaen 3,2 metrista 8,2 metriin asti. Hylly on aluksi kuin nauha, josta voi erilaisten kiinnikkeiden avulla muokata seinälle haluamansa muodon. Suunnittelija Ron Arad, valmistaja Kartell.

 

Aakkoset-tilanjakaja ja hylly auttaa lapsia lukemaan oppimisessa. Suunnittelija Lincoln Kayiwa.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.