On kuin aika olisi pysähtynyt näitä kartanoita ihaillessa. Upeiden kattokruunujen loisteessa on järjestetty pidot jos toisetkin, ihanan isoilla pihoilla on leikitty hippaa hameenhelmat hulmuten ja komeiden kakluunien lämmössä on värjötelty Suomen ankarien talvien keskellä. Näiden kartanoiden historia lumoaa kävijän, mutta taloilla on myös jännittävä tulevaisuus edessään. Esittelemme kolme upeaa kartanoa ympäri Suomea, missä sinä haluaisit vierailla?

Kartanoiden asukkaat pääsevät osaksi historiaa – talojen seinät ja pihamaat kertovat tarinoita suomalaisesta kartanoasumisesta vuosien varrelta. Toisaalta asukkaat nauttivat myös moderneista mukavuuksista, sillä nämä kartanot on usein kunnostettu alkuperäistä henkeä muistaen. Taitavat sisustajat ovat yhdistelleet taloissa vanhaa ja uutta, muodostaen näin taloista uniikkeja historiallisia kohteita. 

 

Saustilan Kartano jalopuiden katveessa

 

Varsinais-Suomen maaseutumiljöössä, Sauvossa, sijaitseva Saustila on maamme vanhimpia säteritiloja. Ensimmäiset säilyneet asiakirjamaininnat talosta ovat jo vuodelta 1405, ja nykyinen kartanorakennus on rakennettu vuonna 1819. Kartano soveltuu asuinkäytön lisäksi upeasti myös juhla- tai kokoustiloiksi. Etenkin keittiö ja kylpyhuone on remontoitu tyylikkäästi kartanon alkuperäistä tyyliä kunnioittaen. Lähes jokaisesta huoneesta löytyy puilla lämmitettävä kakluuni ja näyttäviä yksityiskohtia, kuten konservoidut, käsin tehdyt seinämaalaukset. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä.

 

 

Modernia tunnelmaa kukkulan laella

Karjaan maaseutu kätkee sisäänsä tämän hempeän sinisen kartanon. Talo sijaitsee lähes kahden hehtaarin alueella, jossa asukkaat pääsevät nauttimaan monipuolisesta puustosta ja ihanista luontomaisemista. Omassa metsässä on myös erinomaiset marjastus- ja sienestysmahdollisuudet. Sisätiloissa yhdistyy moderni mukavuus sekä sympaattinen mökkimäisyys. Sisustajalla vain mielikuvitus on rajana, sillä huoneiden paljaita lautaseiniä vasten toimivat mitkä tahansa värit.

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä.

 

 

Vintagea Kokemäen joen varrella

Vanhanaikaisen koivukujan päässä sijaitsee herraskainen kartano. Vuonna 1929 rakennettu talo on saneerattu kunnioittaen talon alkuperäistä henkeä. Esimerkiksi useat tapetit ja boordit on valittu hyvällä maulla ja ne sopivat historialliseen taloon erinomaisesti. Vaikka huoneiden vintage-huonekalut edustavat monia eri tyylilajeja, muodostavat ne silti veikeän kokonaisuuden, jossa silmä lepää. Ruokailutilan krumeluurit yksityiskohdat, kuten rokokoo-kello ja upea vanha kynttiläkruunu tekevät huoneesta majesteellisen. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä.

 

 

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Vain korttelin päässä Porvoon Vanhasta kaupungista löytyy toinenkin historiallinen harvinaisuus. Keltaisen hirsitalon ikkunat ovat veikeästi eri tasolla. Älä kuitenkaan anna 1800-luvulla rakennetun hirsitalon ulkomuodon hämätä – sisätilat kätkevät moderneja ja kekseliäitä sisustusratkaisuja.

 

Vesitorninmäen 200-vuotias talo on vuonna 2003 uudistettu perusteellisesti, mutta suojelumääräyksiä noudattaen. Yksikerroksinen koti henkii lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Haastetta remontoijille on tuonut paikoin normaalia matalampi huonekorkeus, mutta katon paksut hirret on hyödynnetty hienosti osana kodin sisustusta.

 

 

Keittiöön paljas hirsikatto tuo lämmintä ja kotoisaa tunnelmaa. Tilaan on tehty kekseliäs ja toimiva ratkaisu: yläkaappien sijaan seinälle on asennettu puiset avohyllyt, joissa ruokatarvikkeet ovat somasti esillä lasipurkeissa. Kahvikupit taas roikkuvat teräksisessä kehikossa tiskialtaan yllä. Tummanvihreät alakaapit sopivat loistavasti keittiön muuten punertavaan värimaailmaan. Teräksiset kodinkoneet, valaisimet ja ruokapöydän tuolit taas tuovat tilaan teollista henkeä, joka sopii hyvin yhteen talonpoikaistyylin kanssa.

 

 

Kun huonekorkeus on matala, täytyy huonekalutkin suunnitella sen mukaan. Toisessa lastenhuoneessa sänky lepää jalkojen sijaan lavan päällä ja seinään kiinnitettävät hyllyt on asennettu juuri sopivalle korkeudelle. Vanhempien makuuhuoneessakin sänky on tavallista matalampi. Huoneen tummanvihreä tehostetapetti korostaa hauskasti vanhan talon hurmaavia ominaispiirteitä, vinoja ikkunoita ja katonrajaa.

 

 

Talon päädyssä tumma hirsi antaa sijaa valkoiseksi maalatulle lautakatolle, joka kohoaa aina talon harjaan asti. Samalla kun huonekorkeus nousee, lattiataso laskee portaittain kohti olohuonetta. Avara valkoisella sisustettu oleskelutila jakautuu kahteen osaan. Keittiön vieressä on takkahuone, jonka upottavalta sohvalta käsin on hyvä katsella takkatulta. Kesäaikana takkaan voi sytyttää tulen sijasta tunnelmallisia kynttilöitä.

Oleskelutilan päätyhuoneen löhösohva kutsuu telkkarin katseluun. Huone saa runsaasti luonnonvaloa kolmesta ikkunasta, joista yksi sijaitsee aivan katonharjassa. Tilan kruunaa sievä parvi, jonne pääsee kipuamaan erikoisia, vihreäksi maalattuja puutikkaita pitkin. Parvella voi lueskella, nautiskellen ylös kantautuvista kodin äänistä.

 

 

Samanlaiset tikkaat löytyvät myös talon kolmannesta makuuhuoneesta, jossa yöunet nukutaan parvella harjakaton alla. Parven alla on koko seinän mitalta kaappeja, joihin mahtuu mittavampikin vaatevarasto. Mustat, kevyet huonekalut ja kuviollinen matto antavat napakkaa särmää muuten vaaleaan sisustukseen.

 

 

Kodin toinen wc on somistettu upealla mosaiikkilaatoituksella, jolle tuo vastapainoa muiden seinien mattapintainen mikrosementti. Jykevällä puisella tasolla on paljon laskutilaa meikeille ja parranajovälineille, jotka voi käytön jälkeen säilöä tason alle omiin koreihinsa. Hammasharjoilla on paikkansa tyylikkäässä String pocket -hyllyssä.

 

 

Talon saunassa vanha hirsiseinä on jätetty upeasti esiin ja seinien puupanelointi sekä lauteet on käsitelty tummaksi. Saunaan luovat tunnelmallista valoa selkänojaan upotetut valaisimet, jotka muistuttavat kynttiläriviä. Lauteilla on helppo kuvitella, kuinka tässä intiimissä saunassa on nautittu löylyistä jo kahden vuosisadan ajan.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Porvoossa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Kerta kaikkiaan upea, yli satavuotias puuhuvila Kaarinan Piikkiössä jättää sanattomaksi. Kalliolla kohoava talokaunotar on remontoitu hienostuneella silmällä talon alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Kodin sisustuksessa yhdistyvät saumattomasti vanhan huvilan romanttisuus, eleettömän modernit pinnat sekä vivahteet Kaukoidästä.

 

Suurin osa kolmikerroksisen huvilan 400 neliömetristä löytyy alakerrasta, joka kattaa modernin keittiön, näyttävän ruokailutilan, kirjaston sekä yhden talon makuuhuoneista. Sisustuksen kulmakivet ovat harmoninen värimaailma ja huolella paikoilleen sommitellut, rouhean näyttävät huonekalut. Harmaan sävyt antavat suurille seinäpinnoille juuri sopivasti ryhtiä, kun taas valkoiseksi maalatut katto sekä leveät koristelistat kaiverruksineen tasapainottavat kokonaisuuden raikkaudellaan.

 

 

Taidokas leikittely tekstuureilla ja väreillä jatkuu keittiössä, jossa on tehty nerokas ratkaisu jättää yläkaapistot kokonaan pois –  säilytystilasta ei silti todellakaan ole pulaa, sillä mustat alakaapistot levittäytyvät neljän seinän mitalle. Saarekkeen sisäsivun laatikostot ovat rosteria ja sen toiselta puolelta löytyy hyllytilaa reseptikirjoille. Viinilasikokoelma on aseteltu näyttävästi esille saarekkeen yläpuoliseen hyllyyn. Vetimiään myöten mustat alakaapit kruunaa korkeakiiltoinen valkoinen taso. Lieden ja tiskialtaan yllä katseen vangitsee mosaiikkilaatoitus harmaan sävyissä.

 

 

Olohuoneen musta nahkasohva sekä keittiön ja ruokailutilan pöydät veistoksellisine jalkoineen ovat sijoiteltu harkitusti, täydellisessä suhteessa toisiinsa ja tilaan. Lähes missä tahansa muussa kodissa pörröiset turkistuolit tai massiiviset pöydät olisivat liikaa, mutta huvilan avara ja hillitty tila kantaa erikoiset ja näyttävät kalusteet. Myös yläkerran usean kymmenen neliön vaatehuone ja sen kaiverrettu ikkunareunus, kaareva lipasto ja upottava divaani henkivät aistikasta dekadenssia, jonka yli satavuotias puuhuvila ansaitsee.

 

 

Huvilan avaruus ja laajat seinäpinnat vaativat näyttävyyttä myös sisustusesineiltä. Tästä on tyylikkäästi otettu ilo irti. Seinäkellot alakerran makuuhuoneessa ja keittiössä ovat massiivisia. Eteisen ja ruokailutilan peilit ovat valtavia mutta elegantteja. Runsaat kauniisti laskostuvat, aavistuksen ylipitkät verhot tuovat ylellistä lämpöä suuriin avoimiin tiloihin. Erityisen huolella huvilan sisustuksessa on panostettu valaistukseen. Ruokasalin kimaltelevat itämaiset lyhdyt vangitsevat katseen, kun taas keittiönpöydän yllä roikkuu viileän tyylikäs betonipintaa jäljittelevä kupuvalaisin. Jalka- ja pöytävalaisimia on siroteltu runsaasti ympäri asuntoa. Toisaalta keittiössä ja yläkerran vaatehuoneessa valaistuksessa on keskitytty huomaamattomaan funktionaalisuuteen, mikä kertoo sekin huolellisesta suunnittelusta.

 

 

Vaatehuoneesta avautuu mosaiikilla harjakattoon asti koristeltu kylpyhuone, mutta todellinen hemmottelukylpylä löytyy huvilan kellarikerroksesta. Saunatiloissa yläkerran avaruus ja hempeys vaihtuvat tummanpuhuvaan tyyneyteen. Takkahuoneen ruskeat lattialaatat ja seinät imevät itseensä ikkunoiden koristeritilöiden läpi siivilöityvän valon, antaen pehmeän ja tunnelmallisen valon aasialastyylisellä sohvalla lekotteluun. Saunassa sekä lauteet että seinät on käsitelty elävän tummiksi. Ikkunan alle upotetussa valkoisessa ammeessa saa kirjaimellisesti kylpeä valossa. Kylpijä voi hakea saunajuoman talon omasta viinikellarista.

 

 

Huvilan upealta tontilta avautuu näkymä puiden ja peltojen yli aina Paimionlahdelle asti. Suojaisa piha kauniine istutuksineen rajautuu metsään.  Etupihan valtava terassi tarjoaa mahtavat puitteet nauttia kesäauringosta tai järjestää puutarhajuhlat. Pihalta käsin on hyvä ihailla satavuotiaan talokaunottaren ikkunaruutuja ja teräviksi piikeiksi nousevaa kattoa.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kaarinassa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.