Huonekalujen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Pöytiä ja istuimia on rakennettu jo kivikaudesta alkaen. Siksi olemmekin sinut pöytien ja tuolien kanssa, kodin peruskalusteiden kanssa. Toisin on uusien tulokkaiden kansa, kuten television.

Televisio tuli Suomeen 1950-luvulla. Ensimmäinen tv-lähetys toteutettiin toukokuussa 1955. 60 vuotta sitten! Ei siis ole ihme, että olemme ihmeissämme edelleenkin tämän uuden tulokkaan vuoksi. Televisio yleistyi koteihimme vasta 1970-luvulla. Olemme sijoittaneet televisiota olohuoneisiimme vasta noin 40 vuotta.

Aluksi televisio oli omalla, pyörillä varustetulla, tv-tasolla keskeisellä paikalla olohuoneessa.

 

Sitten se nostettiin kirjahyllyyn, jos ei ollut kirjoja niin koriste-esineiden ympäröimäksi. Seuraavaksi tulivat jo vuosia suosiossa olleet erilaiset matalat tv-tasot.

Tekniikan kehityksen myötä televisio litistyi ja oli mahdollista nostaa seinälle. Usein jo rakennusvaiheessa huomioidut johdotukset on piilotettu ja televisio on nimensä mukaan todellinen taulu-tv. Ja nykyisin, jos tilat niin sallivat, niin tehdään erillinen kotiteatterihuone. Oma huone televisiolle.

Kotistudion televisiovastaanotin on kasvanut vuosi vuodelta, tuuma tuumalta. Television sijoittaminen on ollut aina haasteellista, oli se sitten pullea tai litteä. Television voi myös piilottaa joko kaapistojen ja kaappien ovien taakse tai erillisten television eteen tarkoitettujen liukuovien taakse.

 

Ja mitä halutaankaan kodin tiloilta? Oleskelutila saisi mielellään olla yhtä isoa, yhtenäistä tilaa, ei väliseiniä. Mihin sijoitetaan televisio? Isojen ikkunoiden ja järvimaiseman eteen? Ainoalle yhtenäiselle seinälle, samasta paikasta taistelee myös takka? Loft-henkisen asunnon ruokailu- ja oleskelutilan voi jakaa kalusteilla, johon sujahtaa myös tv.

Toinen huonekalu, johon tekniikan kehitys on vaikuttanut, on kirjoituspöytä. Kotona työskentelyyn ei enää tarvitse olla isoja ja massiivisia kirjoituspöytiä. Kotitietokoneiden pienentyminen on mahdollistanut myös työpöytien keventymisen. Raskaiden kirjoituspöytien tilalle on tullut runsaasti hauskoja kevytrakenteisia työskentelypisteitä.

 

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.




Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.




Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 




Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  




Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.