Tapio Wirkkalan (1915-1985) syntymästä on kulunut 100 vuotta. Designmuseon Wirkkala Revisited juhlistaa legendaarisen suomalaisen muotoilijan Tapio Wirkkalan satavuotissyntymäpäivää. Näyttely tulkitsee uudelleen ja elävöittää Wirkkalan elämää ja työtä. Alkuperäispiirustuksia ja esineitä katsotaan uusista näkökulmista nykytaiteen keinoin.

Tapio Wirkkala syntyi 2.6.2015 Hangossa taiteelliseen perheeseen. Isä Ilmari Wirkkala oli hautausmaa-arkkitehti ja äiti Selma Wirkkala harrasti puunveistoa ja tekstiilitöitä. Myös Wirkkalan sisaruksista tuli taiteilijoita. Wirkkalan opiskelutovereita 1930-luvulla Taideteollisuuskeskuskoululla olivat Ilmari Tapiovaara, Armi Ratia ja Birger Kaipiainen. Juuri Kaipiainen esittelee Tapio Wirkkalalle kollegansa, keraamikko Rut Brykin, josta tulee Wirkkalan puoliso. Myös perheeseen syntyvät lapset ovat taiteellisesti lahjakkaita, Sami on sisustusarkkitehti ja tytär Maaria taiteilija. Wirkkalan pariskunnalla on suuri rooli suomalaisen designin nostamisessa maailmakartalle.

 

Tapio Wirkkala oli poikkeuksellisen monipuolinen muotoilija ja taiteilija, jonka tuotanto oli hyvin laaja. Muoto ei ollut Wirkkalalle vain esteettinen tavoite tai älyllinen oivallus, se syntyi ajatuksen, käden, silmän ja aineen tunneherkästä vuoropuhelusta.

Wirkkalaa pidetään Suomen modernin taideteollisuuden johtavana hahmona. Tapio Wirkkala suunnitteli useita klassikoksi nousseita esineitä kuten Kanttarelli-maljakon, seteleitä Suomen Pankille sekä Koskenkorva- ja Finlandia-vodkapullot. Erityisen tunnetuiksi ovat tulleet Wirkkalan Iittalalle suunnittelemat lasiastiat. Suosituin näistä on ehkä Ultima Thule – sarjan lasisto. Wirkkala oli Milanon triennaalin moninkertainen voittaja.

 

Designmuseon näyttelyssä on esillä tapio Wirkkalan uniikkeja ja massatuotettuja alkuperäisteoksia. Lisäksi mukana on 3D-printtausmenetelmällä tehtyjä tulkintoja hänen esineistä, joita yleisö pääsee myös koskettamaan. Esillä on niin lasia, keramiikkaa kuin alkuperäisluonnoksia Designmuseon kokoelmista.

 

Monipuolisen taiteilijan innoittajana oli usein lintujen hahmo, kuten tässä pronssisessa Suokurppa-veistoksessa vuodelta 1975.

Näyttelyvieraat voivat myös veistää puukolla näyttelytilaan suunnitellussa puutyöpajassa puisia lintuja. Kuraattori Bora Hong toivookin näyttelyvieraiden ymmärtävän ja oppivan osallistuvan tekemisen kautta syvemmin muotoiluun liittyviä prosesseja.

Designmuseo on suositeltava kohde kesäretkeä Helsinkiin suuntaaville, Wirkkala Revisited – näyttely 5.6–2.8.2015. Lisäksi Ateneumin taidemuseossa on Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin tyttären, Maaria Wirkkalan kuratoima ”8 valotusta – Tapio Wirkkala toisin silmin” – näyttely 2.6.–13.9.2015. Wirkkalan Rosenthalille suunnittelemaa posliinia, keramiikkaa ja lasia on esillä Suomen lasimuseossa Riihimäellä 12.6.–31.12.2015

 

www.designmuseo.fi

www.ateneum.fi

www.suomenlasimuseo.fi

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.