Vaikka joissain sisustusohjelmissa sekä -blogeissa on esitetty mielipiteitä siitä, ettei avokeittiö olisi enää muodissa, ei kyseistä aihetta kannata kuitenkaan käsitellä muotivirtauksena. Vastaus kysymykseen: suunnitellaanko asuntoon avokeittiö vai ei, riippuu ensisijaisesti kuitenkin olemassa olevasta kiinteistöstä sekä asukkaiden tarpeista ja toiveista.

Viime asuntomessuilla Hyvinkäällä näkyi enimmäkseen avokeittiöitä – joko sitten osittain tai kokonaan muuhun tilaan avattuja. Avokeittiö on erittäin sopiva ratkaisu lapsiperheelle – keittiössä ruokaa tehdessä voi samalla seurata jälkikasvun puuhastelua. Tosin monissa vanhoissa arvokiinteistöissä on perusteltua jättää keittiö muusta tilasta eristetyksi, joka on myös kunnianosoitus alkuperäiselle pohjaratkaisulle. Yli sata vuotta vanhoissa asunnoissa keittiö sijaitsi yleensä muista huoneista erillään.

On ihmisiä, jotka eivät voisi kuvitella tekevänsä ruokaa ilman, että seuraisivat samalla vähän telkkaria tai keskustelisivat muiden huoneessa olijoiden kanssa – heille epäilemättä paras ratkaisu on avokeittiö. Tosin on myös esimerkiksi perheenäitejä, joille keittiö on ainoa ”oma valtakunta” kotona, jossa voi sulkea oven ja kokata kaikessa rauhassa omissa ajatuksissa. Tällaisia äitejä on turha pakottaa pitämään avokeittiöstä.

Avokeittiön kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei keittiötekniikka, esimerkiksi liesituuletin tai jääkaappi, olisi liian voimakasäänisiä. Koska avokeittiö on myös muualta koko ajan katseltavissa, on tärkeää, ettei se nousisi tilasta häiritsevästi esiin. Monissa viimeaikaisissa avokeittiöissä näkee ratkaisua, joissa takaseinässä on korkea kaapisto, jonka edessä sijaitsee pelkistetty keittiösaareke. Kaapistojen ovet ovat vetimettömiä, mikä edesauttaa sen neutraaliutta muun tilan suhteen. Hana-allas sekä liesi on kyseisessä tapauksessa upotettu kaapiston edessä olevaan keittiösaarekkeeseen. Usein liesituuletin jätetään asentamatta, ettei se häiritsisi yleistä visuaalista kokonaisuutta. Nykypäivänä löytyy kuitenkin valmistajia, joiden valikoimissa olevat liesituulettimet muistuttavat keittiötekniikan sijasta tyylikästä valaisinta. Tällainen on esimerkiksi italialainen valmistaja Elica.

Kuvassa oleva Ikea Metod-keittiö herättää keittiön sijaan ajatuksia kirjastosta. Se ei näytä keittiöltä, mutta sisältää kuitenkin kaikki tärkeät keittiön ominaisuudet sekä toiminnot.

Sokkeliton, lattiasta vähän ilmaan nostettu keittiökalusto muistuttaa vähemmän perinteistä keittiökalustoa ja sulautuu hyvin muuhun tilaan. Kuvassa on Saari Keittiöiden valmistama Silta-keittiö, jonka suunnittelija on Harri Koskinen. Keittiötekniikka piiloutuu nokkelasti kaluston massiivisiin jalkoihin.

Pelkistetty avokeittiö viime Asuntomessuilta Hyvinkäältä Honka Lumi-talosta, jossa ei ole varsinaista olohuonetta, vaan perheen kokoontuminen yhteen tapahtuu ison keittiöpöydän ääressä. Keittiökalusteet ovat peräisin Nixi-Kalusteelta. Uunit on upotettu tilavaan vetimettömään kaapistoon. Keittiösaarekkeessa sijaitsee hana-allas sekä liesi, jonka kohdalle ei ole laitettu liesituuletinta.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.