Kun haaveilet uudesta keittiöstä, sisustussuunnittelija Vera Öllerin vinkit voivat olla tarpeen.

 

Sisustussuunnittelija Vera Öller ei pysty parantamaan asiakkaansa hamstraamistaipumusta, mutta keittiön säilytysongelmiin häneltä kyllä  saa reseptin. Näillä eväillä hän suosittelee aloittamaan unelmakeittiön suunnittelun:

 

1. Hyväksy itsesi.

Keittiösuunnittelu onnistuu, mietit ensin, millainen keittiönkäyttäjä olet. Jos olet luonteeltasi keräilijä, taipumus ei katoa mihinkään, kun ssuunnittelet uutta keittiötä. Sirot hyllyt eivät sovi keittiöösi, jos haluat säilyttää isot astiastot ja laajat kippokokoelmat. Kerro siis suunnittelijalle rohkeasti todelliset tarpeesi tai aloita miettimällä, millaiset tarpeet sinulla on keittiöllesi.

 

2.  Mene vaiheittain kohti unelmaa.

Joskus remontoijan budjetti on toinen kuin hänen haaveensa. Keittiötä suunnitellessa voi yläkaapit korvata aluksi edullisilla avohyllyillä ja budjetin salliessa sitten lisätä yläkaapit. Kun kaikki osat ovat samaa sarjaa, on yhteen sovittaminen helppoa.

 

3. Avokeittiön pinot saavat näkyä.

Keittiö on hyvin toiminnallinen huone. Jos haaveilet avokeittiöstä, muista, että kodikkuus syntyy rytmittämällä kaikki mikä näkyy. Esimerkiksi astiat ovat kuin asetelmia, kun ne ovat ryhdikkäissä pinoissa. Anna arjen esineiden näkyä.

 

4. Kohdistetut kaapit, selkeä kaava.

Keittiösuunnittelun lähtökohtana ovat linjakkuus ja toiminnallisuus. Esteettisyys on myös tärkeää. Pyri siihen, että pinnoissa ja rakenteissa  vaaka- ja pystylinjat pysyvät ehjinä ja että ala-ja yläkaapit ovat samanlevyisiä. Näin linjakkuus säilyy, vaikka kaapistot olisivat eriparia. Katso kuva!

 

5. Elämä on kompromisseja täynnä.

Ja niin ovat koditkin. Kodit elävät elämäntilanteiden muuttuessa. Suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon muunneltavuus. Valitse siis sellaiset kalusteet, joiden käyttötarkoitusta voit muunnella. Sama kaluste voi elämän varrella palvella eteisessä, olohuoneessa ja keittiössä.

 

Vera Öller on sisustussuunnittelija, joka työskentelee omassa toimistossaan Helsingin Punavuoressa. Hän suunnittelee sisustuksia esimerkiksi yksityiskoteihin, ravintoloihin ja messuosastoille. Veran oma keittiö on avoin ja käytännöllinen.

 

Lue lisää: 

Keittiöremontti 100 eurolla – katso video!

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.