Pihakausi on jo ovella, joten on aika laittaa kesän lempipaikat kuntoon. Puutarhojen ja terassien kalustus suunnitellaan usein yhteneväksi kodin muun tyylin suhteen, jolloin sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy. Pihakalusteissa on runsaasti valinnan varaa, jokaisen makuun löytyy sopivia kalusteita. Muista myös nauttia puutarhastasi.

Puutarhojen ja terassien kalustus on hyvä miettiä eri toimintojen kautta. Pihakalusteissa on runsaasti valinnan varaa, jokaisen makuun löytyy sopivia kalusteita. Suojaisille ja aurinkoisille oleskelupaikoille on omansa. Ulkotiloihin kannattaa sijoittaa tarpeeksi rentouttavia lepopaikkoja ja toimiva paikka sekä ruokailulle että seurustelulle. Muista myös nauttia puutarhastasi.

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kevyet kalusteet ovat paitsi siroja myös käteviä siirtää sinne missä niitä kulloinkin tarvitaan. Kevytrakenteiset Cane-linen Copenhagen – tuoli ja On the move – pikkupöytä siirtyy näppärästi kainalossa aurinkoon tai varjoon, tilanteen mukaan.

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Cane-linen Traveller – sarjan tuolit taittuvat pienen tilaan, joten säilytys on helpompaa. Cane-line tuotteita myy Boknäs.

Kuva: Fatboy
Kuva: Fatboy

Kuva: Fatboy
Kuva: Fatboy

Puutarhassa on lupa rentoutua ja nauttia kesäpäivistä, joko auringossa tai varjossa. Kunnon aurinkovarjo suojaa liialta auringolta. Iloa kesäpäivään tuovat Fatboyn värikkäät Headdemock – riippukeinu ja Base – aurinkovarjo.

Kuva: Pihano
Kuva: Pihano

Rentoon oleiluun sopii Pihanon La Siesta riippumatto, joka on valmistettu käsityönä riippumattojen synnyinseudulla Etelä-Amerikassa.

Kuva: Boknäs
Kuva: Boknäs

Kesällä on mukava kokata ja nauttia päivän ateriat ulkona. Klassikkokalusteet kestävät ja ovat aina muodikkaita, kuten tämä tanskalaisen Skagerakin Drackmann – pöytäryhmä, joka on valmistettu tiikistä.

Kuva: Maija-Riitta Mustonen
Kuva: Maija-Riitta Mustonen

Rouheamman ratkaisun ruokapöydäksi saa valitsemalla palan Olympiastadionin historiaa. Stadionin legendaariset penkit jatkavat olemassaoloaan uudessa muodossa. Muotoilija Tapio Anttila on suunnitellut Stadionin penkeistä kalustesarjan, johon kuuluu pöytiä, penkkejä ja tuoleja. Stadion – sarjan kalusteita myy Vepsäläinen.

Kuva: Laatikkokauppa
Kuva: Laatikkokauppa

Kuva: Laatikkokauppa
Kuva: Laatikkokauppa

Tuomaala – sarjan penkit on valmistettu yli 80 vuotta sitten kaadetusta suomalaisesta hongasta ja jokainen tuote on numeroitu. Penkeissä ei ole yhtään naulaa eikä ruuvia, vaan penkkien jalat on kiinnitetty kiilausmenetelmällä. Penkkejä valmistaa ja myy Laatikkokauppa.

Kuva: Isku
Kuva: Isku

Hauska alumiinirunkoinen Iskun Snören punostuoli on kevyt ja näppärä pieni lepotuoli, joka siirtyy terassilta kalliolle ja takaisin auringon kierron mukaan. Pinottavuutensa ansiosta tuoli on helppo varastoida.

Kuva: Pihano
Kuva: Pihano

Amerikan itärannikolta lähtöisin oleva Adirondack – klassikkotuoli toimii lepotuolina esim. rannalla, ei tarvitse jännittää lähteekö se tuulenpuuskan mukana ilmaan.

Pääsiäisen osuessa jo maaliskuulle, lämpötilat voivat painua pakkasen puolelle niin yöllä kuin päivälläkin. Silti terassia tai parveketta voi koristaa kevätkukilla, kunhan valinnat tekee huolella. Lue vinkit kukkaostoksille!


Pienikukkainen, iloisen keltainen tetenarsissi on pääsiäisen sesonkikukka, mutta myös ensimmäinen oikea ulkokukka. Se kestää oikein hoidettuna vaihtelevaa kevätsäätä ja jopa vajaan kymmenen asteen pakkasia. Vaikka kipakan pakkasyön jälkeen lehdet ja kukat voivat hetken olla nuupallaan, palautuvat ne auringossa ennalleen nopeasti. Suoraan tetenarsissia ei kuitenkaan kannata kovaan pakkaseen laittaa, vaan totuttaa pikkuhiljaa kylmään leudommalla ilmalla. Muista myös kastella kukkia huolella, koska hyvä nestejännitys auttaa niitä kestämään pakkasta. Mikäli pakkasta luvataan yli kymmenen astetta, nosta kukat sisään yöksi tai suojaa ne vaikka sanomalehdellä tai pakkasharsolla.
Jos kukinnan halutaan kestävän erityisen pitkään, kannattaa tetenarsissit ostaa nupullaan.  Kylmä sää hidastaa kukkien avautumista ja parhaimmillaan kukinta kestää jopa parisen kuukautta. Mahdollisimman matalina ostetut taimet kestävät tanakoina hyvin tuulta.


Tasaisen kosteuden lisäksi tetenarsissit eivät juuri muuta hoitoa kaipaa. Lannoittaakaan niitä ei tarvitse, koska ravinto ja voima ovat valmiina sipulissa. Kuihtuneiden kukkien pois leikkaaminen auttaa tuottamaan uusia kullannuppuja ja pidentää näin kukintaa. Mikäli istuvat sipulit myöhemmin maahan, anna lehtien lakattua rauhassa paikallaan. Lehdissä oleva ravinto palaa näin takaisin sipuliin ja kukka ilahduttaa seuraavana keväänä uudella kukinnalla. 
Istuta sipulit alkukesällä aurinkoiseen paikkaan ja läpäisevään maahan, yläosa noin 10 cm maanpinnan alapuolelle. Myrkyllisyytensä vuoksi myyrätkin jättävät sipulit rauhaan ja tetenarsissit ilahduttavat sinua taas seuraavana keväänä kukinnallaan. Tetenarsissien lisäksi muita pakkasenkestäviä sipulikukkia ovat sinisenä ja valkoisena kukkivat helmililjat, idänsinililja sekä tulppaani. Vaikka orvokkien kiivain sesonki alkaakin vasta vapun jälkeen, kestävät myös ne pientä, noin viiden asteen pakkasta.

Lumen sulaessa piilossa ollut kasvusto palaa näkyviin ja monen viherpeukalot alkavat syyhytä. Nyt onkin hyvä aika aloittaa pihamaan hoito, sillä kasvien kasvukausi ei ole vielä alkanut ja ne kestävät hyvin käsittelyä. Tässä vinkkejä puutarhan kevättöihin, jotka voit aloittaa jo nyt.

 

Puut ja pensaat siisteiksi

 

Maaliskuu on hyvä aika marjapensaiden karsimiselle. Karsiminen kannattaa, sillä pensaat, joissa ei ole liian tiivis oksisto, tuottavat isompia marjoja. Vanhojen, marjoja jo muutaman kerran tuottaneiden oksien lisäksi kannattaa harventaa myös uusia versoja. Marjapensaiden kevätlannoitus tehdään heti lumen sulettua kosteaan maahan. Puutarhan kevääseen kuuluu myös marjapensaiden, samoin kuin hedelmäpuiden, ruiskutus, joka kannattaa tehdä ennen silmujen puhkeamista maalis- ja toukokuun välillä. 

Koristepensaat pysyvät elinvoimaisina, kun niitä hoidetaan säännöllisesti. Pensaista poistetaan vioittuneet ja kuolleet versot leikkaamalla. Havupensaiden leikkaamisessa on suositeltavaa, että vain saman vuoden uutta kasvustoa karsitaan. Havupensaiden latva typistetään vasta, kun haluttu latvakorkeus on saavutettu.

Puista kannattaa leikata pois sekä huonokuntoiset oksat että liian jyrkässä kulmassa kasvavat oksat ja vesiversot. Kivelliset hedelmäpuut, kuten luumu ja kirsikka, samoin kuin koivu ja vaahtera tulee jättää leikkaamatta keväällä, jottei leikkaushaavan nestevirtaus heikennä puiden kasvua. Omenapuut voi leikata heti kovien yöpakkasten loputtua ennen kuin puut aloittavat kasvukautensa. 

 

 

Nurmikko vehreäksi aidan omalla puolella

 

Lumen sulaessa nurmikon tilalta paljastuu kuollutta heinää, joka tulee haravoida pois, jotta koko kasvusto virkistyy. Nurmikkoa voi ”ilmastoida” pistelemällä siihen reikiä esimerkiksi halikolla, jotta se ei sammaloidu. Reiät voidaan myös täyttää hiekalla, jolloin niiden umpeen kasvaminen kestää pidempään ja vaikutus säilyy kauemmin. Jos nurmikolta löytyy kuolleita kohtia, tehdään niihin paikkauskylvö. Paikkauskylvö tehdään rikkomalla maan pinta ja lisäämällä siemenet, jotka peitetään hiekkamultaseoksella. Nurmikolle talven aikana syntyneet kuopat ja painaumat täytetään lisäämällä niihin uutta multaa. Nurmikkoalueiden reunat kantataan lapiolla, jotta nurmikko ei alkaisi rehottaa myös kukkapenkeissä. Huolitellut reunat antavat pihaan siistin ilmeen. Halutessaan voi raja-alueeseen lisätä vielä puu- tai kivireunuksen tuomaan persoonallisuutta. Nurmen voi kalkita jo silloin, kun lunta on vielä maassa, kun taas lannoitus tehdään vasta roudan jälkeen. 

 

Kukkapenkit kukoistamaan

 

Monelle yksi mieluisimmista puutarhan kevättöistä on kukkapenkkien hoito. Siihen riittää pelkkä penkkien siistiminen, jos penkkiä ei ole tarve muokata kasveja jakamalla. Siistiessä kukkapenkistä poistetaan sekä kuolleet kasvit että vanhat versot leikkaamalla. Luonnonlannoite tai yleislannoite sekoitetaan pintamultaan. 

Kukkapenkin ilmettä voi uudistaa jakamalla kasveja. Keväällä jaettaviin kasveihin kuuluvat muun muassa päiväliljat, jaloangervot, punahatut, kärsämöt ja syysasterit. Oikea hetki kasvien jakamiseen on yleensä toukokuu. Silloin näkee mitkä osat kasvista ovat elinvoimaisia, mutta varret eivät ole kasvaneet niin isoiksi, että niiden käsittely haittaisi kasvin normaalia kasvukehitystä. Kun kasvi jaetaan osiin, sen kukinta pysyy hyvänä ja sen juuret saavat riittävästi ravinteita, kun ne eivät ole kasvaneet liian tiheään. Kasvi jaetaan nostamalla se juuriaan myöten ylös kukkapenkistä. Jokaiseen jaettuun osioon jätetään 2–3 versoa ja terveet juuret. 

 

 

Suojaa kasvit auringolta

 

Monet ikivihreät kasvit, kuten tuijat, alppiruusut ja katajat, tarvitsevat suojaa kevätauringolta. Aurinko lämmittää kasveja, jotka haihduttavat vettä kasvustonsa kautta, mutta eivät vielä saa tarpeeksi sitä takaisin jäisestä maaperästä. Ainavihannat kasvit voi suojata esimerkiksi havunoksilla tai varjostuskankaalla. Peite suojaa kasveja myös kylmiltä kevättuulilta. Puutarhan kevään edetessä ja ilman lämmetessä voi peitettä harventaa pikkuhiljaa ja tehdä siihen hengitysaukkoja, jotta kasvit eivät paahdu auringon niitä lämmittäessä. Suojan voi poistaa, kun maa on täysin sulanut. Sulamista voi nopeuttaa kastelemalla maata lämpöisellä vedellä.