Suomen kesä on lyhyt ja sitä enemmän on syytä viettää ulkona niin paljon aikaa kuin mahdollista. Ne onnekkaat, joiden kodin yhteydessä on terassi voivat sisustaa siitä kesäkaudeksi kodin päähuoneen. Terassin puutteen ei tosin tarvitse estää ulkoilmanautintoa – yksinkertaisen tuolilla ja pöydällä varustetun oleskelupaikan voi tehdä itselleen esimerkiksi talon vierustalle.

Terassin sisustamisessa pätevät pitkälti samat säännöt kuin minkä tahansa sisätilan sisustamisessa – pitää ottaa huomioon mittasuhteet, viimeistelymateriaalit sekä myös ilmansuunat. Ylhäältä täysin avonainen terassi on hyvä kattaa ainakin osittain. Suoralta auringonpaisteelta ja sateelta suojaava katos muuttaa tilan viihtyisämmäksi sekä pidentää myös terassin käyttöaikaa varhaiskeväästä syksyyn.

Ulkohuonekalujen tarjonta on nykyisin laajaa. Perinteisten kovapuisten sekä rottinkikaluston lisäksi löytyy monilta valmistajilta siroja mallistoja, jotka eivät eroa juurikaan sisätiloihin suunnitelluista kalusteista. Erilaisten materiaalien sekä teknologian kehitys mahdollistaa nykypäivänä ulkokalustuksessa käyttää vaativia muotoja samalla kaluston ollessa täysin säänkestävä. Tosin aika monet pitävät terassikalustuksen  ”terassimaisuudesta”, joka visuaalisesti saattaa vaikuttaa hieman raskaalta – esimerkiksi kokopuinen tai veistosmainen rottinkikalusto. Kaluston valinnan lähtökohtaksi voisi olla sen sopusuhtaisuus olemassa olevaan terassiin. Oleellisinta terassilla on varmaankin istuminen. Rentoudutaanko ruokapöydän ympärillä, sohvalla, noja- tai lepotuolissa on jokaisen terassinomistajan oma valinta.

Tiikkipuisen Selandia- ruokailuryhmän pyöreät muodot tekevät siitä rennon ja hieman romanttisen samalla säilyttäen sarjan pelkistetyn modernin ilmeen. Valmistaja tanskalainen Skagerak. www.skagerak.dk

Jos terassilla ei juurikaan ruokailla voi sohvaryhmä olla sopiva kalustevalinta. Kuvassa Fermobin Ellipse-sarja.www.fermob.com

Kodikas rottinki on monille kesäkaluste-suosikki. Muhkeiden muotojen ansiosta se sopii parhaiten tilaville terasseille. Kuvassa Iskun Marbella-sarja, www.isku.fi

Oliko se Winston Churchill joka kertoi pitkäikäisyytensä salaisuuden olleen sen että hän istui aina kun se vaan oli mahdollista. Jos taas oli istumisen sijaan mahdollista maata, hän makasi. Samaa viisautta voi seurata terassia sisustaessa – vain matot, patjat sekä tyynyt mukavaa lepoa varten. Kuva Ikea. www.ikea.fi

Riippuva Montmartre-nojatuoli on riippukeinun hyvä korvike terassilla ja vie myös vähen tilaa. Valmistaja Fermob. www.fermob.com

Nuku ulkoilmassa kuten vauva – Lolah-päiväsänky tarjoaa siihen hyvät mahdollisuudet. Valmistaja Kenneth Cobonbue, www.kennethcobonbue.com

Perinteisten aurinkovarjojen lisäksi voi terassin kattaa uljaalla purjeella. Kuvassa oleva terassi oli Kalajoen kesäasuntomessuilla viime vuonna. Kuva: Agneta Land-Koskinen

Hopper-pöydän sekä siihen kuuluvien penkkien jalat ovat samasta teräslevystä taivuteltuja, joiden ansiosta se pysyy jykevästi paikallaan. Penkkien ansiosta pöydän ääreen mahtuu enemmän väkeä verrattuna irrallisiin tuoleihin. Hopper-pöytäsarjaan kuuluu myös Hopper-Shade aurinkonvarjo, joka kasautuu haitaramaisesti ja vie vähän tilaa. Valmistaja belgialainen Extremis, www.extremis.be

Viihtyisän ulkokeitaan voi koottaa itselleen pelkästään tuoleista sekä pikkupöydästä. Kuvassa Iskun Vintage-sarja, www.isku.fi

Ulkovalaisimet eivät sen kummemmin eroa sisätiloihin suunnitelluista. Ero piilee lähinnä teknisissä ominaisuuksissa – ulkovalaisimet ovat säänkestäviä. Kuvassa ulkovalaisimet CLB ja DOME GT, valmistaja Royal Botania, www.royalbotania.com

 

Lumen sulaessa piilossa ollut kasvusto palaa näkyviin ja monen viherpeukalot alkavat syyhytä. Nyt onkin hyvä aika aloittaa pihamaan hoito, sillä kasvien kasvukausi ei ole vielä alkanut ja ne kestävät hyvin käsittelyä. Tässä vinkkejä puutarhan kevättöihin, jotka voit aloittaa jo nyt.

 

Puut ja pensaat siisteiksi

 

Maaliskuu on hyvä aika marjapensaiden karsimiselle. Karsiminen kannattaa, sillä pensaat, joissa ei ole liian tiivis oksisto, tuottavat isompia marjoja. Vanhojen, marjoja jo muutaman kerran tuottaneiden oksien lisäksi kannattaa harventaa myös uusia versoja. Marjapensaiden kevätlannoitus tehdään heti lumen sulettua kosteaan maahan. Puutarhan kevääseen kuuluu myös marjapensaiden, samoin kuin hedelmäpuiden, ruiskutus, joka kannattaa tehdä ennen silmujen puhkeamista maalis- ja toukokuun välillä. 

Koristepensaat pysyvät elinvoimaisina, kun niitä hoidetaan säännöllisesti. Pensaista poistetaan vioittuneet ja kuolleet versot leikkaamalla. Havupensaiden leikkaamisessa on suositeltavaa, että vain saman vuoden uutta kasvustoa karsitaan. Havupensaiden latva typistetään vasta, kun haluttu latvakorkeus on saavutettu.

Puista kannattaa leikata pois sekä huonokuntoiset oksat että liian jyrkässä kulmassa kasvavat oksat ja vesiversot. Kivelliset hedelmäpuut, kuten luumu ja kirsikka, samoin kuin koivu ja vaahtera tulee jättää leikkaamatta keväällä, jottei leikkaushaavan nestevirtaus heikennä puiden kasvua. Omenapuut voi leikata heti kovien yöpakkasten loputtua ennen kuin puut aloittavat kasvukautensa. 

 

 

Nurmikko vehreäksi aidan omalla puolella

 

Lumen sulaessa nurmikon tilalta paljastuu kuollutta heinää, joka tulee haravoida pois, jotta koko kasvusto virkistyy. Nurmikkoa voi ”ilmastoida” pistelemällä siihen reikiä esimerkiksi halikolla, jotta se ei sammaloidu. Reiät voidaan myös täyttää hiekalla, jolloin niiden umpeen kasvaminen kestää pidempään ja vaikutus säilyy kauemmin. Jos nurmikolta löytyy kuolleita kohtia, tehdään niihin paikkauskylvö. Paikkauskylvö tehdään rikkomalla maan pinta ja lisäämällä siemenet, jotka peitetään hiekkamultaseoksella. Nurmikolle talven aikana syntyneet kuopat ja painaumat täytetään lisäämällä niihin uutta multaa. Nurmikkoalueiden reunat kantataan lapiolla, jotta nurmikko ei alkaisi rehottaa myös kukkapenkeissä. Huolitellut reunat antavat pihaan siistin ilmeen. Halutessaan voi raja-alueeseen lisätä vielä puu- tai kivireunuksen tuomaan persoonallisuutta. Nurmen voi kalkita jo silloin, kun lunta on vielä maassa, kun taas lannoitus tehdään vasta roudan jälkeen. 

 

Kukkapenkit kukoistamaan

 

Monelle yksi mieluisimmista puutarhan kevättöistä on kukkapenkkien hoito. Siihen riittää pelkkä penkkien siistiminen, jos penkkiä ei ole tarve muokata kasveja jakamalla. Siistiessä kukkapenkistä poistetaan sekä kuolleet kasvit että vanhat versot leikkaamalla. Luonnonlannoite tai yleislannoite sekoitetaan pintamultaan. 

Kukkapenkin ilmettä voi uudistaa jakamalla kasveja. Keväällä jaettaviin kasveihin kuuluvat muun muassa päiväliljat, jaloangervot, punahatut, kärsämöt ja syysasterit. Oikea hetki kasvien jakamiseen on yleensä toukokuu. Silloin näkee mitkä osat kasvista ovat elinvoimaisia, mutta varret eivät ole kasvaneet niin isoiksi, että niiden käsittely haittaisi kasvin normaalia kasvukehitystä. Kun kasvi jaetaan osiin, sen kukinta pysyy hyvänä ja sen juuret saavat riittävästi ravinteita, kun ne eivät ole kasvaneet liian tiheään. Kasvi jaetaan nostamalla se juuriaan myöten ylös kukkapenkistä. Jokaiseen jaettuun osioon jätetään 2–3 versoa ja terveet juuret. 

 

 

Suojaa kasvit auringolta

 

Monet ikivihreät kasvit, kuten tuijat, alppiruusut ja katajat, tarvitsevat suojaa kevätauringolta. Aurinko lämmittää kasveja, jotka haihduttavat vettä kasvustonsa kautta, mutta eivät vielä saa tarpeeksi sitä takaisin jäisestä maaperästä. Ainavihannat kasvit voi suojata esimerkiksi havunoksilla tai varjostuskankaalla. Peite suojaa kasveja myös kylmiltä kevättuulilta. Puutarhan kevään edetessä ja ilman lämmetessä voi peitettä harventaa pikkuhiljaa ja tehdä siihen hengitysaukkoja, jotta kasvit eivät paahdu auringon niitä lämmittäessä. Suojan voi poistaa, kun maa on täysin sulanut. Sulamista voi nopeuttaa kastelemalla maata lämpöisellä vedellä. 


 

Suomen kesä on kaunis mutta lyhyt, joten kesäisin kannattaa järjestää kaikki kohtaamiset, tapaamiset ja juhlat ulkona jos vain mahdollista. Kesäjuhlan tai -tapaamisen järjestäminen ulkona ei edellytä välttämättä omaa puutarhaa. Kukaan ei kiellä kivan yllätyspiknikin järjestämistä kumppanille tai kaveriporukalle järven rannalla, puistossa tai metsässä. Poimi seuraavista kuvista inspiraatiota itsellesi!

Pitkä juhlapöytä on hyvä sijoittaa puiden varjoon. Puiden väliin voi sitoa narun, johon kiinnittää koristelyhtyjä tai valonauhoja. Kuvassa ranskalaisen valmistajan Fermobin Romane-pöytä ja Dune-tuolit.

 

Jos haluaa luoda ulos intiimin ja romanttisen tilan, voi narulle kiinnittää valkoisia liinoja tai verhoja. Idea soveltuu hyvin esimerkiksi hääjuhliin.

 

Erityisesti metsämaastossa saattaa maapinta olla vähän kostea ja mutainen. Silloin on hyvä levittää tapahtumapaikkaan vähän olkia.

 

Piknikki on hauska järjestää paikassa, jossa pöytinä voi käyttää olkipaaleja ja puupakkoja. Kuva Lights4fun

 

Vanhat käyttämättömät sillat tai muut maanpintaa korkeammat paikat, josta avautuu hyvät näkymät, ovat erittäin sopivia paikkoja mukavan oleskelun järjestämiseen. Ei tarvita muuta kuin muutama liina ja tyyny mukavaan löhöilyyn – elämä on kaunista! Kuva Ikea

 

Ruoka maistuu ulkona erittäin maukkaalta ja luonnonvalo saa ruuan näyttämään huokuttelevalta. Yksinkertaiset lasipurkit sopivat mainiosti maljakoiksi kesäpöytään. Kuva Granit.

 

Merkitse illallisvieraiden paikat paperin sijaan lehtiin. Niitä ei tarvitse poimia puusta tai kasveista – maasta löytyy riittävästi. Kuva Granit.

 

Kynttilät ja kukat sopivat mainiosti pöydän koristeluun. Kuva Klong.

 

Hämärässä hehkuvan kynttilälyhdyn voi tehdä tyhjästä juomatölkistä.

 

Maahan asti ulottuva pöytäliina tekee yksinkertaisestakin pöydästä juhlavan. Sen ympäriltä löytyy upeita erilaisia tuoleja. Kuva Vitra.

 

Aika kultaa muistot ja patinoi tavarat. Järjestä rakkaalle unohtumaton öinen retki ulkona. Kuva Lights4fun.