Muovinen vesipullo toimi inspiraation lähteenä Helille ja lopputuloksena ovat kauniit kipsistä valmistetut maljakot. Katso täältä ohjeet. 

 

Kipsistä valettujen maljakoiden ohje sattuu sopivasti tähän äitienpäiväviikolle. Äidithän rakastavat kukkia ja maljakoita. 

Ostin jokin aika sitten lentokoneesta norjalaista pullovettä ja kiinnitin heti huomiota pullon kauniiseen muotoon. Päätin tehdä pullosta muotin kipsimaljakoiden valua varten. Kipsin pinta on kauniin sileä ja valkoinen, ja kuvio toistuu siinä kauniisti.

Kipsivalu ei ole kovin vaikeaa. Kipsiseos kaadetaan muoviseen tai kumiseen muottiin ja annetaan kovettua. Kipsi kovettuu aika nopeasti, joten muotin irrotuskin onnistuu melko heti. Lopullisesti kipsi kovettuu vuorokaudessa. Sekoitussuhde ja ohjeet löytyvät jauhepussin kyljessä. Maljakon sisään on valettu pienempi muovipurkki, jotta valmiissa maljakossa voi pitää myös vettä.

 

Tarvikkeet: mallikipsijauhetta, vettä, sekoituskulho ja lasta, desimitta, muovinen vesipullo, Actimel pullo sisämuotiksi, kirurginveitsi, maalarinteippiä

Näin se tehdään: Leikkaa pullon kaulan poikki teräväkärkisellä kirurginveitsellä.

Leikkaa pullon kylkeen pystysuuntainen halkeama muotin irrotusta varten. Teippaa halkeama maalarinteipillä valamisen ajaksi kiinni. Sekoita kipsijauhe nopeasti kylmään veteen. Koska kipsi jähmettyy nopeasti, pitää myös edetä vikkelästi.  

 

Kipsimassa kaadetaan muottiin ja pienempi sisämuotti painetaan heti massan sisään. Tässä kohtaa ei parane aikailla. Olin leikannut myös sisemmästä muotista kaulan pois. Kun painoin sisemmän muotin vielä pehmeään kipsimassaan, reuna upposi kätevästi massan sisään. Sisemmäksi muotiksi sopiva tähän oli muovinen Actimel purkki. Kun kipsi on kovettunut hetken, muotin voi irrottaa. Poista teippi ja avaa pullon saumaa hieman, jotta kipsi irtoaa muotista. Anna kipsin kovettua vielä vuorokauden. Kun kipsi on kovettunut, sitä voi muotoilla puukolla tai hioa hienolla hiekkapaperilla tarpeen mukaan.

 

Minulla oli tarkoitus hioa yläreuna tasaiseksi, mutta päädyinkin jättämään reunan valun jäljiltä ”luonnontilaan”.

 

Huomaa, että kipsin sekoitusastioita ei saa pestä lavuaarissa, koska kipsivesi tukkii viemärit.  Hetken kuivuttuaan ylimääräinen kipsi irtoaa helposti sekoitusastiasta, ja voit käyttää astiaa monta kertaa.

Niin kuin monen muunkin tekniikan kohdalla, tätä pitää varmasti kokeilla vielä uudestaan. Tässä oli hyvä aloitus lajin parissa.

 

Hennon sinisten kevätkukkien myötä toivotan hyvää äitienpäivää.

- Heli

Valkoiset posliiniastiat kokevat muodonmuutoksen, kun ne saavat uudet kuviot mustalla posliinitussilla. Veikeät ja persoonalliset astiat sopivat mainiosti myös lahjaksi. Katso alta Helin ohjeet!

 

Jos pidät piirtämisestä, saattaa myös posliinin koristelu piirtämällä olla sinun juttusi. Yksinkertaisimmillaan posliinia voi koristella posliinitussilla, jonka jälki kiinnitetään kotiuunissa paistamalla. Sileään ja liukkaaseen lasitepintaan on mukava piirtää ja maalata. Eivät oikeat posliiniväritkään vaikeita ole, ne vain kiinnitetään kuumemmassa uunissa, esimerkiksi posliininmaalaukseen erikoistuneessa liikkeessä. Posliininmaalaustusseja myydään askartelu- ja posliininmaalauskaupoissa. Tussin kanssa työskentely on helppoa. Ohut viiva piirtyy nopeasti astian pintaan.

Kuvio kannattaa suunnitella etukäteen paperille. Kuvion voi jäljentää posliinin pintaan posliininmaalaukseen tarkoitetun jäljennöspaperin kanssa. Sen jälkeen kuvio on helppo piirtää tai maalata ääriviivoja pitkin. Itse tosin en tällä kertaa neuvoa noudattanut, vaan suhautin kuviot suoraan pintaan.

 

Minulla oli tallessa kirpparilta parilla eurolla ostettu Arabian pannunalunen. Siinä oli lasitteessa kolhu, mutta pohjan puolella. Piirsin koristelautaseen kuviota ihan ex-tempore ilman ennakkosuunnittelua. Lautasessa olevan pöllökuvion olisi kyllä voinut sommitella ensin paperille. Nyt pöllö on aika hassun näköinen, menköön naivistisen taiteen piikkiin :)

 

Tussijäljen kuivuttua 72 tuntia paistoin astioita uunissa noin puoli tuntia 150- asteessa. Varmista, että astiat ovat oikeaa posliinia, jotta kestävät polton. Arabian alunen oli varmasti posliinia, koska pohjassa on Arabian leima. Lautasen pohjassa oli saksalaisen posliinitehtaan leima. Vanhoissa kirpputoriastioissa on aina olemassa se riski, että menevät rikki uunissa. Siksi varman päälle pelaava ostaa maalattavat astiat posliininmaalauksen erikoisliikkeestä.

 

Posliinitussilla astioita on helppo tuunata vaikka lasten kanssa. Kiva lahjaidea on persoonallinen uniikki koristelautanen.

 

Aurinkoisia syyspäiviä!

-        Heli

Aikoinaan kihlajaislahjaksi tehdyt rukinlavat muuttuvat moderniksi talonpoikaistaiteeksi saatuaan mustaa maalia pintaansa. Nämä sopivat hyvin skandinaaviseen kotiin sisustuskoristeiksi. 

 

Isäni kaiversi nuorena miehenä rukinlapoja. Vanhempien mökillä meillä onkin näyttävä kokoelma isän taideteoksia. Nyt vasta tutkiskelin vähän rukinlapojen historiaa ja löysin yllätyksen. Rukinlapaa ei olekaan käytetty pelkästään pellavan kehräämisen apuna, vaan se on ollut kihlajaislahja. Sulhanen pyrki tällä käyttöesineellä osoittamaan kädentaitojaan morsiamelle. Miehet ovat kaivertaneet rukinlapoihin rakkaudentunnustuksia, sydämiä ja nimikirjaimia. Ihmekös tuo, että isäkin on äidille näitä kaiverrellut.

 

Kirppiksiltä rukinlapoja saattaa löytää muutaman euron hintaan. Osa niistä on vähän kömpelöitä tekeleitä, keskenjääneitäkin, mutta suurin osa on oikeasti upeita. En voinut olla pelastamatta muutamaa kaunotarta.

 

Kauniita ne olivat ruskean eri sävyissäkin, mutta päätin modernisoida ne ja maalata koko kolmikon mustaksi. Koska rukinlavassa on paljon koloja, täytyy maalin olla aika juoksevaa. Mulla sattui olemaan Tikkurilan Sauna Supia remontin jäljiltä ja se sopi mainiosti.

 

Modernisoitua talonpoikaistaidetta olkaa hyvät!

 

-        Heli