Katso täältä Helin ohjeet tyylikkäiden koristetyynyjen tekemiseen. 

Muistatko epäonnisen leimasinpainokokeiluni, joka johti uuden pilkutustekniikan oivaltamisen?  Joulun alla tein pellavaisia pikkuliinoja, joihin töpöttelin kultamaalia pensselillä. Tekniikka oli helppoudessaan niin houkuttava, että pilkuttelin lisää. Tällä kertaa mustavalkoisia koristetyynyjä.

 

Tekniikka on helppo. Tarvitset kankaanpainoväriä ja ohuen jämäkän pensselin. On järkevää suunnitella kuviota hieman, ennen kuin ryhtyy toimeen. Pieni paperiluonnoskaan ei ole pahitteeksi. Minä piirsin rastien paikat kankaalle ensin lyijykynällä ja aloitin kankaanpainovärillä vasta sitten. Kun kuvio on valmiiksi suunniteltu ja merkitty kankaaseen, on se helppo toteuttaa nopeasti ja siististi. Muista laittaa kankaan alle tai valmiin tyynynpäällisen väliin froteepyyhe tai sanomalehtipaperia, jotta väri ei sotke kankaan läpi. Väripurkin kansi toimii hyvin värilautasena, josta maalia on helppo ottaa.

Emo-Tuotanto valmistaa Savon sydämessä kotimaisia kankaanpainovärejä. Niitä suosittelen lämpimästi ulkomaisten kilpailijoiden sijaan.

 

Pienempi tyyny oli ensin vain tuhruinen testivedos. Mutta jatkoin senkin loppuun saakka ja ihan kivahan siitä tuli. Uudet ideat voivat syntyä sattuman kautta. Älä ole liian vaativa itsellesi, vaan muista, että käsintehdyn kuuluukin näyttää käsintehdyltä, eikä tehtaan linjalta tulleelta. Siinä on se käsityön taika :). 

 

-    Heli

Valkoiset posliiniastiat kokevat muodonmuutoksen, kun ne saavat uudet kuviot mustalla posliinitussilla. Veikeät ja persoonalliset astiat sopivat mainiosti myös lahjaksi. Katso alta Helin ohjeet!

 

Jos pidät piirtämisestä, saattaa myös posliinin koristelu piirtämällä olla sinun juttusi. Yksinkertaisimmillaan posliinia voi koristella posliinitussilla, jonka jälki kiinnitetään kotiuunissa paistamalla. Sileään ja liukkaaseen lasitepintaan on mukava piirtää ja maalata. Eivät oikeat posliiniväritkään vaikeita ole, ne vain kiinnitetään kuumemmassa uunissa, esimerkiksi posliininmaalaukseen erikoistuneessa liikkeessä. Posliininmaalaustusseja myydään askartelu- ja posliininmaalauskaupoissa. Tussin kanssa työskentely on helppoa. Ohut viiva piirtyy nopeasti astian pintaan.

Kuvio kannattaa suunnitella etukäteen paperille. Kuvion voi jäljentää posliinin pintaan posliininmaalaukseen tarkoitetun jäljennöspaperin kanssa. Sen jälkeen kuvio on helppo piirtää tai maalata ääriviivoja pitkin. Itse tosin en tällä kertaa neuvoa noudattanut, vaan suhautin kuviot suoraan pintaan.

 

Minulla oli tallessa kirpparilta parilla eurolla ostettu Arabian pannunalunen. Siinä oli lasitteessa kolhu, mutta pohjan puolella. Piirsin koristelautaseen kuviota ihan ex-tempore ilman ennakkosuunnittelua. Lautasessa olevan pöllökuvion olisi kyllä voinut sommitella ensin paperille. Nyt pöllö on aika hassun näköinen, menköön naivistisen taiteen piikkiin :)

 

Tussijäljen kuivuttua 72 tuntia paistoin astioita uunissa noin puoli tuntia 150- asteessa. Varmista, että astiat ovat oikeaa posliinia, jotta kestävät polton. Arabian alunen oli varmasti posliinia, koska pohjassa on Arabian leima. Lautasen pohjassa oli saksalaisen posliinitehtaan leima. Vanhoissa kirpputoriastioissa on aina olemassa se riski, että menevät rikki uunissa. Siksi varman päälle pelaava ostaa maalattavat astiat posliininmaalauksen erikoisliikkeestä.

 

Posliinitussilla astioita on helppo tuunata vaikka lasten kanssa. Kiva lahjaidea on persoonallinen uniikki koristelautanen.

 

Aurinkoisia syyspäiviä!

-        Heli

Aikoinaan kihlajaislahjaksi tehdyt rukinlavat muuttuvat moderniksi talonpoikaistaiteeksi saatuaan mustaa maalia pintaansa. Nämä sopivat hyvin skandinaaviseen kotiin sisustuskoristeiksi. 

 

Isäni kaiversi nuorena miehenä rukinlapoja. Vanhempien mökillä meillä onkin näyttävä kokoelma isän taideteoksia. Nyt vasta tutkiskelin vähän rukinlapojen historiaa ja löysin yllätyksen. Rukinlapaa ei olekaan käytetty pelkästään pellavan kehräämisen apuna, vaan se on ollut kihlajaislahja. Sulhanen pyrki tällä käyttöesineellä osoittamaan kädentaitojaan morsiamelle. Miehet ovat kaivertaneet rukinlapoihin rakkaudentunnustuksia, sydämiä ja nimikirjaimia. Ihmekös tuo, että isäkin on äidille näitä kaiverrellut.

 

Kirppiksiltä rukinlapoja saattaa löytää muutaman euron hintaan. Osa niistä on vähän kömpelöitä tekeleitä, keskenjääneitäkin, mutta suurin osa on oikeasti upeita. En voinut olla pelastamatta muutamaa kaunotarta.

 

Kauniita ne olivat ruskean eri sävyissäkin, mutta päätin modernisoida ne ja maalata koko kolmikon mustaksi. Koska rukinlavassa on paljon koloja, täytyy maalin olla aika juoksevaa. Mulla sattui olemaan Tikkurilan Sauna Supia remontin jäljiltä ja se sopi mainiosti.

 

Modernisoitua talonpoikaistaidetta olkaa hyvät!

 

-        Heli