Askartelubetonista saa tehtyä pienellä vaivalla kauniita kodin koriste-esineitä. Tässä Helin ohje betoniseen kukkaruukkuun. 

Pitkästä aikaa betonihommia. Betonityöt ovat niin kivoja ja helppoja, että on tarpeen kerrata tämä verraton tekniikka. Tein pienen kukkaruukun askartelubetonin jämästä, jota minulla löytyi kotoa.

Askartelubetoni on siitä kätevää, että sitä saa askartelukaupasta ihan pienessä ämpärissä. Rautakaupasta saa niitä isoja säkkejä, mutta pieniin töihin riittää pieni määrä. Isommat ruukut kannattaakin valaa kesällä ulkohommina. On sen verran sotkuista puuhaa. Rautakaupan säkki myös painaa 25 kg. Ei mikään ihan pikkusäkki siis. Isomman määrän sekoittamiseen tarvitset myös porakoneeseen liitettävän vispilän. Pieni määrä sekoittuu pikkuastiassa kepilläkin ja työn voi tehdä kotona pöydällä.

 

Tarvikkeet: 

-    Pieni astia, jossa sekoittaa massa, sekoituskeppi. Valitse muoviastia, jonka voit heittää käytön jälkeen pois. Betoniastioita ei voi pestä, koska viemärit tukkeutuvat betonivedestä.  

-    Ulompi muotti ja sisempi muotti. Muoteiksi tarvitset muoviastioita, jotka saavat mennä irrotusvaiheessa rikki. Tämä kierrätykseen menossa ollut sinappipullo oli tarkoitukseen hyvä.

Sisempi muotti on Actimel purkki.

-    vettä, askartelubetonia, maalarinteippiä, mattopuukko

 

Sekoita massa astiassa valmistajan ohjeen mukaan. 

 

Kaada muotti puolilleen massaa. Paina sisempi muotti massan keskelle. Lisää tarvittaessa massaa. Teippaa sisempi muotti paikoilleen. Kopauta astiaa pari kertaa pöytää vasten, jotta massan mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois. Jätä kuivumaan.

 

Noin kolmen tunnin kuluttua irrota muotit varovasti.  Betoni on vielä kosteaa ja pehmeää. Jätä kuivumaan 48 tunniksi. Kuivuessaan betonityö vaalenee. Isommissa valutöissä anna kuivua pidempään ennen muotin irrotusta,

 

 

Koska olen mestari kuivattamaan kaikki viherkasvini, tämä Stockalta löytynyt pieni muovinen viherkasvi lienee minulle paras. Ihan nättikin.

 

-    Heli

 

Puinen omena Ikea, muovinen viherkasvi ja sininen Ferm Living -maljakko Stockmann

Valkoiset posliiniastiat kokevat muodonmuutoksen, kun ne saavat uudet kuviot mustalla posliinitussilla. Veikeät ja persoonalliset astiat sopivat mainiosti myös lahjaksi. Katso alta Helin ohjeet!

 

Jos pidät piirtämisestä, saattaa myös posliinin koristelu piirtämällä olla sinun juttusi. Yksinkertaisimmillaan posliinia voi koristella posliinitussilla, jonka jälki kiinnitetään kotiuunissa paistamalla. Sileään ja liukkaaseen lasitepintaan on mukava piirtää ja maalata. Eivät oikeat posliiniväritkään vaikeita ole, ne vain kiinnitetään kuumemmassa uunissa, esimerkiksi posliininmaalaukseen erikoistuneessa liikkeessä. Posliininmaalaustusseja myydään askartelu- ja posliininmaalauskaupoissa. Tussin kanssa työskentely on helppoa. Ohut viiva piirtyy nopeasti astian pintaan.

Kuvio kannattaa suunnitella etukäteen paperille. Kuvion voi jäljentää posliinin pintaan posliininmaalaukseen tarkoitetun jäljennöspaperin kanssa. Sen jälkeen kuvio on helppo piirtää tai maalata ääriviivoja pitkin. Itse tosin en tällä kertaa neuvoa noudattanut, vaan suhautin kuviot suoraan pintaan.

 

Minulla oli tallessa kirpparilta parilla eurolla ostettu Arabian pannunalunen. Siinä oli lasitteessa kolhu, mutta pohjan puolella. Piirsin koristelautaseen kuviota ihan ex-tempore ilman ennakkosuunnittelua. Lautasessa olevan pöllökuvion olisi kyllä voinut sommitella ensin paperille. Nyt pöllö on aika hassun näköinen, menköön naivistisen taiteen piikkiin :)

 

Tussijäljen kuivuttua 72 tuntia paistoin astioita uunissa noin puoli tuntia 150- asteessa. Varmista, että astiat ovat oikeaa posliinia, jotta kestävät polton. Arabian alunen oli varmasti posliinia, koska pohjassa on Arabian leima. Lautasen pohjassa oli saksalaisen posliinitehtaan leima. Vanhoissa kirpputoriastioissa on aina olemassa se riski, että menevät rikki uunissa. Siksi varman päälle pelaava ostaa maalattavat astiat posliininmaalauksen erikoisliikkeestä.

 

Posliinitussilla astioita on helppo tuunata vaikka lasten kanssa. Kiva lahjaidea on persoonallinen uniikki koristelautanen.

 

Aurinkoisia syyspäiviä!

-        Heli

Aikoinaan kihlajaislahjaksi tehdyt rukinlavat muuttuvat moderniksi talonpoikaistaiteeksi saatuaan mustaa maalia pintaansa. Nämä sopivat hyvin skandinaaviseen kotiin sisustuskoristeiksi. 

 

Isäni kaiversi nuorena miehenä rukinlapoja. Vanhempien mökillä meillä onkin näyttävä kokoelma isän taideteoksia. Nyt vasta tutkiskelin vähän rukinlapojen historiaa ja löysin yllätyksen. Rukinlapaa ei olekaan käytetty pelkästään pellavan kehräämisen apuna, vaan se on ollut kihlajaislahja. Sulhanen pyrki tällä käyttöesineellä osoittamaan kädentaitojaan morsiamelle. Miehet ovat kaivertaneet rukinlapoihin rakkaudentunnustuksia, sydämiä ja nimikirjaimia. Ihmekös tuo, että isäkin on äidille näitä kaiverrellut.

 

Kirppiksiltä rukinlapoja saattaa löytää muutaman euron hintaan. Osa niistä on vähän kömpelöitä tekeleitä, keskenjääneitäkin, mutta suurin osa on oikeasti upeita. En voinut olla pelastamatta muutamaa kaunotarta.

 

Kauniita ne olivat ruskean eri sävyissäkin, mutta päätin modernisoida ne ja maalata koko kolmikon mustaksi. Koska rukinlavassa on paljon koloja, täytyy maalin olla aika juoksevaa. Mulla sattui olemaan Tikkurilan Sauna Supia remontin jäljiltä ja se sopi mainiosti.

 

Modernisoitua talonpoikaistaidetta olkaa hyvät!

 

-        Heli