Tuo kirjaimia kotiisi! Tässä viisi helppoa tee-se-itse -ideaa eri materiaaleista ja eri tavoin toteutettuna.

Lukutoukka

Nämä kirjaimet on tehty vanhoista kirjoista. Tarvitset terävän veitsen (ja paljon kärsivällisyyttä). Muodosta kirjainten muoto leikkaamalla läpi kannen ja sivujen.

Nuolenpääkirjoitus

Tämä iso kirjain tulee kivasti ulos seinäpinnasta. Merkitse maalarinteipillä haluamasi muoto seinään ja naulaa seinään 11 naulaa kirjaimen jokaiseen kulmaan. Viritä metallivaijeria naulojen ympäri ja kierrä se niin moneen kertaan, että A-kirjain tulee selvästi esille. Vinkki! Mitä pidempiä nauloja käytät, sen enemmän syvyyttä saat kuvioon!

Käsikirjoitus

Tämä kaappi on saanut oman persoonallisen leimansa käsinkirjoitetusta tekstistä. Valitse runo, lainaus suosikkikirjastasi tai -kappaleestasi. Liitutussilla voi kirjoittaa tai piirtää melkein kaikille sileille pinnoille.

XXXL

Tämä näyttävä sisustuselementti on tehty 4 cm paksuista ja 20 cm syvistä hyllyistä, joille on silmämääräisesti aseteltu erilaisia ja eri kokoisia kirjaimia. Tässä on ainakin tarpeeksi tilaa esitellä koko koko kirjainkokoelma!

Kehtolaulu

Yksinkertainen pussilakana sopii täydellisesti romanttisen tekstin pohjaksi. Suurenna käsinkirjoitettu teksti kopiokoneella sopivaan kokoon ja leikkaa kirjaimet irti malleiksi. Käytä kirjaimia sabluunana tai maalaa kangasmaalilla vapaalla kädellä. Sabluunan kanssa kirjainten reunoihin saa huolitellumman muodon.

 

Valkoiset posliiniastiat kokevat muodonmuutoksen, kun ne saavat uudet kuviot mustalla posliinitussilla. Veikeät ja persoonalliset astiat sopivat mainiosti myös lahjaksi. Katso alta Helin ohjeet!

 

Jos pidät piirtämisestä, saattaa myös posliinin koristelu piirtämällä olla sinun juttusi. Yksinkertaisimmillaan posliinia voi koristella posliinitussilla, jonka jälki kiinnitetään kotiuunissa paistamalla. Sileään ja liukkaaseen lasitepintaan on mukava piirtää ja maalata. Eivät oikeat posliiniväritkään vaikeita ole, ne vain kiinnitetään kuumemmassa uunissa, esimerkiksi posliininmaalaukseen erikoistuneessa liikkeessä. Posliininmaalaustusseja myydään askartelu- ja posliininmaalauskaupoissa. Tussin kanssa työskentely on helppoa. Ohut viiva piirtyy nopeasti astian pintaan.

Kuvio kannattaa suunnitella etukäteen paperille. Kuvion voi jäljentää posliinin pintaan posliininmaalaukseen tarkoitetun jäljennöspaperin kanssa. Sen jälkeen kuvio on helppo piirtää tai maalata ääriviivoja pitkin. Itse tosin en tällä kertaa neuvoa noudattanut, vaan suhautin kuviot suoraan pintaan.

 

Minulla oli tallessa kirpparilta parilla eurolla ostettu Arabian pannunalunen. Siinä oli lasitteessa kolhu, mutta pohjan puolella. Piirsin koristelautaseen kuviota ihan ex-tempore ilman ennakkosuunnittelua. Lautasessa olevan pöllökuvion olisi kyllä voinut sommitella ensin paperille. Nyt pöllö on aika hassun näköinen, menköön naivistisen taiteen piikkiin :)

 

Tussijäljen kuivuttua 72 tuntia paistoin astioita uunissa noin puoli tuntia 150- asteessa. Varmista, että astiat ovat oikeaa posliinia, jotta kestävät polton. Arabian alunen oli varmasti posliinia, koska pohjassa on Arabian leima. Lautasen pohjassa oli saksalaisen posliinitehtaan leima. Vanhoissa kirpputoriastioissa on aina olemassa se riski, että menevät rikki uunissa. Siksi varman päälle pelaava ostaa maalattavat astiat posliininmaalauksen erikoisliikkeestä.

 

Posliinitussilla astioita on helppo tuunata vaikka lasten kanssa. Kiva lahjaidea on persoonallinen uniikki koristelautanen.

 

Aurinkoisia syyspäiviä!

-        Heli

Aikoinaan kihlajaislahjaksi tehdyt rukinlavat muuttuvat moderniksi talonpoikaistaiteeksi saatuaan mustaa maalia pintaansa. Nämä sopivat hyvin skandinaaviseen kotiin sisustuskoristeiksi. 

 

Isäni kaiversi nuorena miehenä rukinlapoja. Vanhempien mökillä meillä onkin näyttävä kokoelma isän taideteoksia. Nyt vasta tutkiskelin vähän rukinlapojen historiaa ja löysin yllätyksen. Rukinlapaa ei olekaan käytetty pelkästään pellavan kehräämisen apuna, vaan se on ollut kihlajaislahja. Sulhanen pyrki tällä käyttöesineellä osoittamaan kädentaitojaan morsiamelle. Miehet ovat kaivertaneet rukinlapoihin rakkaudentunnustuksia, sydämiä ja nimikirjaimia. Ihmekös tuo, että isäkin on äidille näitä kaiverrellut.

 

Kirppiksiltä rukinlapoja saattaa löytää muutaman euron hintaan. Osa niistä on vähän kömpelöitä tekeleitä, keskenjääneitäkin, mutta suurin osa on oikeasti upeita. En voinut olla pelastamatta muutamaa kaunotarta.

 

Kauniita ne olivat ruskean eri sävyissäkin, mutta päätin modernisoida ne ja maalata koko kolmikon mustaksi. Koska rukinlavassa on paljon koloja, täytyy maalin olla aika juoksevaa. Mulla sattui olemaan Tikkurilan Sauna Supia remontin jäljiltä ja se sopi mainiosti.

 

Modernisoitua talonpoikaistaidetta olkaa hyvät!

 

-        Heli