Helin näppärillä ohjeilla saat painettua itse kauniin kuosin sisustustyynyyn. 

 

Meillä on ollut paljon haasteita vanhan talon remonttien kanssa. Kun remonttihuolet painavat päälle, on hyvä irrottautua hetkeksi, vaikka terassin sisustamisen parissa. Vanha kattoterassimme on aika kookas, joten sisustettavaa riittää.

Ostin terassin perälle Hayn Hee Lounge tuolit. Ihan niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Kestävät ulkona sateessa. Toinen hyvä syy hankkia Hee Lounget oli, että niitä oli aika hyvin tarjolla nettikirppiksillä. Aika moni oli kyllästynyt kai. Niin tai näin, hyvä kestävä tuoli terassikäyttöön. Ja tosi kiva istua. Sohvapöydän virkaa hoitelee Habitatin betonipalli.

 

Nojatuolin tyynyn painoin leimasimella eurolla ostettuun kokin essuun. Tosi hyvälaatuinen jämäkkä puuvillapala osui käteen kirppiksellä. Aivan käyttämätön essu oli juuri sopivankokoinen tyynyyn. Essun nauhoista sai sopivat palat tyynyn toiseen päähän solmittaviin kiinnitysnyöreihin.

 

 

Tein itse leimasimen painokuviota varten. Softislevyyn piirretään haluttu kuvio ja leikataan irti. Pala liimataan puupalikkaan ja leimasin on valmis. Leimasinpainossa on hyvä, että painettavan kankaan alusta on hieman joustava. Käytän alla yleensä pehmeää froteepyyhettä. Jos kotoa ei löydy pyyhettä, jonka raaskit käyttää painoalustana, niin kirppareilta löytyy niitäkin runsaasti.  Levitä kankaanpainoväriä superlon alustaan ja paina leimasinta väriin ensin ja siitä kankaaseen. Tarkista, että väriä on koko leimasimen alueella.  Jos et halua kuvion ympärille puupalikan reunoista tulevia kuvioita, liimaa palikkaan korkeampi kerros softista. Kun softista on vain yksi kerros, reunat väkisinkin kastuvat väriin. Tällä kertaa käytin sitä yhtenä keinona luoda kuviopintaa.

 

Musta väri on leimasinpainossa aika armoton, koska pienimmätkin virheet erottuvat selvästi. Joku vähän haaleampi väri olisi armollisempi pienille virheille. Mutta käsintehtynä elävä pinta on kuitenkin tarkoitus, eikä tehtaan painokoneen jälki niinkään. Kun väri on kuivunut kunnolla, kiinnitä painoväri silittämällä valmistajan ohjeen mukaan. Suosi kotimaisia painovärejä. Lopuksi ompele liina tyynyn muotoon ja laita sisään sisustyyny.

 

Toivottavasti elokuun lämpimät aamut houkuttavat vielä moniin aamukahveihin terassilla, pienellä tai suurella.

 

-Heli

Valkoiset posliiniastiat kokevat muodonmuutoksen, kun ne saavat uudet kuviot mustalla posliinitussilla. Veikeät ja persoonalliset astiat sopivat mainiosti myös lahjaksi. Katso alta Helin ohjeet!

 

Jos pidät piirtämisestä, saattaa myös posliinin koristelu piirtämällä olla sinun juttusi. Yksinkertaisimmillaan posliinia voi koristella posliinitussilla, jonka jälki kiinnitetään kotiuunissa paistamalla. Sileään ja liukkaaseen lasitepintaan on mukava piirtää ja maalata. Eivät oikeat posliiniväritkään vaikeita ole, ne vain kiinnitetään kuumemmassa uunissa, esimerkiksi posliininmaalaukseen erikoistuneessa liikkeessä. Posliininmaalaustusseja myydään askartelu- ja posliininmaalauskaupoissa. Tussin kanssa työskentely on helppoa. Ohut viiva piirtyy nopeasti astian pintaan.

Kuvio kannattaa suunnitella etukäteen paperille. Kuvion voi jäljentää posliinin pintaan posliininmaalaukseen tarkoitetun jäljennöspaperin kanssa. Sen jälkeen kuvio on helppo piirtää tai maalata ääriviivoja pitkin. Itse tosin en tällä kertaa neuvoa noudattanut, vaan suhautin kuviot suoraan pintaan.

 

Minulla oli tallessa kirpparilta parilla eurolla ostettu Arabian pannunalunen. Siinä oli lasitteessa kolhu, mutta pohjan puolella. Piirsin koristelautaseen kuviota ihan ex-tempore ilman ennakkosuunnittelua. Lautasessa olevan pöllökuvion olisi kyllä voinut sommitella ensin paperille. Nyt pöllö on aika hassun näköinen, menköön naivistisen taiteen piikkiin :)

 

Tussijäljen kuivuttua 72 tuntia paistoin astioita uunissa noin puoli tuntia 150- asteessa. Varmista, että astiat ovat oikeaa posliinia, jotta kestävät polton. Arabian alunen oli varmasti posliinia, koska pohjassa on Arabian leima. Lautasen pohjassa oli saksalaisen posliinitehtaan leima. Vanhoissa kirpputoriastioissa on aina olemassa se riski, että menevät rikki uunissa. Siksi varman päälle pelaava ostaa maalattavat astiat posliininmaalauksen erikoisliikkeestä.

 

Posliinitussilla astioita on helppo tuunata vaikka lasten kanssa. Kiva lahjaidea on persoonallinen uniikki koristelautanen.

 

Aurinkoisia syyspäiviä!

-        Heli

Aikoinaan kihlajaislahjaksi tehdyt rukinlavat muuttuvat moderniksi talonpoikaistaiteeksi saatuaan mustaa maalia pintaansa. Nämä sopivat hyvin skandinaaviseen kotiin sisustuskoristeiksi. 

 

Isäni kaiversi nuorena miehenä rukinlapoja. Vanhempien mökillä meillä onkin näyttävä kokoelma isän taideteoksia. Nyt vasta tutkiskelin vähän rukinlapojen historiaa ja löysin yllätyksen. Rukinlapaa ei olekaan käytetty pelkästään pellavan kehräämisen apuna, vaan se on ollut kihlajaislahja. Sulhanen pyrki tällä käyttöesineellä osoittamaan kädentaitojaan morsiamelle. Miehet ovat kaivertaneet rukinlapoihin rakkaudentunnustuksia, sydämiä ja nimikirjaimia. Ihmekös tuo, että isäkin on äidille näitä kaiverrellut.

 

Kirppiksiltä rukinlapoja saattaa löytää muutaman euron hintaan. Osa niistä on vähän kömpelöitä tekeleitä, keskenjääneitäkin, mutta suurin osa on oikeasti upeita. En voinut olla pelastamatta muutamaa kaunotarta.

 

Kauniita ne olivat ruskean eri sävyissäkin, mutta päätin modernisoida ne ja maalata koko kolmikon mustaksi. Koska rukinlavassa on paljon koloja, täytyy maalin olla aika juoksevaa. Mulla sattui olemaan Tikkurilan Sauna Supia remontin jäljiltä ja se sopi mainiosti.

 

Modernisoitua talonpoikaistaidetta olkaa hyvät!

 

-        Heli