Matkustaminen avartaa ja rikkoo miellyttävällä tavalla arkirutiinia. Sen lisäksi matkustaessa voi kokea mielenkiintoisia tiloja yöpymispaikkojen muodossa ja saada niistä sisustusinspiraatioita. Esimerkiksi paras kostean tilan lattiamateriaalilöytöni on peräisin Tampereen hostellista kuten myös suosikki huonetuoksu, joka raikasti ilmaa erään hotellin kylpyhuoneessa Berliinissä.

Matkalla on kiva haastaa itseään ja yöpyä tavanomaisten hotellien sijaan mielenkiintoisemmassa paikassa. Pidän kovasti kotihotelleista – ihmisten kodeista, joita he vuokraavat yösijoina vierailijoille. Jos etsit esimerkiksi New Yorkissa tavallisesta poikkeavaa yösijaa, on Classic Artist Loft Williamsburgissa hyvä löytö. Se sijaitsee New Yorkin Brooklynissä Williamsburgin kaupunginosassa. Huoneisto sijaitsee tunnetulla hippialueella ja sopii mainiosti pyöräilemiseen. Lähistö tarjoaa mukavia ruokapaikkoja, musiikki- sekä tanssiklubeja, gallerioita ynnä muuta.

 

Tilavassa loft-huoneistohotelli huoneessa on kahden hengen sänky ja upea näkymä Williamsburgin sillalle. Huoneisto näyttää juuri siltä mitä loftilta odottaa – korkeat verhottomat ikkunat, raakabetonilattia, putket näkyvissä ja sattumanvaraiset huonekalut. Keittiö tulvii aamuisin auringonvaloa ja sieltä löytyy kaikki tarvittavat varusteet kunnon kokkailuun. Telkkaria sieltä ei löydy – huoneisto isoine ikkunoineen on itse ruutu elämää sykkivään New Yorkiin.

 

Huoneistoon voi tuoda vierailijoita, joista huonevuokraan lisääntyy pieni lisä. Heitä varten löytyy ilmapatjat kuten myös liinavaatteet sekä pyyhkeet. Myös lemmikit ovat huoneistoon tervetulleita ja rakennuksessa asustelee pysyvästi yksi karvakuono itsekin. Kuulemma hän pysyy yleensä pois vierailijoiden tieltä, mutta asiakkaiden kannattaa kuitenkin varautua karvakamun ystävälliseen tervehdykseen.

 

Yhden yön hinta loftissa maksaa noin 90 €. Hinta vaihtelee hieman riippuen sesongista. Minimiaika huoneiston vuokraamiseksi on 3 vrk. Lisätietoa kyseisestä huoneistosta sekä kuvia löytyy täältä.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.